Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„To se Zemanovi zase něco povedlo.“ Senátory naštval nápad na jejich zrušení

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    15. 9. 2016
    18:50

    Horní parlamentní komora slaví 20 let od svého vzniku, podle prezidenta Miloše Zemana ale není příliš funkční a někdy se stává útočištěm vysloužilých politiků. Prezident by se proto nebránil zrušení Senátu. Do jeho kritiky se pustil v předvolebním rozhovoru pro Českou televizi, kromě krajských voleb se totiž 7. a 8. října bude volit také třetina senátorů. Ti v anketě Blesk.cz prezidentova slova odmítli. „Podívejte se, kdo je na Hradě,“ kontrují.

  • 1.Zeman: Švédové Senát také zrušili

    Zeman, který byl v době vzniku Senátu předsedou Sněmovny, nenašel na 20letém fungování horní parlamentní komory nic pozitivního. „Řada politiků včetně mě pochybovala o funkčnosti Senátu. A já se docela poctivě přiznám, že o této funkčnosti pochybuji dodnes. Svým způsobem Senát je někdy, ne vždy, útočištěm vysloužilých politiků,“ řekl.

     

    „Vzpomínám si na švédskou zkušenost. Švédové měli také dvoukomorový parlament, zrušili Senát, ale aby ho mohli zrušit, protože o svém zrušení hlasovali sami senátoři, tak těm senátorům dali doživotní rentu. A nadšení senátoři si doživotní rentou odhlasovali, už je to dobrých 15 let, zrušení Senátu,“ dodal vzor ze zahraničí, kde se bez druhé komory parlament nakonec obešel.

     

    „Respektuji vůli voličů, pokud si přejí Senát, mají ho mít. Na druhé straně, účast v senátních volbách je zhruba 20%, což svědčí o tom, že voliči o Senát příliš velký zájem nemají,“ naznačil nepřímo, že by si dokázal představit v zemi pouze Poslaneckou sněmovnu.

    Prezident Miloš Zeman v Lánech během rozhovoru pro Blesk TV Prezident Miloš Zeman v Lánech během rozhovoru pro Blesk TV | Blesk - Jakub Poláček

  • 2.Štěch: Podívejte se kolem sebe na Hradě

    „To se panu prezidentovi zase něco nepovedlo. Možná je přepracovaný z té náročné schůzky s kandidátem na rakouského prezidenta panem Hoferem,“ poznamenal kousavě k Zemanovým výrokům předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Co se týká věku, jsem proti panu prezidentovi mladík. Když Senát vznikal, tak se to pojmenování používalo. Dneska ho ale tvoří starostové, primátoři, zastupitelé, z profesí lékaři a vědci, takže všechno úspěšní lidé,“ dodal v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že sám Zeman prosazuje všude úspěšné lidi.

     

    „Proč to pan prezident dělá? Tady budu spekulovat, ale asi proto, že před několika měsíci skupina senátorů připravovala petici, kterou projednával Senát, kde se kritizoval prezident. Petici plénum nepodpořilo,“ vidí jednoduché vysvětlení Štěch a do Zemana si rýpl především kvůli 'útočišti vysloužilých politiků'.

     

    „Možná by se mohl stejným prismatem rozhlédnout vedle sebe na Hradě, jestli tam náhodou těch zasloužilých, a podle mého i nezasloužilých, nemá také nějaké množství. Jestli je v Senátu někdo, kdo výkon nepodává, a já chápu, že pomalu ani nemůže, tak je tam s velkým přičiněním pana prezidenta. A to jméno, říkám ho nerad, je jméno pana Čuby,“ komentoval Zemanova slova Štěch.

    Milan Štěch se ve Studiu Blesk omluvil za obviněného hejtmana Rozbořila. Milan Štěch se ve Studiu Blesk omluvil za obviněného hejtmana Rozbořila. | Blesk / Mária Rušinová

  • 3.Papoušek: Prezident plácá

    „Osobně si to neberu. Ze strany pana prezidenta je to jen takové plácání, které není třeba brát vážně,“ rýpl si Zdeněk Papoušek (nestr.).

    Zdeněk Papoušek (BEZPP) byl zvolen do Senátu v roce 2014 za obvod Brno-město. Zdeněk Papoušek (BEZPP) byl zvolen do Senátu v roce 2014 za obvod Brno-město. | ČTK

  • 4.Horská: Proti Zemanovi jsem pulec

    „Po jednom volebním období v Senátu se cítím být stále politickým pulcem. Poznámka o vysloužilých politicích, právě z úst pana prezidenta, mě pobavila,“ komentovala výroky hlavy státu místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (nestr.).

    Senátorka Miluše Horská (Nestraníci) Senátorka Miluše Horská (Nestraníci) | ČTK

  • 5.Ohradil se i Veleba

    Obsáhleji komentoval Zemanova slova jeho věčný zastánce Jan Veleba z SPO. Ani on ale tentokrát s prezidentem nesouhlasil. „Vidím v tom rovnání účtů se Senátem v tom smyslu, že Senát, bohužel, je ta instituce ústavní, která se snížila k tomu, že přijala usnesení k výrokům prezidenta Miloše Zemana,“ řekl Blesk.cz. Senát totiž v březnu prezidentovi doporučil, aby se ve svých výrocích mírnil a nerozděloval společnost. Usnesení však přijal jen 18 hlasy, senátorů je přitom 81. Veleba si v debatě vysloužil od bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (nestr.) označení „rytíř v bílé zbroji“. Kvůli tomu, že prezidenta hájil.

     

    „Kdyby se udělala v Senátu sociologická analýza, tak jistě jsou tam někteří politici, kteří dřív byli v dolní komoře, ale v Senátu je daleko vyšší politická kultura, lepší mezilidské vztahy, nesrovnatelně méně se tam hraje politika, a už vůbec tam nejsou takové katastrofální scény jako ve Sněmovně. V tomto případě proto s panem prezidentem nesouhlasím. I on si jistě pamatuje, že když se rozpustila Sněmovna, tak Senát poprvé sehrál roli ústavní pojistky,“ dodal překvapivě Veleba.

    Jan Veleba během předvolební debaty Blesku v Jihlavě Jan Veleba během předvolební debaty Blesku v Jihlavě | Blesk/David Malík

  • 6.Michálek: Vyvažme pravomoci

    „Slova pana prezidenta, že 'Senát je někdy útočištěm vysloužilých politiků' si osobně neberu. Nevím, jestli měl pan prezident na mysli pana senátora Palase, ale já jsem před vstupem do Senátu v politice 'nesloužil'. Pozitivně hodnotím, že cca 60 % pozměňovacích návrhů Senátu je akceptováno Sněmovnou. Nemám teď k dispozici statistiku, jakou má úspěšnost institut prezidentského veta,“ připomněl také senátor zvolený za Stranu zelených a Piráty Libor Michálek.

     

    „Z ústavního hlediska nemá prezident silnější postavení (při legislativních změnách), než Senát. Senát například může navrhovat novely zákonů, zatímco prezident tuto kompetenci nemá. Diskuse by neměla být o rušení funkce prezidenta nebo Senátu, ale o vyvážení pravomocí,“ poznamenal také.

    Libor Michálek oznámil pletichy na ministerstvu životního prostředí. Soud ale nakonec nic neprokázal. Libor Michálek oznámil pletichy na ministerstvu životního prostředí. Soud ale nakonec nic neprokázal. | Archiv Libora Michálka

  • 7.Vrecionová: Senát nejsou Zemanovci

    Stranou plnou vysloužilých politiků jsou Zemanovci (Strana práv občanů - pozn. red.). Ať se pan prezident nejdříve stará o své blízké, až pak o Senát. Je v něm spousta zajímavých lidí a osobností napříč politickým spektrem. Tyto invektivy už k Miloši Zemanovi patří, nezlobím se na něj,“ vzkázala pak hlavě státu senátorka za ODS Veronika Vrecionová.

    Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) | ČTK

yarda ( 17. září 2016 09:25 )

...Papoušek: Prezident plácá... Když už se někdo za moje daně živí jako politik, tak by měl aspoň vypadat jako politik a ne jako houmlesák!!!!

yarda ( 17. září 2016 09:20 )

Být senátorem, taky by mne naštvalo, že mně, kaprovi, někdo chce vypustit můj rybník. O odložišti vysloužilých politiků už se tu někdo zmínil. Jednu dobu jsme byli bez Senátu a taky to fungovalo.

mirkazam ( 16. září 2016 11:13 )

zdenekk...Ono ti ty kreténe nedochází,že i když si měníš nicky,tak tě vždycky prozradí ty primitivní nadávky se,které se pořád s pravidelnou zarputilostí opakují...

salto ( 16. září 2016 10:11 )

To že Senát je k exkrermentu je jasné spoustě lidí, ale na druhou stranu, taky bych řval jako střelená kráva, kdyby mi chtěli zrušit teplé místečko a odstrčit od korýtka...

prezny ( 15. září 2016 23:04 )

Nežvaň. 81 křesel z toho 48 křesel ČSSD do další změny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa