Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Víme, kdy si nenakoupíte. Velké obchody zavřou během sedmi svátků v roce

Autor: simao, ČTK - 
7. července 2016
15:35

Zavřeno ve velkých obchodech nad 200 metrů čtverečních bude nově během sedmi svátků v roce. Senátní návrh, který na konci června prošel Sněmovnou, hned po červencových svátcích podepsal bez průtahů Miloš Zeman. Kvůli zavírání obchodů na svátky se přitom sváděla během jednání ve Sněmovně nejedna ostrá debata.

„Prezident republiky Miloš Zeman podepsal ve čtvrtek dne 7. července 2016 tyto dva zákony: 1. zákon ze dne 28. června 2016 o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě,“ oznámil ve čtvrtek hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Druhý zákon se týká podpory sportu.

Co to znamená? Bitva o zavřené obchody na státní svátky je dobojována, podpis prezidenta byl poslední krok, aby bylo zavřeno během sedmi svátků v roce. I když pouze v obchodech nad 200 metrů čtverečních.

Konkrétně jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Omezení se týká i Štědrého dne, kdy velké obchody budou muset zavřít nejdéle v pravé poledne. 

Kvůli zavírání obchodů se strhla řada přestřelek ve Sněmovně. Odpůrci argumentovali sociálním inženýrstvím a vyzývali kolegy poslance, aby neomezovali lidem dobu, kdy mohou nakupovat, a obchodníkům, kdy mohou prodávat. Padaly i obavy z ekonomických dopadů.

Výtky: Jen obchody nad 200 metrů i volno, které není pro všechny

Jeden z odpůrců zákona, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, pro změnu upozorňoval, že jde o diskriminační přístup – že by se prodej měl omezit všem, nebo nikomu.

„Je potřeba ještě zdůraznit fakt, že jenom někoho omezujeme, někomu říkáme ne podle barvy očí nebo podle barvy pleti, ale podle toho, kolik metrů čtverečních zrovna momentálně obsluhuje, tak je-li to do 200 metrů čtverečních, je to v pořádku, a je-li to nad 200 metrů čtverečních, je to v nepořádku, ten bude muset mít ve dnech, které si vymyslí Poslanecká sněmovna, zavřeno. V tom je to zcela bezpečně, podle mého hlubokého přesvědčení, diskriminační,“ souhlasil ve Sněmovně exministr Petr Bendl (ODS). A vytkl zákonu, že zvyšuje tlak na nakupování přes internet.

Zákon se přitom nevztahuje na obchody do 200 metrů čtverečních, obchody na nádražích či letištích, čerpací stanice, lékárny a prodejny v nemocnicích. Naopak se týká bazarů, sběren a zastaváren. Otázkou je, jak velcí prodejci na zákon zareagují. Čile se spekuluje o přepážkách, které provozovny rozdělí na menší, „sváteční“ oddíly.

Zastánci zavírání obchodů na svátky vytasili argumenty v podobě toho, že jde mj. o prodavačky a zaměstnance supermarketů a jejich volno s rodinami, nejednou zaznělo také to, že nakupování a finanční profit řetězců nemá být vždy na prvním místě. A že podobná praxe je u našich západních sousedů běžná.

„Jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nejsou na prvním místě. Ve většině zemí západní Evropy v tom mají jasno. Německo, Rakousko a další země nejsou méně tržní, ani je tato opatření neposílají na hospodářské dno Evropy. Obavy o ochromení ekonomiky jsou vůbec úsměvné. Kdyby tomu tak bylo, tak naše země s hypermarkety otevřenými někdy i v noci by naše západní sousedy zřejmě už dávno dohnala nebo dokonce předehnala. Ve sváteční dny mnozí z nás se svými rodinami vyrážejí na výlety, kde využívají nejrůznějších služeb, čímž posilují další oblasti ekonomiky,“ odvrací na sociální síti obavy Jiří Mihola, místopředseda KDU-ČSL a jeden z hlavních podporovatelů zákona.

Za porušení pokuta až milion

„Jedná se o zbytečnou, umělou a diskriminační regulaci. Poslanci tak jdou nejen proti trendům v Evropě, zákon neustojí ani argument podpory sladění pracovního a rodinného života, protože jsou prodejci vybírání selektivně,“ oponuje šéf Hospodářské komory Dlouhý. Maďarský parlament nedávno obdobný zákon zrušil, zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Zákon bude platit od třetího měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

14178kikina ( 19. září 2016 12:57 )

Přesně, zavřeno by měly být všechny obchody, trafiky, benzinky a pod....

laserpin ( 7. července 2016 20:41 )

mohou dát výpověd

Ruudazvostravy ( 7. července 2016 19:19 )

Na ňákí ty krámi jým tady sé*re pes.Ale že tý bů*zeranti s festyvalu sou fut hájený a nejní k tomu dyskůze.

ppadys13 ( 7. července 2016 19:13 )

přesně tak,volný čas chodí trávit do OC pouze debil.

krat5 ( 7. července 2016 18:48 )

Ti co chodí trávit volný čas do obchodních center, toho stejně nenechají. Debilita je totiž věčná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa