Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pozor na laciná vejce z Polska. „Kupujte jen českou kvalitu,“ radí Jurečka

Autor: Zuzana Štíchová, ula - 
13. července 2016
12:00

Na pultech českých obchodů si konkurují tuzemská vejce s těmi z Polska, Litvy nebo Německa. Ta jsou zpravidla levnější, ale ministerstvo zemědělství v čele s Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) varuje, že nemusí splňovat normy Evropské unie. Vejce se v poslední době vracela například do Polska. Lidé by tak podle resortu měli preferovat česká vejce, tedy ta, na kterých je explicitně natištěno v kódu „CZ“.

„Není vejce jako vejce. Od začátku roku jsme zvýšili kontrolní aktivitu a narazili jsme na problematiku špatně značených vajec. Vraceli jsme je po stotisících do Polska,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V Česku se podle údajů resortu pohybuje výrobní cena jednoho vejce mezi 1,5 až 1,7 koruny, zatímco dovozová vejce tlačí cenu až k 1,2 koruny. Často jsou ale problematická, nikoliv přímo zdravotně závadná, ale není jisté, zda splňují veškeré evropské standardy, například na výskyt salmonely nebo antibiotik.

„Pokud chce zákazník kvalitu, ať kupuje česká vejce

„V posledních měsících se potýkáme s problémy na trhu s mlékem a vepřovým masem, teď se k tomu přidává obtížná situace na trhu s vejci. Férově konkurovat těmto dumpingovým dovozům je problematické. Zahraniční dovozci nemohou plnit evropské normy a dosahovat takovýchto cen. Rozšiřuje se výroba a vzniká přetlak,“ míní Jurečkův náměstek Jiří Šír.

„Máme přehled o používání antibiotik, balení, až na pult. Proto si troufnu tvrdit, že pokud chce zákazník kvalitu, ať kupuje česká vejce,“ lobboval také Jurečka.

Veterinární správa má problémy především s Aholdem a Kauflandem

Státní veterinární správa zvýšila počet kontrol vajec a prohlédnout je nově ve spolupráci s celníky může i po cestě do skladů. „Zastavují vozidla, a pokud převážejí potraviny živočišného původu, tak naši inspektoři je zkontrolují. V případě, že vejce jsou neoznačena nebo nenahlášena, odebíráme vzorky k laboratornímu vyšetření,“ vysvětlil šéf inspektorů Zbyněk Semerád.

V celé Evropské unii se například musejí dělat vyšetření na salmonelózu v prostředí, ve kterém nosnice žijí, nejen přímo u slepic. V případě neoznačených vajec není ani možné zkontrolovat použití antibiotik.

Největší problémy našli inspektoři v řetězcích Ahold, který provozuje supermarkety Albert a Kaufland. Jak velké pokuty dostaly, řekl v rozhovoru šéf veterinární správy:

Video  Ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád o problémech s dovozovými vejci. Pokuty dostal Albert a Kaufland.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„V naší nabídce máme cca 80 procent vajec původem z České republiky, zbytek tvoří dovoz z okolních zemí.  Nákup vajec od dodavatelů závisí na mnoha faktorech, jako je situace na trhu, kapacity dodavatelů apod. Umožňuje-li to situace, vždy dáváme přednost odběrům vajec českého původu,“ řekl Blesk.cz Michael Šperl, tiskový mluvčí řetězce Kaufland.

„Odmítáme, že by vejce nebyla označena. Zákazníky můžeme ujistit, že prodáváme kvalitní a označená vejce, která odpovídají požadovaným kvalitativním standardům. Neodpovídala měrná jednotka při nahlášení, což jsme po jednání se Státní veterinární správou ihned napravili. O pokutě žádnou informaci nemáme,“ dodal Šperl.

Téměř polovina vajíček různých velikostí a z různých typů chovů, které prodáme, pochází z České republiky. Stálou nabídku vajec českého původu včetně vajíček v bio kvalitě nebo podestýlkových vajec z naší privátní řady Albert Excellent doplňujeme dle situace na trhu sortimentem z dalších zemí, uvedla mluvčí Ahold Barbora Vanko. 

V případě nabídky dostatečného objemu za konkurenční cenu preferujeme české dodavatele. Ujišťujeme zákazníky, že v našich obchodech najdou produkty splňující zákonné požadavky značení. Také máme striktní systém kontroly kvality. Každý dovoz vajec řádně hlásíme na Státní veterinární správu dle platné legislativy. Ojedinělý případ neúplného značení vajec jsme řešili na jaře tohoto roku. Výrobce chybu napravil a vejce řádně označil, až poté proběhla distribuce do obchodů,“ dodala Vanko.


Společně se šéfkou drůbežárenské unie považuje Semerád za největší problém dovoz vajec z Polska. „Polsko je ve výrobě vajec soběstačné ze 170 %,“ zdůraznila Gabriela Dlouhá z unie drůbežáren, kterých je v Česku kolem 500.

Jednu z nich zastupuje i Milena Koudelková. „Máme 300 tisíc nosnic většinou v obohacených klecích. Pokud naše výrobní náklady dosahují 1,65-1,75 koruny za jedno vejce, máme ztrátu na prodeji zhruba 50 haléřů na kus. Při 6 milionové měsíční produkci je to ztráta 3 miliony korun,“ shrnula.

V Česku je podle nejnovějších statistik kolem 3 milionů slepic chovaných na vejce, před deseti lety to ale bylo zhruba 5,5 milionu. Jejich počet klesá právě i kvůli levnému dovozu ze zahraničí.

„Řešit dumpingové ceny není lehká záležitost, nejlepší řešení je, aby spotřebitelé kupovali kvalitní česká vejce. Prosíme, kupujte česká vejce, máte jistotu kvality a přispějete k ekonomice naší země," vyzval spotřebitele také Šír.

tomshark ( 13. července 2016 20:38 )

 Na to Jureckovi prdim, zemedelci budou mit danove prazdniny a ja si klidne budu kupovat polska vejce. NA ty od Babise mu zvysoka

tgbg ( 13. července 2016 15:43 )

CHODÍM K FARMÁŘI ČI SOUKROMNÍKŮM PRO CO JEN MOHU TO POLSKÉ JE VŠE JAK TY KOMUNISTICKÉ SRA..ČKY !!

ivoadler ( 13. července 2016 14:54 )

Jak je možné, že se v rámci EU prodává za dumpingové ceny? A ty hovada z Bruselu nám budou zakazovat žárovky! O dalším nemluvě. Výrobní náklady vajec, masa i mlíka se příliš neliší. Ceny ano. Protože výroba je v různé míře v různých zemích dotovaná. Někde víc, někde míň. Jedná se v tom případě vůbec o tržní ekonomiku? Čína prý nemá tržní ekonomiku. A EU ji má, když dotuje ceny zemědělských výrobků? O tom je ticho po pěšině. Snažím se kupovat české potraviny, ale když je zahraniční cena nižší, promiň Vaterlande, byznys je byznys.

tgbg ( 13. července 2016 14:07 )

Za vlády komunistických vyvrhelů jsme kupovali křapky s komunistickou kvalitou.

pepen ( 13. července 2016 12:51 )

V tomto státě nepoznáte o jaké zboží jde-zda České nebo Polské.Obchodnicí nakoupí v Polsku a přebalí na České zboží!!!V tomto zlodějském státě,už nemá cenu kontrolovat odkud co je.Raději ČOI, hygiena a ministerstvo zemědělství kontrolují to co mají.Kontrolujte-zboží pro děti cukrovinky,sušenky,limonády,zmrzliny, jsou plný náhražek,jedů a Éček zakázaných-nesmí se používat v EU, ale v Česku se používá bez problému.Mě se zdá ,že úmyslně vraždíte lid.Cca do 10 let bude 50 % populace postižená rakovinou!!!!Vše díky odporným potravinám-které je ještě předražené!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Další články
Články odjinud