Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Politici obnažili majetky: Babiš „bral“ přes 100 milionů, kníže má Jaguara

Politici obnažili majetky: Kdo kolik vydělal?
Politici obnažili majetky: Kdo kolik vydělal?  (Autor: Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
11. července 2016
17:21

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš vykázal za loňský rok příjmy mimo politiku zhruba 137,9 milionu korun. Skoro 68,6 milionu korun si připsal čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Bývalý ministr zahraničí si pořídil automobil značky Jaguar za více než 2,2 milionu a splácel hypotéku zhruba 10,4 milionu korun. Vyplývá to z jejich majetkových oznámení, která byla zpřístupněna ve sněmovním registru.

Babiš, který vlastní mimo jiné skupinu Agrofert, a majitel rozsáhlého panství Schwarzenberg patří k poslancům s nejvyššími vykázanými příjmy. Nejvyšší příjem měl Babiš z dluhopisů Agrofertu, na úrocích z nich inkasoval přes 90 milionů korun. Více než 23 milionů vynesl předsedovi ANO prodej nemovitostí a přes 22 milionů vykázal jako výnosy z půjčky. Babiš dostal i odměnu jako člen statutárního orgánu své německé firmy SKW Stickstoffwerke Piesteritz GmbH, a to zhruba 4200 eur (asi 114.000 korun).

Schwarzeberg inkasoval zhruba 34 milionů korun z dividend, 18 milionů z prodeje pozemků a přibližně 16 milionů z nájmů. Řádově statisícové příjmy má z německého a z rakouského důchodu. Několik pozemků, zejména lesních, loni i nabyl. Zaplatil za ně asi 350.000 korun.

Chovanec dědil, Bělobrádek koupil byt

Z oznámení předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska vyplývá, že loni žádné takzvané vedlejší příjmy neměl a nic si nepořídil. Předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek koupil zhruba za 790.000 korun byt, dalších asi 850.000 vložil do rekonstrukce a vybavení. Předseda KSČM Vojtěch Filip si jako advokát přivydělal loni přibližně 15.000 korun.

Údaje z majetkových prohlášení předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa ODS Petra Fialy nebyly dnes dopoledne ve sněmovním registru ještě k dispozici, jejich oznámení se stále kontrolují. První místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec loni podle dokumentu investoval do nemovitostí. Koupil polovinu domu za 2,2 milionu korun, byt za 3,1 milionu a chatu za půl milionu korun. Jako zdroj peněz uvedl dlouhodobé úspory a u bytu i prodej akcií. Chovanec také dědil, a to reality, movité věci a hotovost v celkové výši zhruba 4,9 milionu korun.

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura získal díky podnikání zhruba osm milionů korun. Šéf Úsvitu Miroslav Lidinský oznámení do sněmovního registru nedává, nevykonává totiž takovou politickou funkci, aby se na něho povinnost vztahovala. První místopředseda Úsvitu a šéf této sněmovní frakce Marek Černoch v oznámení uvedl, že měl hypotéku a úvěry v součtu zhruba za 4,5 milionu korun.

Prohlášení o majetku za loňský rok museli poslanci a další veřejní funkcionáři podat podle zákona do konce června. Povinnost podle informací předsedkyně mandátového a imunitního výboru Miroslavy Němcové (ODS) splnili všichni, jichž se sněmovní registr týká. Část oznámení ještě členové výboru kontrolují, jejich obsah proto není dostupný.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 12. července 2016 09:01 )

Kdysi tady bylo obdobné střevo "andreslawicky", ale ten měl mnohem větší slovní zásobu

cipisek254 ( 12. července 2016 04:29 )

Moc pěkná věc, snažíš se.

super ( 12. července 2016 00:28 )

Dík a brou, dokoukám ze záznamu Den před krizí z Cinema pak poslechnu.

super ( 11. července 2016 23:56 )

To víš, psaním na diskuzi si nevyděláš.

super ( 11. července 2016 23:13 )

Pořád je nenažraný, to je fakt. Kdo nemá garáž, další mínus, ale MHD je humus. Hlavně ve vedrech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa