Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zahradní party a neplánované oslavy v ohrožení. „Deb*lita,“ zuří starosta

Neplánované oslavy v ohrožení? Obce už nebudou moci narychlo udělovat výjimky.
Neplánované oslavy v ohrožení? Obce už nebudou moci narychlo udělovat výjimky.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao - 
11. srpna 2016
21:20

Chystáte oslavu, třeba i s hudební produkcí, a víte, že se bujaré veselí protáhne déle než do desáté večerní? Vaší povinností je takovou akci nahlásit příslušné obci a požádat si o výjimku z nočního klidu. Jenže ministerstvo vnitra tyto výjimky zatrhne. Obce je nebudou moci od října narychlo udělovat a budou muset jednotlivé akce uvést předem do vyhlášky. Zuří proto občané i starostové.

Neplánované akce (či nenaplánované s dostatečným předstihem) mohou mít už brzy problém. Na stole je totiž úprava, která mění pravomoci obcí v oblasti nočního klidu.

Ministerstvo vnitra připravilo novelu zákona o přestupcích. Doba nočního klidu od 22. do 6. hodiny se v ní nemění. Změna, která má platit od 1. října, se však týká výjimek, které nyní mohou udělovat obce. 

„Výjimečné případy, kdy je doba nočního klidu kratší nebo žádná, bude od 1. října 2016 možné stanovit pouze přímo v textu obecně závazné vyhlášky. Obce tedy ztratí možnost udělovat výjimky z doby nočního klidu prostřednictvím rozhodnutí příslušného orgánu obce na základě obecně závazné vyhlášky,“ uvádí ministerstvo.

V praxi to znamená, že pořadatelé akcí budou muset nahlásit událost s přesným termínem v dostatečném předstihu, aby se stihla zanést do obecně závazné vyhlášky. Doposud mohly obce reagovat pružně na nahlášené akce i během několika dní. Podle rezortu vnitra však docházelo k obcházení zákona. Obce prý nevydávaly rozhodnutí ve správním řízení.

Nařízení však má své odpůrce. Nezamlouvá se ani starostům, kteří dobře vědí, že je řada akcí, jež nelze předvídat. A právnička varuje, že může jít o nepřiměřený zásah do práv samosprávy.

„Zrušením možnosti posuzovat individuální případy je obcím odebírán efektivní nástroj regulace nočního klidu na svém území. Nelze totiž obecnou vyhláškou zohlednit veškeré okolnosti každého jednotlivého případu, který si žádá výjimku ze stanovené doby nočního klidu,“ uvedla pro deník Právo advokátka Veronika Žánová ze společnosti Vilímková, Dudák & Partners.

Rozčilený starosta: To tu nebylo ani za socialismu

Ministerstvo se však opírá o rozhodnutí Ústavního soudu, které se týkalo případu zkrácení nočního klidu a které uvádí, že občan má mít možnost předvídat počet a rozložení potenciálně probdělých nocí. Věří přitom, že většina akcí se dá předvídat s dostatečným předstihem. Jako protiargument často padají různé oslavy, mj. třeba i v případě vyhraných sportovních akcí.

Notně rozčilený byl starosta Nového Bydžova Pavel Louda. „Je to deb*lita a tato vláda socialistů nic jiného než regulace neumí. Každému by jen kázali a doporučovali, jak mají co dělat. Takové chování tady nebylo ani za socialismu,“ řekl Louda Deníku.

„Někdy na ně už zajdeme – na to množství zákonů,“ glosoval nařízení starosta Lázní Bělohrad Pavel Šubr pro ČT. „Vnímám to jako postupné ukrajování těch malých pravomocí, které obecní zastupitelstva mají,“ navázal na něj jeho kolega Miroslav Uchytil, starosta Chlumce nad Cidlinou.


 

nezadat1 ( 12. srpna 2016 13:05 )

Blbost,to by jsme dnes neměli to vychvalovaný zboží ze západu kde nám přidají zadara i červy do kvalitních západních potravin a ani kvalitní techniku která vydrží jen po dobu záruky.Víte jak mě štve,že dcera už má 5 nový mixér během 11 roků a já kvůli tomu,že ještě je v pořádku mám starý komunistický křáp 43 roků a ne ane ho utahat prevíta.

nezadat1 ( 12. srpna 2016 08:26 )

 To přes ústavní soud neprojde,jasně rasisticky motivovaný proti naším milým cigánům co nemusí ráno do práce ,protože je nikdo s rasistických důvodů nechce zaměstnat ani za min. mzdu a žijí jen z blbé 20000 podpory a teď jim ještě odebrali zábavu.To Diensbír ze Šabatovou jen tak nenechají a potáhnou to třeba až do Bruselu.

gabreta ( 12. srpna 2016 06:00 )

Ty dementní blbe! Kdo může za to, že dřepíš na Borech a nemůžeš slavit?

Spac ( 11. srpna 2016 23:46 )

 tak to jsem zvědav, zda zruší i noční navážení zboží do supermarketu,nebot několik kamionu za noc je taky dobrý rachot. V zimě si ještě několik hodin pritapi.Pak se přes den valí plné palety mezi uličkami,nebot v penny vas vždy překvapí.

lug70 ( 11. srpna 2016 22:58 )

 Utahování šroubů občanům zdárně pokračuje. Jsem ale zvědav, jak režim zatočí se řvoucími cikány třeba v Chánově nebo v Ostravě Přívoze, kteří po inkasování dávek oslavují od rána do večera a od večera do rána po několik dní za sebou než jim dávky dojdou. Anebo to zase bude platit jen na slušné lidi, kteří si občas uspořádají malou oslavu "za své"?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa