Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exkluzivně: Ministr kultury zaslal Blesku „důkaz“, že ho prezident vydíral

Autor: Vera Renovica, Jaroslav Šimáček - 
26. října 2016
15:00

Kauza Jiřího Bradyho přinesla roztržku mezi ministrem Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a prezidentem Milošem Zemanem. V souvislosti s vyznamenáním Hermanova strýce ministr kultury tvrdí, že na Hradě lžou. Dokládat to má i e-mail, který zaslal svému strýci již 8. září po schůzce se Zemanem na slovenském velvyslanectví. Blesk.cz exkluzivně přináší jeho přepis.

„Milý George,“ píše v e-mailu, který má Blesk.cz k dispozici, Daniel Herman Jiřímu Bradymu do Kanady. A informuje ho nejen o průběhu schůzky na slovenské ambasádě, ale třeba i o rodinných záležitostech - o tom, že „maminka je stále v čb. nemocnici“.

Jak psal Herman Bradymu: Číňané se snaží bránit dalajlamovi

Brady v Kanadě žije dlouhodobě. Mimo jiné přednáší o holokaustu - prošel Terezínem i Osvětimí, kde zemřela jeho mladší sestra Hana. Nyní přiletěl do Prahy, státní vyznamenání od Miloše Zemana však 28. října nedostane. I když mu to mělo být přislíbeno.

„Milý George, zdravím Tě z Prahy. Mám zajímavou zprávu. Dnes jsem na slovenské ambasádě mluvil s prezidentem Zemanem. Řekl mi, že Tvé vyznamenání na 28.10. schválil. Ale hned dodal, že jestli se setkám s Dalailámou, který má přijet v polovině října do Prahy, tak že to zruší. Slyšeli to ještě dva ministři (Mládek a Ťok) a slovenský velvyslanec Weiss, kteří u toho byli,“ napsal Herman Bradymu v e-mailu, který byl odeslán 8. září po půl šesté odpoledne.

Video  Brady: Smrt rodičů mě zdrchala. Rozhodl jsem se být úspěšný  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Herman v psaní objasňuje Bradymu i další detaily. „V rámci Fóra 2000 (založil V. Havel) má Dalailáma přijet do Prahy. Čínská ambasáda se snaží tomu zabránit a vytváří tlak proti tomu. Setkání s Dalailámou mám v programu a Číňané ve spolupráci s M. Zemanem se snaží mě takto zastrašit. Tak Ti to jen píšu, abys byl informovaný. Jak to nakonec dopadne, nevím. Uvidíme,“ pokračuje Herman v e-mailu pro Bradyho.

Herman: Zeman vlastně splnil slib...

Dopadlo to tak, že Miloš Zeman dle Hermana stáhl nabídku vyznamenat Bradyho poté, co se ministr s dalajlamou skutečně sešel. Herman to komentoval i na půdě Sněmovny, když poslanecký klub KDU-ČSL oznamoval, že na Hrad jeho členové kvůli dění kolem vyznamenání na páteční ceremonii nepůjdou.

„8. září na slovenském velvyslanectví při rozhovoru mi pan prezident republiky Miloš Zeman řekl, že nominaci, pod kterou je moje jméno, schválil, a jestli se setkám s tibetským dalajlamou, že tuto nominaci zruší. Nic více, nic méně. To znamená: pan prezident svůj slib splnil,“ uvedl Herman. Odmítl slova hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, že by v této souvislosti použil označení vydírání.

Herman také vysvětloval, proč v dopise, který posílal pro změnu prezidentu Zemanovi (kde žádal o vyznamenání Jiřího Bradyho), nebyl zmíněn jejich příbuzenský vztah. Herman je synem Bradyho sestřenice.

„Co se týká toho, že jsem nezmínil příbuzenský vztah, tak nevidím důvod, proč bych ho zmiňoval. Jiří Brady byl nominován Poslaneckou sněmovnou pro své zásluhy a pro svědectví svého života, nikoli proto, jestli jeho synovec má tu či onu funkci. Toto spojení vůbec v této nominaci nehrálo roli,“ brání se Herman. 

E-mail jako důkaz? E-mail jako důkaz? | Daniel Herman

K rodinným záležitostem se přitom dostal i v rámci zmiňovaného e-mailu Bradymu. A sice v jeho samotném závěru. „Jinak maminka je stále v čb. nemocnici. Zlepšuje se jí to, ale stále nemůže být sama doma. Zdraví, D.,“ loučil se Herman s Bradym, aby ho pak 23. října přivítal na Havlově letišti v Praze.

Ovčáček: Herman tahá „důkazy“ jako králíky z klobouku

Hrad ale stále trvá na svém stanovisku, že Brady nebyl pozván písemnou formou. „Ti, kteří byli seznámeni s rozhodnutím pana prezidenta o udělení státního vyznamenání, byli předem písemně informováni. Pan Brady žádnou písemnou informaci tohoto typu neobdržel,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. Toto je údajně praxe, která je běžná a při jiném postupu není možné považovat navržené osobnosti za automaticky schválené k ocenění.

Video  Brady dostal klíč od Prahy. „Pravda je jen jedna,“ vzkázal Zemanovi  - Daniel Vitouš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V reakci na e-mail, který Herman posílal svému strýci, pak Ovčáček pro Blesk.cz uvedl: „Už je to trapné. Ministr Herman pokračuje v ostudě. Tahá jako králíky z klobouku na poslední chvíli podivné ′důkazy′. O ničem takovém se na slovenské ambasádě nehovořilo. Seděl jsem po celou dobu u stolu s panem prezidentem.“

Herman zveřejnil dopis Zemanovi, Ovčáček se posmívá

Daniel Herman však vedle e-mailu Bradymu zveřejnil i dopis Miloši Zemanovi, ve kterém žádal prezidenta o vyznamenání. „Důvodem tohoto návrhu je aktivní celoživotní činnost pana Bradyho směřující k překonání temného dědictví nacistického teroru a budování mostů důvěry a přátelství mezi národy,“ napsal Zemanovi ministr.

Zde je dopis, kterým navrhoval Herman na vyznamenání svého strýce:

Daniel Herman a dopis Zemanovi Daniel Herman a dopis Zemanovi | Daniel Herman

Jiří Ovčáček reagoval na Hermanovy argumenty po svém. Fiktivním e-mailem, který měl po setkání na slovenské ambasádě poslat svému kolegovi „Pravoslavovi Kavárenskému“.

„Byl jsem s panem prezidentem na slovenské ambasádě, když tu si k nám přisedl ministr Herman. To je ten, který jezdí na ty sudetoněmecké srazy. Bavili se s prezidentem o migraci, kdy bránil přijetí muslimských migrantů, a neustále řešili nějakou knihu o Tibetu... Herman pak dyndal u pana prezidenta setkání, a zdá se, že mu bude vyhověno,“ napsal Ovčáček na Twitteru a na Hermana vytáhl i jeho účast na sjezdu sudetských Němců.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

agfor ( 27. října 2016 11:46 )

Pokud jde o peníze, tak desatero nic neříká žádnému k n ě ž o u r o v i .

agfor ( 27. října 2016 11:44 )

Ministr "kultury" už sepsal tolik nesmyslů a lží, že když bude o jednu víc nebo míň, tak už na tom nesejde. Miloši drž se a sesaď toho moulu.

zvonekdozahrady ( 27. října 2016 04:29 )

 Herman mizerný kněz, politik, ministr a lhář. Ten člověk je odpad společnosti.

eremita ( 26. října 2016 23:25 )

Zcela nestranně - a co tento vzkaz má dokázat? Synovec z další rodinné odnože se dobře zviditelnil, ale nepřesvědčil o svém charakteru...

majojo ( 26. října 2016 23:22 )

 Nechce se mi věřit ve stejného boha jako pan Herman. Desatero mu samozřejmě nic neříká, že.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa