Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Strach z přehrady na Berounce. „Stavba není zažehnána,“ burcují odpůrci

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. července 2016
05:25

Stavba přehrady na Berounce není zcela zažehnána. Obávají se toho aspoň starostové a organizátoři petice proti přehradě na Berounce. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přitom slibují, že v dohledné době se aktivně v projektu pokračovat nebude. Emoce vzbudilo zveřejnění studie proveditelnosti z konce loňského roku.

Je to souboj slibů a „nevěřících Tomášů“, kterým jde o střechu nad hlavou. Na jedné straně stojí dvojice ministrů zemědělství a životního prostředí Jurečka a Brabec, kteří se snaží klidnit emoce. Na druhé straně pak stovky naštvaných lidí, z nichž většiny by se případná stavba přehrady na Berounce přímo dotkla. Přišli by o své domovy, rodný kraj a často i o zaměstnání.

Já si troufám říct, že tato přehrada na Berounce nevznikne. Těch důvodů je několik, je to ikona a dopady na obyvatele by byly veliké,“ shrnul svůj postoj před několika týdny pro Blesk.cz ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Celý komentář:

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uklidňuje. Přehrada ne Berounce prý nebude.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

V dohledné době toto vodní dílo rozhodně nevznikne. Vodní dílo Křivoklát nefiguruje ani v tzv. Generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod. Ministerstvo zemědělství vnímá většinový odpor veřejnosti a nikdy by neprosazovalo realizaci opatření, které nemá veřejnou podporu,“ napsal Blesk.cz aktuálně také šéf zemědělců Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Stavbu přehrady totiž odmítla jak většina starostů dotčených obcí, tak zastupitelstvo Středočeského kraje a především tamní obyvatelé. Proti stavbě přehrady už se organizuje také petice, kterou podepsalo asi 1800 lidí a desítky denně dále přibývají.

Kdyby nebyl humbuk, přípravy by v tichosti pokračovaly

Toto volební období by další přípravy podle ministrů tedy pokračovat neměly. „Ano, v dohledné době. Do voleb se na tom nebude nic připravovat. Ale co se stane pak? Navíc Povodí Vltavy nic neslíbilo,“ tlumočí obavy organizátorů petice zmocněný právník Petr Kučera.

Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. | www.prehradaberounka.cz

Podle něj nelze věřit ani tvrzení, že proti veřejnému odporu ministerstvo nebo vláda nepůjdou. „Kdybychom do toho nešťourali, kdybychom na to netlačili, tak by to v klidu probíhalo někde pod pokličkou,“ upozorňuje Kučera na to, že studie se na veřejnost dostala až několik měsíců po svém zpracování. Poté se zvedl odpor lidí, kterých by se stavba přehrady přímo dotkla, a milovníků přírody kolem Berounky včetně ekologů.

„Když jsme žádali informace o tom, zda se nějaká taková studie řeší, zda ji mohou vydat a kolik stojí, tak tu žádost zamítli a studii nevydali. Skrývali to. Dokonce v těch místech pobíhal nějaký vysokoškolák, který zjišťoval, co by na to lidi řekli. Jak je možné, že on o tom věděl a my ne? Studii zveřejnili až později,“ dodal zmocněnec petičního výboru.

Odpůrci zároveň poukazují na to, že kromě zničené krajiny a nutnosti přestěhování stovek lidí, by stavba přehrady přinesla také ztrátu pracovních míst a náklady na dekontaminaci. Stopku by ale měli také třeba vodáci, pro něž je Berounka vyhledávanou destinací. „Najednou by tam bylo bahnité údolí,“ poznamenal Kučera.

Jurečka: Je otázkou, co udělají další generace

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nejistotu lidí zřejmě do jisté míry chápe. Sám totiž na dotazy Blesk.cz poznamenal, že neví, jak se s hotovými plány přehrady naloží v budoucnu.

„Nelze vyloučit, že generace po nás s ohledem na klimatické změny nebudou muset toto rozhodnutí přehodnotit, to dnes nemůžeme vyloučit,“ napsal.

Kostlivec ve skříni vznikl už za Hitlera

Přehrada na řece měla vzniknout už v době německého protektorátu. Neuspěli ale ani o desítky let později komunisté. Periodicky se plány oživují vždy, když opadne velká voda. Ta největší tudy prošla před 14 lety. Mluvilo se o více než stoleté vodě. Naposledy se Berounka výrazněji rozvodnila v roce 2013. A to je zároveň zřejmě bod, od kterého se odvíjejí aktuální snahy přehradu znovu popostrčit o krok blíž k realizaci. Na papíře jsou dokonce čtyři varianty.

Křivoklátské údolí přežilo plány nacistů i komunistů ho zatopit. A aby se tak nestalo, tak hodlám využít všech – i mezinárodních – kontaktů, aby tato biosférická rezervace UNESCO sloužila i našim potomkům,“ prohlásil pevně k těmto plánům ředitel CHKO Křivoklátsko Petr Hůla.

repoIes ( 10. července 2016 12:30 )

Přehrady jsou nutnost.

saly23 ( 10. července 2016 07:37 )

Každá stavba přehrady někoho poškodí,ale nekonečně více lidí z nich má užitek.Sucho dokázalo zničit už mnoho civilizací.

malymysak ( 10. července 2016 06:58 )

přehrada bude, jde o to, jak nas.rat co nejvíc lidí a boháči potřebujou vodu do svých bazénů

Zobrazit celou diskusi