Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Fidelem Castrem na Kubě mluvila Češka. „Unavený muž, co sám sebe nabíjí“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. srpna 2016
05:14

Zuzka Bebarová-Rujbrová je jedním z nemnoha Čechů, kteří osobně v Havaně mluvili s Fidelem Castrem. Ten v sobotu oslaví 90. narozeniny. „Radil nám, jak to máme dělat,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk.cz poslankyně KSČM, která se s Castrem sešla v roce 2001. Překvapil ji prý ve vilce, kde byla ubytována. Mluvili spolu tři hodiny a bála se, že jí uletí letadlo. S Castrem se setkala nedlouho poté, co byli na Kubě zadrženi Češi Ivan Pilip a Jan Bubeník.

Komunistická poslankyně na komunistickou Kubu měla vyrazit původně se svým tehdejším stranickým šéfem Miroslavem Grebeníčkem, ten však na poslední chvíli cestu zrušil. A tak letěla sama. Plán měla nabitý, setkání s Fidelem Castrem v něm původně nebylo. Čeští komunisté v něj ale doufali.

Mezi Českem a Kubou přitom panovala v té době napjatá atmosféra. Češi se nezdráhali hlasitě kritizovat nedodržování lidských práv na Kubě, v Havaně pak byli na počátku roku 2001 zadrženi exministr školství Ivan Pilip a bývalý studentský vůdce Jan Bubeník. V kubánském vězení strávili 25 dní. Vinili je z toho, že jsou agenti USA. Kvůli kontaktům s disidenty.

Zuzka Bebarová-Rujbrová se na rozdíl od nich sešla přímo s Fidelem Castrem, kubánským prezidentem, diktátorem, který vzešel z revolucionáře. Ten i přes opakující se spekulace o svém špatném zdravotním stavu v sobotu 13. srpna oslaví 90. narozeniny.

Poslankyně KSČM na schůzku s ním zavzpomínala v rozhovoru pro Blesk.cz. Na Kubu, kterou dnes vede Fidelův bratr Raúl, se přitom politička chystá opět – díky již schválené cestě petičního výboru, v jehož čele Bebarová-Rujbrová stojí.

Češka však zamíří třeba i do americké věznice Guantánamo. „Protože my se zaměřujeme na lidská práva. Docela ráda bych viděla, v čem se Kuba dnes mění,“ říká Bebarová-Rujbrová, stínová ministryně KSČM pro legislativu a lidská práva. Kubánské emigranty pak přirovnává k současným migrantům topícím se ve Středozemním moři. Rýpla si přitom do USA, což ale i s ohledem na stranickou rétoriku a orientaci nepřekvapí.

V roce 2001 jste byla v Havaně na oficiální návštěvě. Setkala jste se přímo s Fidelem Castrem. Kde a proč k setkání došlo? 

Já jsem byla součástí stranické delegace, která měla navštívit Kubu a kterou měl tvořit tehdejší předseda Grebeníček a já jako místopředsedkyně. Grebeníček na poslední chvíli svoji cestu zrušil, takže jsem ji absolvovala sama a bylo to poměrně náročné. Bylo to skutečně přijetí, řekla bych, na nejvyšší úrovni – tři ministerstva, školy, závody atd.

Návštěva s Fidelem Castrem nebyla dopředu domluvená, byť tehdejší předseda Grebeníček o ni jevil zájem. Ale nebyla z kubánské strany potvrzena. Přesto se uskutečnila zajímavou formou. Fidel Castro rád své návštěvy překvapoval, zřejmě z bezpečnostních důvodů. Podobně i mě navštívil ve vilce, ve které jsem byla ubytována, poslední den mého pobytu na Kubě.

Jak na vás Fidel Castro působil?

Můj osobní dojem z něho jsem si udělala už během svého pobytu tam. On míval v té době téměř denně své slavné televizní nebo rozhlasové projevy. Já španělsky neumím, nerozuměla jsem mu, k dispozici jsem měla tlumočníka, ale v té době měl nesmírně charismatický způsob projevu. Působil nesmírně přesvědčivě a to i pak při tom setkání se mnou. 

Návštěva byla opravdu zajímavá. Trvala asi tři hodiny, už jsem měla strach, že mi uletí letadlo. Musím říct, že na první pohled už tehdy působil Fidel Castro jako starý a unavený muž. Ale byl to takový ten typ, co se sám nabíjí. Začal mluvit, mluvil, mluvil… (směje se) A měl obrovský zájem o všechno. Když říkám o všechno, myslím o všechno.

O čem jste se bavili? 

Vyptával se na podrobnosti, život mladých rodin v České republice, na bytovou politiku, radil nám, abychom si jako strana zřídili internetové rádio. Přebíhal z jednoho tématu na druhý. Poměry v ČR po roce 1989 znal velmi dobře. Skutečně velmi kvalifikovaně se vyjadřoval k celé řadě témat – takovým tím způsobem, že nám radil, jak to máme dělat.

Jen podotýkám, že má návštěva se uskutečnila několik měsíců potom, jak tam byli zadrženi Ivan Pilip s Bubeníkem. Byla jsem tam po nich v dubnu, nijak jsme o tom ale nehovořili. Já jsem se o to samozřejmě zajímala, shodou okolností ten tlumočník, kterého jsem měla k dispozici, tlumočil i jim při těch jednáních, ale ne, se mnou o tom nehovořili nějak podrobněji.

Fidel Castro je vnímán různě. Jako revolucionář, jak jste zmínila, i jako velký řečník, ale také jako dlouholetý kubánský diktátor. Dnes je už důchodcem, který se odsunul do ústraní, stále ale velkou kubánskou personou. Jak ho vnímáte vy?

Velkou kubánskou personou nepochybně je a řekla bych, že nejen kubánskou. On hodně znamenal pro celou Latinskou Ameriku a já jsem si právě při své návštěvě uvědomila proč. My jsme na Kubu neustále hleděli z pohledu evropského přístupu k lidským právům, ale neuvědomovali jsme si, že ta Latinská Amerika je více o sociálních právech. O svobodě slova nebude hovořit ten, kdo nemá co jíst. A Kuba v tomhle směru dělala maximum.

Připomenu například to, že po zemětřesení, které zasáhlo část jižní Ameriky, vyslala Kuba své lékaře a následně otevřela vysokou školu, medicínu, tu jsem navštívila, na které studovali žáci právě z jihoamerických zemí. Studovali zadarmo a jedinou podmínkou bylo, že se následně vrátí na několik let do země svého původu své povolání vykonávat.

Latinské Americe tímhle způsobem hodně pomáhali. Navštívila jsem také nějakou biochemickou laboratoř, kde vyvinuli jedy na myši, krysy, které se v té době v Latinské Americe velmi přemnožily. Jsou to maličkosti, ale v těchto praktických věcech byl Fidel Castro velmi respektován všemi zeměmi Latinské Ameriky. Neměla jsem příliš prostor se setkávat s disidenty nebo řadovými občany. Ale nepozorovala jsem, že by na té Kubě proti němu panoval nějaký odpor.

Fotogalerie Zemřel Fidel Castro 78 fotografií

Kuba je však i přes některé reformy po nástupu Raúla Castra v roce 2006 nadále kritizována za výrazné nedodržování lidských práv…

Dnešní Kubu neznám, ale nechci před otázkou utíkat. Samozřejmě, že z pohledu Evropy lze Kubě zcela určitě celou řadu věcí vyčíst. Jak už jsem ale zmínila, na Kubu je třeba nahlížet spíše z pohledu sociálních práv. Jestli tam lidé nehladoví, jestli mají možnost pracovat, vzdělávat se. A v tomto směru vždy Kuba byla v čele latinskoamerických zemí.

Mimochodem, to není zcela obecně známo – když vzpomeneme celou řadu emigrantů z Kuby, kteří se dostali na Floridu a následně bojovali proti kubánskému režimu, celá řada se utopila tak, jako se topí současní migranti ve Středozemním moři, protože nedoplavali. Ale Kuba ani tehdy neměla uzavřené hranice. Pokud by někdo chtěl z Kuby odcestovat a emigrovat do USA, tak tu možnost měl. Problém byl na straně Spojených států, že přijímaly jenom ty, které doslova vylovily z moře.

USA a Kuba loni po 54 letech obnovily diplomatické styky, letos v březnu tam zavítal i prezident Obama jako první hlava státu po 88 letech. Jak hodnotíte toto prolamování ledů?

Já jsem ráda, protože ty ledy ve vztahu i k jiným zemím, Kanadě, Mexiku, evropským zemím byly prolomeny už dávno. Celá řada podnikatelů z celého světa tam zakládá své podniky a Kuba už dávno není v ekonomické izolaci, do které se dostala v době rozpadu RVHP. Spojené státy v tomto spíš dohání ty ostatní a myslím si, že je zcela na čase, aby se mezi zeměmi, které spolu v podstatě sousedí, ty vztahy zlepšovaly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 26. listopadu 2016 07:40 )

Škoda ho, ten se s američany nesral, udělal revoluci amíkům nakopali ty jejích pr dele a hotovo, ještě měl zrušit ten lágr, kde amíci zavíralí lidi a mučili je, je tam dodnes, a Obama se honem spřátelil s Kubou. ale ne proto, že je najednou měl tak rád, ale dostal strach, že se tam zase vrátí Rusové, a to se USA nelíbilo, tak jako ta hrdinná americká bachařka která ponižovala vězně a dokonce se psem,,,,,

franta54 ( 26. listopadu 2016 07:36 )

Letos jsem v červnu naštívil Kubu a musim řici že mne abslutně uchvatila byla to nádhera. Nemel jsem pocit ze lide stradaji, tak vyrovnané lidi jsem ješte nevidel A já jsem nevidel žádneho zbidačeného nebo špinavého Kubánce Je pravda že jsou tam určite extremy ale v podstatě kubanci jsou spokojeni. A co se tyče Fidela nevim proč ale mám k němu velky respekt, Zemřel clovek, ktery s už asi na teto planetě nevyskytne

suov ( 26. listopadu 2016 07:27 )

ganzanie: ty mu nesaháš ani po kotníky, podívej se do USA, jedni v přepychu druzí v bídě, víš ho vno jak to teď vypadá na Kubě,,,troubo,,,

1940 ( 12. srpna 2016 07:53 )

Objektivní výpověď o Kubě před 15 lety. Z vlastního poznání - I na dnešní Kubě je znát určitý pokrok oproti státům jižní Ameriky, kde "neřádí" komunisti ani téměř celosvětové embargo. On ten záviděníhodný kapitalismus tak jak nám je předkládán funguje pouze ve velkých aglomeracích. Jinak jsou rozdíly asi jako u nás mezi Horní Dolní bez inž.sítí, Chánovem, Ostravskem a "státem" Praha.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa