Zdá se, že Česko a hlavně Praha žije oslavou 700. výročí narození Karla IV. K mnoha výstavám se nyní přidává i samotný Hrad. Nejde však jen o jednu výstavu, ale rovnou několik v čele s korunovačními klenoty, které si mohou návštěvníci prohlédnout ve Vladislavském sále v termínu od 15. května do 29. května 2016. Obvykle se podobná událost koná pouze u příležitosti volby prezidenta republiky. 

Svatováclavská koruna vytvořená Karlem IV. zde bude tradičně spočívat v historické půltunové Gočárově vitríně spolu s žezlem a jablkem.

První návštěvníci dorazili k Hradu už kolem šesté hodiny ranní, aby mohli být mezi prvními, kteří znovu klenoty uvidí. „Přijely jsme před šestou. Je to taková dámská jízda na klenoty, jsme tu už popáté. Je to to nejvýznamnější, co v naší zemi máme, řekla Blesk.cz Sylvie (42).

„Jsme tu se synem poprvé, bylo to zajímavé. Povídali jsme si o symbolech doma, takže syn byl připravený,“ popsal dále Blesk.cz o klenotech Marek (41) se synem Ondřejem (8).
Korunovační klenoty budou od 15. května do 29. května vystaveny zdarma ve Vladislavském sále na Pražském hradě.
Autor: Daniel Černovský

Upravený sál a nejvyšší bezpečnost

Celý Vladislavský sál prošel několika změnami, aby zde byly dodrženy ideální podmínky nejen pro návštěvníky, ale i samotné klenoty a budovu. „Památkáři nechali zastínit jižní okna, aby zabránili nějakému prudkému nárůstu teploty, která by pak mohla těm klenotům škodit,“ vysvětlil Blesk.cz mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

Maraton výstav

Výstav je ale po celé Praze hned několik. „Je těžké říct, která výstava je nejzajímavější. Jsou provázány, prioritní je Žezlo a koruna, kde se dozvědí návštěvníci o celém kontextu korunovací, takže tam uvidí i plášť a kříž, ale také pohřební klenoty Přemysla Otakara II., které se staly předlohou pro klenoty Karla IV.,“ doplnil Šebek.

Stěžejní výstavou bude expozice Žezlo a koruna v Císařské konírně, jejímž hlavním přínosem bude ozřejmení pozapomenutých souvislostí: poprvé v novodobé historii bude poukázáno na původní (gotické) složení královských insignií z doby Karla IV.

Výpravná expozice, ve které návštěvníci najdou i pohřební roucha z královské hrobky, ponese název Koruna království. Dále také Koruna Matky měst v Tereziánském křídle, kde budou vystaveny neznámé fotografie z Archivu Pražského hradu pořízené v průběhu dostavby katedrály v 19. a 20. století.

Přímo do Karlovy doby návštěvníky zavede projekt Koruna na dlani, který v Rožmberském sále představí korunu jako platidlo, a jako poslední je výstava Koruna bez krále, která v prostorách, kde byly zazděny korunovační klenoty během 2. světové války, představí příběh této nejcennější národní relikvie v dramatickém 20. století. 

Všechny výstavy kromě expozice korunovačních klenotů budou probíhat od 15. května do 28. září 2016 za standardní vstupné.

Fotogalerie
13 fotografií