Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Útok hrozí u orloje. Nejlepší opatření je nepustit sem migranty,“ burcuje Tejc

Autor: simao - 
18. srpna 2016
15:30

Zpřísněné kontroly na Pražském hradě, nejnavštěvovanější české památce, vyvolaly debaty o přiměřenosti bezpečnostních opatření. V nich rezonuje ale i téma migrační krize, která zvýšené obavy z terorismu přinesla. Přiživuje je i poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Podle něj by nejlepším opatřením bylo nepustit vůbec migranty do Česka, když se to nedaří v Evropě. Tejc se tak přiblížil rétorice Hradu než vlastnímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

„Nejbezpečnější kontrolou, respektive nejlepším bezpečnostním opatřením je to, že omezíme přístup migrantů především do České republiky, když se to nedaří v Evropě,“ uvedl Jeroným Tejc klidným hlasem v Událostech, komentářích na ČT24. A bez většího povšimnutí.

„A budeme samozřejmě pracovat s takovými nástroji, jako je zákon o azylu, který potřebuje zpřísnit. Ale myslím si, že v tuto chvíli ta opatření, která byla na Hradě nastavena, ta prvotní, jsou v pořádku,“ dodal poslanec a šéf sněmovního ústavně-právního výboru.

Tejc se tak přiblížil rétorice Miloše Zemana než premiéra a stranického šéfa Bohuslava Sobotky (ČSSD), který je sice kritický k evropským kvótám, ale prosazuje spolupráci Česka na unijním řešení.

Tejc: Útok hrozí u orloje, ale i mimo Prahu

Tejc, který je spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem jedním z účastníků dnes už legendární schůzky se Zemanem v Lánech za Sobotkovými zády, pak varoval před hrozbou teroristického útoku v Česku. Stejně jako prezident.

„K útoku v Praze anebo kdekoli jinde - ale spíš si řekněme, že Praha jako hlavní město je více zranitelná - nebo teď už možná města větší blízko německých hranic: Zranitelní jsou lidé před orlojem před celou hodinou, když je tam plno, na Karlově mostě a všude, kde je velký shluk lidí. Tam samozřejmě žádné bezpečnostní kontroly nejsou a těžko je provádět,“ uvedl Tejc.

A postěžoval si na kritiku kontrol na Hradě. „Nejdříve je kritika za to, že ty kontroly jsou nedostatečné, když se zpřísní, tak je kritika za to, že díky tomu vznikají fronty. Není možné na jedné straně chtít, aby tam žádné kontroly nebyly a pak třeba kritizovat, když se stane neštěstí, vybuchne tam bomba, že Hrad nezavedl dávno nějakou kontrolu, která by odhalila alespoň třeba výbušninu, a přitom nezatížila ty ostatní tím, že se budou svlékat do naha,“ dodal.

Před hrozbou útoku v Česku, respektive v Praze, varoval Miloš Zeman v posledním díle pořadu S prezidentem v Lánech. Prezident uvedl, že v ohrožení je Pražský hrad, ale také metro či nádraží. 

VIDEO: Podívejte se, co Miloš Zeman řekl o hrozbě teroru v Česku:

Video  Miloš Zeman o terorismu v ČR  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Překvapená Krnáčová: Nikdo to s námi nekonzultoval

Důkladnější kontroly však překvapily nejen Pražany krátící si cestu přes Hrad nebo některé čekající turisty, kteří jsou však na podobné procedury povětšinou zvyklí i z jiných evropských měst.

„Nikdo to s námi nekonzultoval, možná, že nějaká diskuse měla být vedena předem. Jsme překvapeni stejně jako Pražané a turisté,“ uvedla primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO) v Interview ČT24.

„Myslím, že to není vhodné opatření, protože před rámy se kumuluje moc lidí, takže pokud by chtěl někdo vyvolat nebezpečnou situaci, má ideální možnost,“ míní Krnáčová.

Ovčáček zahájil celodenní časosběr z hradních kontrol

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však v tomto nesouhlasí. Že kontroly nejsou kdo ví jak zdržující, se pak obhajoval na sociální síti, když se od čtvrtečního rána pustil na svém Twitteru do „časosběrné fotoreportáže z Hradčanského náměstí“.

Video se připravuje ...
Další videa