Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Eutanazii v Česku nechceme, shodli se ministři. Proti byli lidovci i Mládek

Eutanazie na vládě neuspěla. Ministři se bojí zneužití zákona.
Eutanazie na vládě neuspěla. Ministři se bojí zneužití zákona.  (Autor: scom)
Autor: ČTK - 
22. června 2016
12:21

Poslanecký návrh zákona, který by ve vymezených případech umožnil eutanazii, vláda na svém pravidelném středečním zasedání odmítla. O předloze o důstojné smrti, kterou podepsalo šest poslanců zejména z hnutí ANO v čele s Jiřím Zlatuškou, budou rozhodovat zákonodárci ve Sněmovně a Senátu.

Ministři o rozhodnutí informovali na Twitteru. Kabinet podle předběžného stanoviska pro dnešní zasedání měl upozornit na rozpor normy s koaliční smlouvou, v níž se ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavázaly nepřijímat nic, co by bylo v rozporu s ochranou života od početí do přirozeného konce. „Podporuji pomoc, láskyplnou péči, solidaritu, kvalitní paliativní péči, to je řešení,“ napsal na sociální síti ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Proti se postavili především lidovci, ale také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Ten se obává, že by návrh zneužili psychopati.

„Je to správně. Zákon by mohl vést k zabíjení lidí,“ uvedl také Mládek.

Nepomohla ani přísná pravidla

Předloha má zejména uzákonit podmínky pro eutanazii. Lidé by o ni museli požádat, žádost by mohli sepsat i předem. Lékaři by mohli k eutanazii dopomoci nebo ji případně vyvolat jen u lidí v beznadějném zdravotním stavu. O splnění zákonných podmínek by rozhodovala zvláštní komise. Podle stanoviska pro kabinet ale není vhodné následování zemí, kde je eutanazie možná a na něž se autoři odvolávají.

V uvedených státech jsou zdokumentovány případy zcela jasného zneužití eutanazie za účelem ‚uvolňování‘ lůžek ve zdravotnických zařízeních, případy tlaku rodinných příslušníků na vykonání eutanazie z důvodů zcela pochybných nebo nepotrestané případy nedodržení zákonných podmínek,“ stálo v předběžném stanovisku pro ministry.

Kabinet měl taky poukázat na to, že téma eutanazie je společensky velmi citlivé a měla by mu předcházet mnohem hlubší a rozsáhlejší diskuse. Nynější návrh fakticky doslovně kopíruje předlohu senátorky Václavy Domšové (nestranice za SNK-ED) z roku 2008, kterou horní komora zamítla, stojí v dokumentu. Nynější normu odmítla ministerstva zdravotnictví a vnitra pod vedením ČSSD, ministerstvo spravedlnosti pod vedením ANO i místopředseda vlády Bělobrádek, uváděly materiály pro kabinet.

O eutanazii se už debatovalo i v dolní komoře, zhruba před deseti lety. Tehdy z ankety mezi poslanci vyplynulo, že návrh zákona o eutanazii by ve Sněmovně s největší pravděpodobností neuspěl. Kriticky se k němu vyslovila řada poslanců i nyní.

Ruudazvostravy ( 22. června 2016 18:22 )

Jasnágo,na co eutanázyjy,dyk třeba ve špytálu f Práglu na Homolce chyrurgové věčynou uš jen pytvaj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa