Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Nařkl Tuhého z „brutálního úniku“. Detektiv šel do civilu se Šlachtou

Autor: simao, ČTK - 
9. července 2016
11:15

Kromě Roberta Šlachty odešel do civilu i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Právě on nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku“ informací. Po Šlachtovi tak jde o dalšího čelního představitele útvaru, jenž se má sloučit s ÚOKFK. Informaci přinesla MF Dnes, která upozorňuje, že z protimafiánského útvaru jsou na odchodu i další zkušení policisté.

Nesouhlas s reorganizací policie, která má vstoupit v platnost 1. srpna, přiměl požádat o odchod do civilu nejen šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Skončil také ostravský šéf Jiří Komárek, stejně jako Šlachta je v civilu od 1. července, upozornila MfD.

Komárek byl „mozkem“ kauzy Vidkun, která se na Olomoucku zaměřila na propojení podnikatelů, politiků a policistů. Obviněni při ní byli hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), přítel Ivana Langera, podnikatel Ivan Kyselý a dva vysoce postavení policisté.

Vedle toho však na sebe Komárek v poslední době během vyhrocených emocí kvůli reorganizaci policie, podepsané v červnu ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), upozornil také útokem na policejního šéfa Tomáše Tuhého.

Komárek tvrdil, že je Tuhý zodpovědný za „brutální únik“ informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, kde jde o stamiliony. Mluvil také o snahách funkcionářů GIBS proniknout do spisů v kauze Vidkun, kde jde taktéž o úniky informací ze spisů a ovlivňování trestních kauz.

VIDEO: Podívejte se, jak vznikla policejní mela:

Video  Čím pálí Babiš a Chovanec ve vládní přestřelce kolem Šlachty a policie?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Když si takto Komárek pustil „pusu na špacír“, reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Policejní prezident Tuhý podal kvůli Komárkovým slovům trestní oznámení, Komárka viní z pomluvy a dalších trestných činů.

„Nařčení vedoucího ostravské expozitury ÚOOZ jednoznačně odmítám. Zveřejněné ‚podezření‘ beru jako nebývalý účelový nátlak a pokus o dehonestaci mé osoby,“ reagoval Tuhý bezprostředně na Komárkova slova. A označil je za nátlakovou kampaň Šlachty a jeho příznivců, kteří s reorganizací nesouhlasí a kteří se dle Tuhého „tímto nevhodným způsobem snaží zvrátit manažerské rozhodnutí týkající se změny organizační struktury a zefektivnění chodu dvou útvarů s celorepublikovou působností“.

Přímý důkaz, který by ukazoval na Tuhého, ale detektivové z ÚOOZ nemají, uvedl nedávno týdeník Respekt. K dispozici mají prý jen několik nahrávek odposlechů, při nichž mají být prozrazeny důležité informace. Údajně se jim podařilo zjistit uživatele telefonů s anonymními SIM kartami, přes které byly informace sdělovány. Neexistuje ale důkaz, který by přímo ukazoval na to, že se ve věci angažoval policejní prezident Tuhý, napsal Respekt.

Komárek přitom stejně jako Šlachta chtěli promluvit před poslanci na bezpečnostním výboru, kde jim to nebylo umožněno. Na starost dostala případ z pohledu poslanců vyšetřovací komise, kterou povede exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 

VIDEO: Ministr vnitra Milan Chovanec ve Sněmovně vysvětloval reorganizaci policie:

Video  Milan Chovanec ve Sněmovně promluvil o reorganizaci policie a vyšetřovací komisi.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

ÚOOZ nyní vede pověřený ředitel Milan Komárek, jmenovec Jiřího Komárka. Šéfem sloučené Národní centrály proti organizovanému zločinu, která vznikne spojením ÚOOZ a protikorupčního útvaru ÚOKFK pod jednu „střechu“, jak říká ministr Chovanec, se stane plukovník Michal Mazánek. Zkušený policista a dosavadní ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování.

ČTĚTE VÍCE: Vše o reorganizaci policie

1pravda1 ( 10. července 2016 11:11 )

Přesně tak, od ČSSD člověk neví, co čekat stejně tak jako od ODS, TOP, KDU, SZ... Jedině ANO se nebálo upozornit na to, že tato nepřipravená a utajovaná a přerychlená reorganizace policie je špatně. Vědělo to i KDU, ovšem zase lavírovali jako vždy!!!!!!!!

1pravda1 ( 10. července 2016 11:09 )

Takže ANO upozornilo na špinavou křivárnu ČSSD a to ti vadí? Mi vadí ČSSD - Sobotka, Chovanec, kteří tu špinavou křivárnu k rozprášení ÚOOZ podepsali. Není špatný ten, kdo na svinstvo upozorní, ale ten, kdo ho po veškerých upozorněních i státních zástupců podepíše!!! Asi to nebude tak křišťálově čisté že, když to vyšetřuje i parlamentní komise!!!

mixalca ( 9. července 2016 15:13 )

Tony71:Je muž z Loun kolem 40 let jeho tel.722618499.

Tony71 ( 9. července 2016 14:11 )

asi nikdy ale je to škoda

Tony71 ( 9. července 2016 14:08 )

Ono na někoho házet špínu bez důkazů by právě policisti neměli ,a pokud je to pravda měli konat když byli ve svých funkcích.Mám pocit že je měl soudruh estebák Babiš na výplatní pásce proto tolik křičel kvůli reorganizaci. Už aby byli volby ANO půjde DO ZÁDELE!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa