Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šlachtův útok. Informace od policie prý vynášeli blízcí Tuhého, ten to odmítá

Autor: ČTK, mb - 
30. července 2016
09:30

Z telefonu, který dříve používali blízcí policejního prezidenta Tomáše Tuhého, unikaly prý informace o vyšetřování zmanipulovaných IT zakázek. Sněmovní vyšetřovací komisi to ve čtvrtek řekl bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta (45), Radiožurnálu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Tuhý ale ČTK sdělil, že podle předsedy vyšetřovací komise Pavla Blažka (ODS) Šlachta nic takového neřekl.

„Pan předseda se omluvil panu ministru vnitra i mně za údajný únik ze čtvrtečního jednání, zejména pak za medializované informace, jež měl údajně říci Robert Šlachta směrem ke mně a k mé rodině. Dále pan předseda konstatoval, že Robert Šlachta tyto zmíněné záležitosti před komisí neprezentoval,“ uvedl Tuhý. Už dříve prostřednictvím své mluvčí Jany Macalíkové obvinění zcela popřel.

Podle Českého rozhlasu Radiožurnálu vyplynulo ze Šlachtových slov, že detektivové nemají v ruce důkazy, ale spíš indicie. Zjistili totiž, že z telefonu, který dříve vlastnili Tuhého blízcí, patrně jeho bývalá žena, někdo zřejmě vynášel informace o vyšetřování IT zakázek. Šlo pouze o telefon, SIM karta prý byla jiná, než užívali jeho blízcí.

Tuhý vylučuje, že by byl do jakéhokoliv úniku informací z vyšetřování zapleten. „Šokuje mne, že se média, zčásti nevědomky a zčásti záměrně, nechala zatáhnout do tohoto házení špíny, jehož jasným cílem je destabilizace vedení policie,“ uvedl Tuhý. Podle něj se tak děje za pomoci účelových konstrukcí od anonymních zdrojů a za cenu účelového osočování jeho nejbližších. „To je lidsky naprosto odporné,“ dodal.

Šlachta ve čtvrtek před poslanci mluvil pět hodin, z jednání odcházel spokojený. „Řekl jsem všechno, co jsem měl na srdci, otázky komise byly nad mé očekávání,“ uvedl Šlachta, který policii opustil, protože nesouhlasí s plánovanou reformou.

Podle Radiožurnálu Šlachta poslancům slíbil, že jim jeho bývalý podřízený Jiří Komárek prozradí k případu více detailů. Někdejší šéf ostravské expozitury ÚOOZ má před komisí vypovídat příští měsíc. Už dříve řekl, že je policejní prezident podezřelý z „brutálního úniku informací“. Čelí kvůli tomu trestnímu oznámení.

buaft ( 30. července 2016 17:07 )

Těch je , Mynář a Ovčáček a nejmenovaný, chybí.

houser ( 30. července 2016 17:00 )

houser ( 30. července 2016 16:58 )

zdenek 43 Palas si postavil v Krkonoších za státní hotel s areálem, vyžranej Jandák http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/349126/jandak-o-vyjezdech-poslancu-zradlo-si-platime-sami -den-v-luxusu-stoji-466-kc.html , Gross radši umřel. Paroubek včas zametl a zdrhnul! Ráth je čekací zloděj na svobodě.

buaft ( 30. července 2016 16:49 )

Tupýmu kouká z očí jen samej podvod. Ani nemusí mluvit. Doufám že se celá špína nezamete!

buaft ( 30. července 2016 16:46 )

CSSD to má za pár

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa