Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelovou „uklidí“ před tématem uprchlíků Sobotka mezi vědce. Babiše nepotká

Autor: simao - 
16. srpna 2016
09:30

Návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v Praze se blíží a jasněji je už kolem jejího programu. Kromě přijetí na Pražském hradě, kde ji čeká její kritik Miloš Zeman, se Merkelová chystá také na unikátní vědecké pracoviště ČVUT. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle Hospodářských novin snaží, aby se během návštěvy německé kancléřky netočilo vše jen kolem uprchlíků. Patrně i proto není v plánu setkání Merkelové s jedním z jejích dalších kritiků, Andrejem Babišem (ANO).

Angela Merkelová není teď v Česku kvůli své migrační politice vnímána dvakrát pozitivně. Je jí vyčítána její zpočátku otevřená náruč uprchlíkům i její vytrvalé zastávání se přerozdělovacího mechanismu na migranty v rámci EU - tedy kvót.

Právě proto, aby se návštěva Merkelové 25. srpna netočila pouze kolem uprchlíků, na které jistě přijde řeč během setkání kancléřky na Hradě s prezidentem Zemanem, vymyslel pro ni premiér Bohuslav Sobotka i jiný, atraktivní program.

Merkelová coby bývalá vědkyně navštíví unikátní pracoviště ČVUT v Praze-Dejvicích, vybavené špičkovou technikou, kde spolupracují čeští a němečtí odborníci, upozornily Hospodářské noviny. Ty tvrdí, že jde právě o součást Sobotkovy strategie odvézt pozornost od uprchlíků.

Nepřímo to potvrdil i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Hlavním důvodem, proč kancléřka přijíždí, nejsou uprchlíci, existuje přece spoustu jiných témat, která nás s Německem spojují. Uprchlíci nejsou prioritní téma,“ upozorňuje Prouza a za možná témata uvádí vedle budoucnosti EU právě i spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. 

Merkelová a její český profesor. Poznali se skrze jejího manžela

Ostatně už v březnu 2014, když zavítal Sobotka za Angelou Merkelovou do Berlína, přichystal si pro ni český premiér překvapení. A to bývalého profesora Merkelové a čestného předsedu Akademie věd ČR Rudolfa Zahradníka, se kterým Merkelovou pojí dlouholeté přátelství.

Vědkyni Merkelovou, která pracovala od roku 1978 jako odborná pracovnice institutu fyzikální chemie při Akademii věd v Berlíně a do Československa jezdila z NDR na stáže, poznal Zahradník skrze jejího manžela Joachima Sauera, německého kvantového chemika a profesora Humboldtovy univerzity v Berlíně.

„Když jsem ještě v NDR pracovala jako vědkyně, byla jsem velmi hrdá na to, že jsem byla jeho žačkou a mohla jsem s ním spolupracovat,“ říkala při setkání s Sobotkou Merkelová, která označila přizvání Zahradníka za velmi pěkné překvapení. „To je bytost tak vzácná, jako vědec, dneska samozřejmě jako jedna z vedoucích bytostí politického života. Milá, pracovitá, zkrátka fajn,“ neskrýval své sympatie Zahradník.

Babiš se s Merkelovou (asi) nesetká, zrušili i přednášku

Právě sympatie jsou něco, co v případě Merkelové řada českých politiků poslední dobou postrádá. Výrazně odlišný pohled na migrační krizi má oproti kancléřce také vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Neočekává se však, že by se s Merkelovou měl potkat.

„Pravděpodobně se s ní nesetkám. Ale kdybych se s ní viděl, řekl bych jí, že nesouhlasím s její migrační politikou, která se jí totálně vymkla z rukou a ohrozila tím bezpečnost svých lidí i celé EU,“ uvedl Babiš pro HN.

V případě chystané návštěvy Merkelové však půjde spíše o několikahodinové „odskočení si“ do Prahy. Podle HN stráví Merkelová v Česku pět hodin a její program je vypočítán na minuty. Právě kvůli časové tísni tak nedojde ani na zamýšlenou přednášku před studenty na půdě Univerzity Karlovy.

Na rozdíl od roku 2012, kdy kromě setkání s tehdejším premiérem Petrem Nečasem a prezidentem Václavem Klausem, dnes také ostrým kritikem Merkelové, kancléřka unverzitní debatu na půdě právnické fakulty absolvovala, byť šlo o akci na vstupenky a na část nespokojených studentů se tehdy nedostalo. I tehdy její návštěva Merkelové trvala kolem pěti hodin.

Video se připravuje ...
Další videa