Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šlechta na Hradě: Velkovévoda Jindřich a princ Alois se vystřídali u Zemana

Autor: ČTK, simao - 
13. května 2016
18:30

Prezident Miloš Zeman v pátek na Hradě přivítal tři zástupce evropských panovnických rodů, kteří do Prahy zamířili na oslavy 700. výročí narození Karla IV. Jako první se se Zemanem setkal lucemburský velkovévoda Jindřich I. Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne prezident přijal lichtenštejnského dědičného prince Aloise. Jako třetí se zpožděním kvůli problémům s dopravou dorazil na Pražský hrad monacký kníže Albert II., s nímž Zeman povečeřel.

Prezident se při setkání monackého panovníka zeptal, jak se daří jeho dvojčatům, která se narodila loni. Kníže Albert přijel na setkání přibližně o čtyřicet minut později. Zeman proto po přátelském stisknutí ruky zjišťoval, jaké problémy jeho hosta potkaly.

Český prezident dnes ve stejné místnosti vítal všechny tři šlechtice. Měnily se pouze vlajky. Po krátkém uvítání prezident a jeho host vždy odešli jednat za zavřenými dveřmi. Debata obvykle trvá přibližně hodinu.

Nejprve Zeman srdečně přivítal lucemburského šlechtice Jindřicha (v originále Henriho). Oslovil ho podle protokolu „Vaše veličenstvo“. Po krátkém pózování pro fotografy odešli jednat mezi čtyřma očima do Trůnního sálu Pražského hradu.

Dostal cenu Karla IV.

Jindřich I. byl v Praze už několikrát ještě předtím, než se stal panovníkem. V pátek podvečer převzal cenu Karla IV., kterou uděluje hlavní město Praha společně s Karlovou univerzitou. 

Stal se tak šestým laureátem ocenění určeného osobnostem, které svým kulturním, vědeckým nebo politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při svém proslovu uvedl, že velkovévoda bezpochyby naplňuje charakteristiku vyžadovanou od laureátů této ceny. Oslavy 700. výročí narození Karla IV. díky tomu překročí hranice České republiky, doplnil předseda vlády.

Součástí ocenění je také finanční odměna 10 000 eur, kterou velkovévoda věnuje na sociální a humanitární projekty.

Velkovévoda Jindřich: Zákon o eutanazii ho stál pravomoci

V pořadí šestým velkovévodou se stal Jindřich v říjnu 2000, kdy se jeho otec, velkovévoda Jan, rozloučil při slavnostním aktu po 35 letech vládnutí. Po nástupu na trůn byl jedním z nejmladších evropských panovníků. Reprezentuje novou generaci evropské šlechty, jež se více zajímá o ekonomiku a otázky životního prostředí, než o etiketu.

S manželkou Marií Teresou Mestreovou, která je dcerou kubánského bankéře, se Jindřich seznámil na studiích a mají pět dětí – syny Viléma, Felixe, Ludvíka, Sebastiana a dceru Alexandru.

Politická role lucemburského velkovévody se formálně omezuje na jmenování členů vlády, může ale také odmítnout rezignaci kabinetu nebo rozpustit parlament. V prosinci 2008 Jindřich ohlásil, že nepodepíše chystaný zákon o eutanazii. Bylo by to poprvé, co by se lucemburský panovník vzepřel rozhodnutí parlamentu. Lucemburský parlament tedy následně omezil pravomoci velkovévody a ještě 18. prosince 2008 zákon o legalizaci eutanazie schválil.

Princ Alois: Se Zemanem se setkal poprvé

Na oslavy 700 let od narození římského císaře a českého krále Karla IV. byli pozváni zástupci deseti evropských monarchií. Z různých důvodů se však omluvili.

Lucemburský velkovévoda, lichtenštejnský dědičný princ a monacký kníže se také zúčastní sobotní mše v Chrámu svatého Víta, která má být vyvrcholením karlovského výročí.

Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne prezident přijal lichtenštejnského dědičného prince Aloise. „Tradiční stisk rukou a úsměv,“ pronesl Zeman, když s lichtenštejnským princem pózoval fotografům. „S lucemburským velkovévodou jsem se viděl již pětkrát, ovšem my dva se setkáváme poprvé,“ poznamenal Zeman.  

eyhel ( 14. května 2016 12:34 )

Tenhle by ho strčil do kapsy, oba. Naše budoucnost http://www.showjanakrause.cz/videoarchiv/ Jakub Čech

auslak ( 14. května 2016 11:07 )

co mu dnes poradil věhlasný mluvčí ??? určitě mu opravil i vázanku

1clovek ( 14. května 2016 08:43 )

Jak dlouho se budeme klanět šlechtě a lůzu držet za plotem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa