Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Špína, hnus, fašismus,“ křičel mladík na Zemana. Ten přebíral popelníček

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. září 2016
18:40

Miloš Zeman zakončil svou návštěvu Pardubického kraje v Letohradu – při setkání s občany a poté na obligátní tiskovce. Na letohradském náměstí přitom došlo v samém k závěru k incidentu, kdy jistý mladík začal křičet heslo „špína, hnus, fašismus“. V době, kdy Zeman přebíral dárek – popelníček. Muže odvedla policie, Zeman to nepřešel bez povšimnutí. „Nevím, kdo tam řve, ale neandrtálci také řvali,“ kontroval prezident.

„Stydím se za svého prezidenta.“ Tenhle transparent si podle iDnes.cz přinesla skupinka odpůrců Miloše Zemana, kteří přihlíželi, jak dav Letohraďanů tleská prezidentu Zemanovi. Jeden z nich se neudržel. Když Zeman dekoroval prapor města, přebral dar v podobě skleniček na víno či popelníčku s vyrytým jelenem, ozvalo se z davu desetkrát skandované: „Špína, hnus, fašismus.“ Podle serveru muže odvedla policie.

Dívka se ptala Zemana: Bude válka? Ten vytáhl uprchlíky

Setkání s občany Letohradu se přitom jinak odehrávalo již zaběhlým stylem přivítání Zemana v městě, jeho proslovu, ve kterém opět vyzýval k účasti u krajských voleb a poté otázek ze strany občanů. Padaly i kuriózní.

„Na internetu jsem četla ze všech stránek, že hrozí válka. Co si o tom myslíte, je možné, že k tomu dojde? Proč třeba německé noviny píšou, ať si lidé schraňují vodu na týden dopředu, co si o tom myslíte? Mně to osobně nepřijde normální, jsem mladá a celkem se bojím o svojí budoucnost,“ ptala se prezidenta jedna z dívek.

Zeman slova o válce odmítl. „Zrovna tohle, o čem mluvíte, by u nás mohlo být právem klasifikováno jako šíření poplašné zprávy. Nakupte si potraviny, konzervy na 10 dní dopředu, možná že tuto poplašnou zprávu vypustila právě konzervárenská firma, která chtěla zvýšit odbyt svých výrobků. Ale v Americe více než v Evropě máte i jiné blázny, kteří si u svých domů často budují protiatomové kryty a to je zase byznys pro ty firmy, které ty předražené kryty stavějí,“ podotkl Zeman.

„I když si myslím, že nebezpečí je tady poměrně hodně a jedno z nich – a o tom také dlouho mluvím – je nelegální migrace, nemyslím si, že je důvod očekávat válku. Je důvod očekávat další migrační vlnu, která bude trvat několik let,“ dodal Zeman a dívku se snažil z pódia coby někdejší prognostik uklidnit: „Jste mladá, perspektivní a věřte, že válka nebude a že vás nikdo nebude bombardovat.“

Volte si koho chcete, ale volte, vyzýval Zeman občany

Zeman si připravil klasicky i několik glos. „Jak říkají Valaši, řeč má být krátká, klobásy mají být dlouhé,“ říkal občanům Letohradu. Stejně jako v nedávném rozhovoru pro ČT apeloval na jejich volební účast u voleb.

Zeman se netají názorem, že kdo nepůjde volit, měl by dostat pokutu. Byť cílem je vybrat mezi zlým a ještě horším to nejmenší zlo. „Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom,“ argumentuje prezident. „Vím, že všichni z nás máme poměrně málo času, všichni z nás ho dokáží využít velice užitečně, já například rád spím, ale na druhé straně, volby, to je svátek demokracie a říká se, že občan je alespoň jeden den králem, suverénem. Využijte svého práva, volte si, koho chcete, ale volte,“ říkal Zeman v Letohradu. Nevěří prý tomu, že by lidé v případě povinných voleb házeli hlasy extrémistům.

Zeman byl v Pardubickém kraji coby prezident poprvé v září 2013 – a jak upozornil hejtman Martin Netolický (ČSSD), kraj navštívil nyní Zeman už počtvrté. Hejtman se pochlubil, že za čtyři roky stávající krajské samosprávy byl vždy rozpočet v přebytku.

Peroutka a nacismus jako králík a kobra?

Prezident si tentokrát prohlédl například odborný léčebný ústav v Jevíčku, v pátek pak v České Třebové jednal v Národním domě se zástupci v oblasti železniční dopravy. Návštěvu zakončil v Letohradě na Orlicku.

„Chtěli jsme panu prezidentovi ukázat jednu z nejhezčích částí Pardubického kraje, byť sem tam je atakována nepříjemnými informacemi typu zřízení azylového centra v nedalekých Králíkách, či zřízení věznice v turisticky exponované lokalitě a podobně,“ podotkl Netolický.

Zeman na závěrečné tiskovce reagoval i na kauzu Peroutka, kdy Hrad již obdržel odůvodnění rozsudku. A i tady se objevil stejně jako v případě obce Králíky králík, byť poněkud nečekaně.

Kvůli cestě po Pardubickém kraji si jej Zeman ještě nestihl prostudovat. „Jiří Ovčáček mi citoval některé věty z tohoto odůvodnění, kde soudce mimo jiné říká, že vztah mezi Peroutkou a nacismem byl jako vztah mezi králíkem a kobrou. Toto přirovnání, opakuji v odůvodnění rozsudku, mě docela zaujalo,“ glosoval to Zeman. 

Komentoval však i dění v Bratislavě, kde se na neformálních schůzce sešli po brexitu poprvé bez Britů lídři EU v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Co od summitu Zeman očekává?

„Můj přítel Viktor Orbán veřejně oznámil, že hodlá na tomto summitu pronést projev o nutnosti kulturní kontrarevoluce. Mimochodem ten termín mi nepřipadá příliš šťastný, protože jsem zažil rok 68 a zmínky o kontrarevoluci ve zcela jiném kontextu. Ale když si odmyslíme tento termín, tak to v podstatě znamená zásadní změnu struktury Evropské unie,“ říkal Zeman a zmínil důležitost nenarušování práv národních států a soustředění se na opravdu důležité úkoly – na prvním místě je ochrana vnějších hranic.

salto ( 19. září 2016 11:39 )

Mladík je hrdina a geroj, Zemanovi to nandal tak nějak po bolševicku

mirkazam ( 18. září 2016 18:53 )

starypes....na toho vola co se předvádí jako ...zdenekk,rego, informatik, partyzanka-michel,je škoda reagovat. On se musí hodně snažit,aby ty všechny nicky zvládl,ale nějak mu nedošlo,že ze sebe sype pořád stejný nenávistný hovadiny...chudák

yarda ( 18. září 2016 09:43 )

http://debaty.net/files/370-dzohad-jpg Najděte deset rozdílů.

yarda ( 18. září 2016 08:50 )

...na uslintaného hradního chrchlu... Myslíš pana Havla? O mrtvých jen dobré!

tgbg ( 17. září 2016 09:53 )

Mladík byl patrně z velmi slušné rodiny. Jinak by použil daleko horší slova na uslintaného hradního chrchlu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa