Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klenoty jsou venku a Zeman je na nohou. Podívejte se, jak bojoval s klíčem

Autor: ČTK, kal, simao - 
12. května 2016
17:20

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a zbývajících pět držitelů klíčů odemklo komoru s českými korunovačními klenoty ve svatovítské katedrále. Po viróze, která Miloše Zemana stihla v roce 2013, ani památky. Zato s klíči byla tentokrát menší potíž – prezident s nimi lehce bojoval, při odemykání i zamykání.

Klenoty se vystavují jen za zvláštních okolností, většinou při příležitosti volby českého prezidenta. Od neděle budou po dva týdny vystaveny ve Vladislavském sále na oslavu letošního 700. výročí narození Karla IV.

Naposledy byly klenoty vystaveny před třemi lety, kdy se Zeman stal v první přímé volbě prezidentem. Při ceremoniálu vyzdvihování klenotů byl tehdy Zeman viditelně indisponován. Podle oficiálních vyjádření trpěl virózou, tehdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) ale tvrdila, že ze Zemana byl cítit alkohol.

Zeman s klíčem trochu bojoval

Čtvrteční slavnostní akt se tentokrát obešel bez mimořádných událostí, jakkoli prezident musel s klíčem trochu zápolit. Po většinu ceremonie nasadil Miloš Zeman vážnou tvář, jen po menším souboji s klíčem se pousmál a cosi prohodil směrem k vedle stojícímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Snadné nebylo ani zamykání Korunní síně, kde strávili klíčníci za zavřenými dveřmi necelých 10 minut. 

Video Odemykání Korunní komory - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Je to pro nás radostná událost,“ řekl novinářům pražský arcibiskup Dominik Duka. „Atmosféra mezi klíčníky byla dobrá,“ dodal. Druhým zástupcem křesťanské obce byl biskup Václav Malý.

Krnáčová nechyběla

Klíče k části Svatovítského pokladu, symbolu české státnosti, drží představitelé státu, města a církve - prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan svatovítské kapituly. Vedle Zemana tedy nechyběli na ceremonii ani další politici – kromě premiéra Sobotky i jediná žena mezi klíčníky, primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Dorazili i Jan Hamáček s Milanem Štěchem (oba ČSSD).

Vstupní dveře do těžko přístupné Korunní komory, které se nacházejí v kapli svatého Václava, jsou opatřeny sedmi zámky. Klenoty jsou v trezorové skříni, která se odemyká stejnými klíči. Odemykání klenotů i tentokrát přitáhlo velkou pozornost novinářů, tísnících se v hloučku u vstupu do kaple. Hostem akce byl i herec, upoutaný na invalidní vozík, Jan Potměšil, který se zapojil do ceremonie čtením liturgie.

Video Korunovační klenoty - Blesk TV
Video se připravuje ...

Po vyzvednutí klenotů se klíčníci vydali k vystavené koruně, žezlu a jablku do Vladislavského sálu. Při jeho přecházení se Miloš Zeman již tradičně opíral o svou vycházkovou hůlku a rozvážným krokem se „dokolébal“ až před klenoty, kde spolu s dalšími vyslechl něco málo o jejich historii.

České korunovační klenoty sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Celá souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky.

Video Klíčníci obdivují klenoty. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Svatováclavskou korunu nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem. Pěkně zblízka si korunu prohlédla i primátorka Krnáčová, která se k ní zvídavě nakláněla. Ostatní předměty jsou novější. Při letošních karlovských oslavách na Hradě budou moci lidé vidět repliky původních středověkých insignií.

„Vyzvednutí korunovačních klenotů je pro mě vždy velká čest, naplňuje mě pokorou a uvědoměním si významu a historie naší státnosti. Samozřejmě za dlouhou dobu existence musel náš stát prodělat i kritické okamžiky. Je třeba si vážit všech, kteří bojovali o národní suverenitu a vážit si jejich úsilí. Z historie je vidět, že jsme poznali doby úpadku, kdy naši předci bojovali o holou existenci státu, ale i doby vzestupu. Na to všechno nesmíme zapomínat při řešení dnešních problémů. A měli bychom být schopni se z této naší historie poučit,“ komentoval čtvrteční ceremonii šéf Senátu Milan Štěch na Facebooku.

dzery ( 13. května 2016 11:39 )

Náhodou je dobrej,ustál to a stál na nohou.

tgbg ( 13. května 2016 09:35 )

Zeman bojuje hlavně sám se sebou, protože je notorický alkoholik a hlupák.

borka30 ( 12. května 2016 20:30 )

Autore tohoto článku, dejte si pozor, aby vy jste se někdy také takhle nedokolébal. Nemoci postihují všechny lidi bez rozdílu.

pavel215_klafunda ( 12. května 2016 19:49 )

To by sice bylo přání vaší méně inteligentní menšiny, ale zase jste setřeli.

ivoadller ( 12. května 2016 19:46 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa