Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za Zemana bojoval Forejt s Ovčáčkem. „I kdyby mu nehty trhali“, o Bradym mlčí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. října 2016
12:00

Kauza Jiřího Bradyho strhla pozornost k předávání státních vyznamenání, které se na Hradě chystá. Z prázdných židlí politiků, kteří odmítají přijít na protest proti prezidentu Zemanovi, mluvčí Jiří Ovčáček strach nemá. Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt se pak snažil vysvětlit, jak probíhá zvaní adeptů na slavnostní akt. Jméno Bradyho však odmítl vyslovit. Prý žádné konkrétní neřekne, ani „kdyby mu nehty trhali“...

Jiří Ovčáček se pustil na pravidelné tiskovce do obhajoby Miloše Zemana a nebyl na to tentokrát sám. Po jeho boku stál šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který má předávání státních vyznamenání na starost.

A byla to plamenná obhajoba Zemana i Hradu. „Já prezentuji stanoviska prezidenta republiky, hájím stanoviska prezidenta republiky a hájím prezidenta republiky,“ upozorňoval Ovčáček, který v posledních dnech opět na Twitteru nešetří Zemanovi kritiky z „Pražské kavárny“. 

Brady nedostal písemné pozvání, hájí se Hrad

Pořádný rozruch totiž vyvolala kauza Jiřího Bradyho, který přežil Terezín i Osvětim, ale podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) mu nebude uděleno vyznamenání kvůli tomu, že se Herman sešel přes Zemanův odpor s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

VIDEO: Hradní mluvčí Jiří Ovčáček hájí prezidenta:

Brady je přitom Hermanovým strýcem. Ovčáček vytkl, že to nebylo zmíněno v dopise ministra Hermana, ve kterém o vyznamenání pro Bradyho žádal. Zeman dopis obdržel 29. června. „V tomto dopise není uveden příbuzenský vztah mezi panem Hermanem a panem Bradym,“ tvrdí Ovčáček.

„Co se týká toho, že jsem nezmínil příbuzenský vztah, tak nevidím důvod, proč bych ho zmiňoval. Jiří Brady byl nominován Poslaneckou sněmovnou pro své zásluhy a pro svědectví svého života, nikoli proto, jestli jeho synovec má tu či onu funkci. Toto spojení vůbec v této nominaci nehrálo roli,“ hájil se Daniel Herman na tiskovce, kde poslanecký klub KDU-ČSL oznamoval, že se oslavy 28. října na Hradě nezúčastní.

Spor o svědky Zemanova rozhovoru s Hermanem

Podle Ovčáčka se však vyskytl i další problém. Jiří Brady byl sice z Hradu kontaktován telefonicky, ale nikoli dopisem, jak prý velí hradní praxe. „Ti, kteří byli seznámeni s rozhodnutím pana prezidenta o udělení státního vyznamenání, byli předem písemně informováni. Pan Brady žádnou písemnou informaci tohoto typu neobdržel,“ uvedl mluvčí.

Ovčáček také tlumočil Zemanův názor, že není možné vynucovat státní vyznamenání jakoukoli nátlakovou kampaní. Prezident Zeman prý navíc nemá k neudělení vyznamenání Bradymu politické motivy.

Hradní mluvčí se pozastavil také nad Hermanovou verzí, že mu bylo Zemanem vyhrožováno během akce na slovenské ambasádě. Měli u toho být tři svědci – slovenský velvyslanec a ministři Jan Mládek (ČSSD) a Dan Ťok (za ANO). „Všichni tři tvrzení ministra Hermana o vydírání vyvrátili,“ podotkl Ovčáček.

Herman však slova o vydírání také odmítl: „On (Ovčáček) řekl, že jsem se odvolával na tři svědky. Já jsem pouze řekl, že mému rozhovoru s panem prezidentem na slovenském velvyslanectví byly přítomny ještě další osoby. Co slyšely, nebo neslyšely, co chtějí, nebo nechtějí říci, je plně na jejich úvaze. Slovo vydírání, které použil pan Ovčáček, já jsem nikdy nepoužil. Pokud to pan mluvčí takto vnímal, je to jeho interperetace.“

Ovčáček: Z prázdných židlí nemáme obavu

Za gesto dobré vůle označil Ovčáček to, že Miloš Zeman zváží ocenění Jiřího Bradyho při další vhodné příležitosti. Nyní je prý ale seznam uzavřen. Z odmítání politiků přijít na Hrad obavu nemá. „My nemáme vůbec obavu, že bychom měli řady prázdných židlí, zájem je velký, budou tam příbuzní vyznamenaných, a o ty jde,“ krčil rameny Ovčáček.

Jestli politici za Zemanem na Hrad nepřijdou, bude to prý vzkaz pro jejich voliče, jaký mají vztah ke státnímu svátku. O alternativní oslavě 28. října na Staroměstském náměstí je Ovčáček přesvědčen, že: „Jasně se ukazuje, že to bude začátek předvolební kampaně některých prezidentských kandidátů.“

Forejt: Když někomu voláme, tak ho ještě nezveme

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt na tiskovce uvedl, jak se postupuje při oslovování okruhu osobností, navržených na státní vyznamenání. Nejprve se prý obvolávají kvůli zjištění informací, až poté se zvou písemně.

VIDEO: Protokolář Forejt o tom, jak zve na Hrad:

Video  Šéf hradního protokolu ke kauze Brady: Kdo nemá dopis, není pozvaný  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Žádný z pozvaných adeptů na vyznamenání podle něj není odkázán pouze na telefonický rozhovor. Jméno Bradyho nezmínil, právě Jiří Brady však popisoval, že s ním a jeho manželkou Forejt telefonicky mluvil. A poté se již Hrad neozval.

Na základě „své úřednické cti“ však Forejt odmítl komentovat byť jedinou konkrétní osobu, se kterou v uplynulých týdnech ve vztahu s vyznamenáními hovořil. „Snažím se držet mimo emoční roviny a mimo emoční prohlášení,“ uvedl Forejt a chtěl prý předložit fakta. „Já nejsem politik, já jsem úředník a úředníkovi nepřísluší komentovat kroky politiků,“ hájil se.

Emočního prohlášení se Forejt však přece jen dopustil. „I když někdo prohlásí teď před kamerou, že státní vyznamenání dostane, tak i kdybyste mi – promiňte mi ten opis, ale já už opravdu nevím, jak to vyjádřit pregnantněji – nehty trhal a z kůže mě svlékal, tak já vám budu tvrdit, že nic takového komentovat nebudu,“ dodal Forejt.

VIDEO: Zeman jako Ježíšek, 28. říjen jako Vánoce? Podívejte se na slovní kličky Jindřicha Forejta:

Video  Forejt: Předávání státních ocenění je jako Vánoce. Nevíte, co v dárku bude  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Přímo o Bradym tak Forejt mluvit odmítl. „Udělení vyznamenání je výsostným právem prezidenta republiky. Pan prezident sám rozhoduje, pan prezident si k tomu nechává shromažďovat podklady a data,“ uvedl Forejt.

Právě pro ověření dat proto Forejt hovoří s celou řadou lidí. I s těmi, kteří jsou pouze navrženi, protože některá data je možné si ověřit jen u nich. „Všichni, kdo přijdou v pátek na Pražský hrad a kterým bude státní vyznamenání uděleno, či propůjčeno (...) disponují písemným vyjádřením dvojího typu,“ upozornil Forejt. Jde o dopis vedoucího prezidentské kanceláře (jímž je Vratislav Mynář) a dopis ředitele odboru protokolu Forejta.

Na dotaz, proč zpěvák Daniel Hůlka tvrdil, že se dozvěděl o státním vyznamenání telefonicky, Forejt odpověděl: „Vylučuji na svou čest a svědomí, že by někdo k pátku minulého týdne, ke středě minulého týdne, k pondělí minulého týdne nedisponoval písemným vyjádřením.“

Herman: Lži pod vlajkou „Pravda vítězí“

Svou ctí se však hájí i ministr kultury Herman. „Na svou čest prohlašuji, že mi prezident řekl, že nominaci J. Bradyho schválil, a že pokud se setkám s dalajlamou, tak ji zruší. Tak se i stalo,“ uvedl na Twitteru ministr kultury Herman.

Ve vzkazech Hradu pokračoval. „Kolik lží je třeba konstruovat, když chce člověk přebít pravdu. A ono to stejně moc nejde. Přitom pravda je tak jednoduchá a osvobozující,“ míní Herman.

„Památku 28. října pošpiňují lidé, kteří bezostyšně lžou. Notabene pod vlajkou s nápisem Pravda vítězí. To je a zůstane paradoxem 28. 10. 2016,“ uvedl také dnes ministr kultury na sociální síti. „8. září na slovenském velvyslanectví při rozhovoru mi pan prezident republiky Miloš Zeman řekl, že nominaci, pod kterou je moje jméno, schválil a jestli se setkám s tibetským dalajlamou, že tuto nominaci zruší. Nic více, nic méně. To znamená: pan prezident svůj slib splnil,“ dodal Herman ve Sněmovně.

Čínský drak ještě plive oheň?

„Pan prezident dvakrát pana ministra upozornil, že setkáním s dalajlamou ohrožuje ekonomické zájmy České republiky,“ uvedl však dnes také Zemanův mluvčí. Ovčáček zmínil i to, že kvůli schůzce Hermana s dalajlamou má být zrušeno česko-čínské investiční fórum.

Zeman podle něj nyní dělá vše pro to, aby se uskutečnilo. „Pan prezident v uplynulých dnech zaznamenal sdělení, že se ruší původní česko-čínské investiční fórum, které může přinést další cenné podněty v oblasti investic i v oblasti podpory našich exportérů na čínském trhu,“ řekl mluvčí. Dodal, že Zeman obdržel informaci, že se tak stalo kvůli Hermanově schůzce s tibetským duchovním. „Aktuálně pan prezident dělá vše pro to, aby se podařilo, navzdory zásahu ministra Hermana, toto fórum uskutečnit zde na Pražském hradě,“ dodal Ovčáček.

Kdo Zemanovi informaci o souvislosti rušení podnikatelského fóra a schůzky Hermana s dalajlamou řekl, Ovčáček odmítl sdělit.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

Milann ( 26. října 2016 09:02 )

Pozor na Němcovou aby Vám neštípla rohlíky ve stáncích na občerstvení na té oslavě Hermanova příbuzného.Měli by ho udělat prezidentem za odvahu že utekl do Kanady.

..krakonos500 ( 25. října 2016 23:39 )

Připomíná mi to pochod strahovských studentů v r.1967, kdy je soudruh Husák nechal zmasakrovat. Půl roku před pražským jarem 1968.

..krakonos500 ( 25. října 2016 23:35 )

Slušní lidé tento komoušský svinčík ignorují.

pepazdepa2 ( 25. října 2016 23:31 )

O Bradym se jednalo už v létě, když navržený Grygar veřejně prohlásil, že od Zemana žádné vyznamenání nechce převzít. Pár významných osobností tam potřebují, aby dělali křoví protěžovaným komoušům

grandpen ( 25. října 2016 23:29 )

Duokabaret

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa