Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman „kopl“ do Schapira: „Nepřišel 28. října.“ Podle ambasády ale v sále byl

Autor: bru/ČTK - 
9. listopadu 2016
15:17

Americký velvyslanec Andrew Schapiro se podle tiskového oddělení ambasády zúčastnil letošní oslavy 28. října na Pražském hradě ve Vladislavském sále. Na dotaz ČTK to sdělilo tiskové oddělení amerického velvyslanectví. Podle prezidenta Miloše Zemana tam nebyl.

Zeman ve středu na tiskové konferenci, kde se vyjadřoval k výsledku amerických prezidentských voleb, řekl, že věří ve zlepšení vztahů s USA, které po volbě Trumpa nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“. Zeman zároveň dodal, že se Schapiro „jako téměř jediný z velvyslanců ani nezúčastnil státního svátku 28. října na Pražském hradě“.

Americká ambasáda: Schapiro v sále byl

Podle tiskového oddělení amerického velvyslanectví v Praze americký ambasador ve Vladislavském sále, kde Zeman předával státní vyznamenání, byl.

Americký velvyslanec ve Vladislavském sále Americký velvyslanec ve Vladislavském sále | Reprofoto ČT

Když jsem to slyšel, tak jsem se tomu musel smát,“ řekl sám velvyslanec ve středu v České televizi. „Možná si mě pan prezident nevšiml, nebo na mě zapomněl, nebo byl zmatený,“ doplnil Schapiro.

Ovčáček: Velvyslanec byl tedy neviditelný

„Pan velvyslanec byl v tom případě během slavnostních okamžiků 28. října na Hradě neviditelný,“ sdělil v reakci mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Dodal, že klíčové je, že „pan prezident nyní věří v posun od ne zcela profesionálních postojů současného velvyslance“.

Americký velvyslanec ve Vladislavském sále Americký velvyslanec ve Vladislavském sále | Reprofoto ČT

Připomeňte si, jak Miloš Zeman předával státní vyznamenání i protiakci na Staroměstském náměstí:

kores ( 10. listopadu 2016 22:28 )

Kováčik oznámil že Shapira potkal a je záznam celé akce na kameře. Tak to vám Čtveráku a Mildo nevyšlo

hejhej ( 10. listopadu 2016 16:22 )

Prezident předpokládal, že Schapiro rozdává na Staromáku červené karty. Překvapení, že byl v sále. Ale bylo by lepší, kdyby definitivně ambasádu opustil.

povim_vam_pravdu ( 10. listopadu 2016 06:46 )

Shapiro je vyslanec, oficiální osobnost, co by dělal na Zemanově soukromé žranici za státní peníze, na kterou pozval jen své kámoše pod záminkou státního svátku? Státní svátek se slavil na Staromáku.

..krakonos500 ( 10. listopadu 2016 06:44 )

 Zeman lhal, lže a lhát bude, soudruzi! Už se omluvil za lži o Peroutkovi? Nassrath!

ctveracek ( 9. listopadu 2016 20:54 )

Určitý přínos očekáváme, dejme tomu čas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa