Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Názorové veletoče: Šlachta možná stáhne rezignaci, Babiš hrozí koncem koalice

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. června 2016
15:28

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) své politické partnery varoval, že jeho hnutí může vypovědět koaliční smlouvu. A to kvůli ostrému sporu, který se rozhořel kvůli zamýšlené reorganizaci policie. Nedávno přitom tvrdil, že hnutí z koalice odcházet nechce. Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) tvrdí, že situace je vážná. Z ČSSD však zní - jde o předvolební bouři ve sklenici vody. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta mezitím prozradil, že svůj odchod ještě přeci jen zváží. Prezident Miloš Zeman zase řekl, že by rezignaci ministrů Babiše a Chovance nepřijal. 

„Já jsem byl velice překvapen, že vlastně nám bylo řečeno, že to, co je v koaliční smlouvě ohledně policie, ohledně organizace policie, hlavně útvarů, vlastně neplatí,“ uvedl ve středu ráno při příchodu na Úřad vlády vicepremiér Andrej Babiš (ANO). A svého koaličního partnera hlasitě varoval: „Pokud takhle ČSSD bude přistupovat k plnění koaliční smlouvy, tak my musíme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme.“

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek potvrdil, že výhrůžku vypovězení koaliční smlouvy zopakoval Babiš i na samotném dohadovacím řízení, které se účastnil ještě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Ano, tam (Babiš) řekl, že v případě, že to bude podepsáno, tak že vypovězení koaliční smlouvy v podstatě nejenom zváží, ale že ho udělá. Pan premiér řekl, že pak je potřeba to udělat písemně, jak s tím počítá koaliční smlouva,“ prozradil Bělobrádek.

Spekulace o možném konci vlády naboural sám ministr Babiš, podle kterého vypovězení koaliční smlouvy ještě nemusí znamenat pád celého vládního kabinetu. „Myslím, že by neměl odcházet nikdo z existujících ministrů, snad s výjimkou jednoho ministra, kterého nebudu jmenovat,“ komentoval i tak vyhrocenou situaci prezident Miloš Zeman pro Českou televizi.

Zeman upozornil, že demisi Chovance či Babiše by velmi pravděpodobně odmítl. Kvůli případnému ohrožení stability politické scény. Zeman si přitom na středu naplánoval schůzku s jiným Zemanem - nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po ní uvedl, že se Zemanové shodli na tom, že policejní reorganizace by se měla řešit v odborné rovině, nikoli té politické.

Šlachta zváží další kroky

Dohadovací řízení kvůli sporu o policii vyvolalo Babišovo hnutí ANO. Nelíbí se mu, že ministr vnitra Milan Chovanec navrhuje sloučení dvou elitních policejních útvarů pod hlavičku jedné národní centrály. Týká se to protimafiánského ÚOOZ Roberta Šlachty a protikorupčního ÚOKFK.

Kvůli tomuto záměru oznámil odchod do civilu právě Šlachta. Odejít však nakonec nemusí. „Vzhledem k vývoji zvážím další kroky,“ prozradil Aktuálně.cz. Šlachta se chce defitinivně rozhodnout, až získá bližší informace o sloučení útvarů.  Rezignaci podal k 1. červenci, Chovanec by měl podepsat reorganizaci nejdříve k 1. srpnu. ÚOOZ by dočasně měl vést bývalý šéf protikuropčního útvaru Milan Komárek, potvrdil Českému rozhalsu Radiožurnálu Zdeněk Laube, náměstek policejního prezidia.

Ke stížnostem ohledně zamýšlených změn v policii, ke kterým se přidali s nespokojenými komentáři i státní zástupci, Babiš uvedl: „Taky mohu říct, že v ČEZu vyměním všechny a dám si tam, koho budu chtít a že to nebude koaliční zastoupení... Není žádný důvod ty útvary slučovat, to, co předvádí vedení policie, je destrukce jednoho útvaru, který byl úspěšnější než druhý, který vlastně vyšetřoval ten druhý, kde byly úniky informací.“

Video  Vicepremiér Andrej Babiš před dohadovacím řízení v koalici: Vypovězení koaliční smlouvy je možné  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babiš: Koaliční smlouva může být jen cárem papíru

Babiš se vrátil i k úternímu zasedání Bezpečnostní rady státu. „Včera to zasedání bezpečnostní rady státu jenom potvrdilo naše obavy, že nic není připraveno, neexistuje žádný materiál a byli jsme s tím velmi nespokojeni. Není možné za měsíc vytvořit nějaký materiál, o kterém tvrdí, že je a on neexistuje,“ tvrdí vicepremiér.

O tom, zda by měl ministr Chovanec reorganizaci podepsat, si myslí Babiš své. „Samozřejmě by měl počkat, protože pokud to podepíše, tak vlastně koaliční smlouva je cár papíru, který nemusíme plnit. Nevím, proč by to měl podepisovat. Já potřebuji vědět, jestli platí koaliční smlouva, nebo neplatí a jak dlouho bude trvat to dohadovací řízení. Protože včera jsem pochopil, že skutečně ČSSD k tomu má velice zvláštní přístup. A neakceptovatelný,“ dodal novinářům Babiš.

Sobotka odmítl nátlak na policii a vnitro

„ČSSD trvá na tom, že reorganizace policie je odborná záležitost, která je v kompetenci policejního prezidenta a ministra vnitra. Odmítáme snahy policii a její funkční organizaci politizovat,“ reagoval v prohlášení premiér Sobotka. 

Policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Chovanec podle něj učinili vstřícný krok, když odložili start organizační změny o měsíc - původně mělo k reorganizaci dojít 1. července, nyní se mluví o 1. srpnu. Zapracovány do té doby mají být připomínky a návrhy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

„Na vedení policie a ministra vnitra nelze vytvářet nátlak tím, že ANO avizuje vypovězení koaliční smlouvy. K rozbití vlády není žádný důvod, ČSSD je připravena pokračovat v zájmu občanů v koaliční spolupráci,“ dodal Sobotka.

Mládek: Koalice zažívá těžké chvíle

„Doufám, že se bude stejně hovořit i o reorganizaci jiných resortů, například ministerstva financí, kde nezůstal kámen na kameni a mám obavy, jak sestaví státní rozpočet. Domnívám se, že to je předvolební bouře ve sklenici vody,“ reagoval ve středu před Úřadem vlády šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Kromě něj kolem novinářů prošli i ministři za sociální demokracii Jan Mládek či Kateřina Valachová. Potvrzovali, že situace v koalici je napjatá. „Jsou těžké chvíle v životě lidské, jak říkal klasik. Koalice má těžké chvíle ve svém životě,“ glosoval problémy Mládek.

„Horší už to být nemůže,“ říkal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na to, jak spory ovlivní dohadování o státním rozpočtu. Ministr financí Babiš upozorňoval: „Nemůžeme rozpočet krájet jako salám.“

Do Babiše si však rýpl Mládek: „Mám pocit, že v myslích pana místopředsedy vlády a ministra financí bohužel rozpočet není na prvním místě, možná ani ne na druhém, ani na třetím, což je poněkud znepokojující vzhledem k tomu, že je to ministr financí též.“ Podle Mládka chybí Babišovi náměstek pro rozpočet, který by se snažil „složit tu rubikovu kostku“.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) uvedla: „Já se samozřejmě domnívám, že je plně v kompetenci policejního prezidenta udělat reorganizaci policie a také musím říci, že jestliže ti lidé jako pan Šlachta, jsou v nějakém služebním poměru, jsou to policisté, to je jako vojáci, tak já bych od nich očekávala, že především budou respektovat své nadřízené.“

Bělobrádek: Je to vážné. Poslední krok od vypovězení smlouvy

Dohadovacího jednání se účastnili pouze Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). „Jednalo se o tom, jak je naplňována koaliční smlouva. Já jsem vyzval pana premiéra, aby ještě zvážili s panem ministrem vnitra, zda sociální demokracie je ochotna převzít veškerou odpovědnost za kroky, které spolu s podpisem ministra vnitra jsou plánovány," prozradil po jednání Bělobrádek.

Podle něj by bylo rozumné, aby Chovanec ještě podpis pod reorganizaci policie a sloučení útvarů zvážil. „Protože spor se jeví jako velmi vážný a to především v tom, co je napsáno přímo v koaliční smlouvě. Jestli se jedná o porušení koaliční smlouvy. Já se domnívám, že by koalice měla být informována o takto zásadních věcech, jak je to i popsáno v koaliční smlouvě. Pan premiér se domnívá, že je to v pořádku. Já si tím jistý skutečně nejsem,“ vysvětloval šéf lidovců.  

„Je to velmi zásadní věc, pokud už proběhlo dohadovací řízení, tak to je poslední krok před vypovězením koaliční smlouvy. Takže vážné to je, ale já nechci spekulovat, co se bude dít dál,“ dodal vicepremiér.

Optimističtější byl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Koalice je pevná, zůstane do konce volebního období, o tom jsem naprosto přesvědčen,“ řekl ve středu ráno novinářům při příchodu na jednání vlády. „Samozřejmě, že to nikoho netěší, ta situace, jaká teď tady je, rozhodně to není ideální základ pro věcnou debatu o rozpočtu,“ dodal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

schelly ( 15. června 2016 19:26 )

Tady v rozkradeném Česku nelze věřit ani jednomu z politiků. Fuj!

ceslo ( 15. června 2016 18:43 )

Bureš má akorát velkou hobu,

milan1959 ( 15. června 2016 18:31 )

Jsem volič ODS, ale pan Chovanec získal můj respekt Teď ještě dostat Bureše do tepláků a bude vymalováno

nikal ( 15. června 2016 17:35 )

 začněte se učit slovensky vy koblihoslitalové, sami Slováci z nás mají perdel, stačí přepnout na TA3, u nich by Bureš do vlády nepřešel

ferrys ( 15. června 2016 16:57 )

Jedno přísloví praví:"Z vola koně neuděláš".Z podvraťáka Chovance také pořádného člověka nikdo neudělá.Protože jim teče do bot, tak je nutné rychle a především potutelně udělat"reorganisaci", aby se levárny nevyšetřovaly a zametly pod koberec.Přihlouplý Chovanec si nevidí dál, než do vlastní kapsy a vpravdě udělal tímto pádem Sobotkovi medvědí službu.Sobotka může postupně začít stříhat metr do konce svého vládnutí.V době, kdy se tlačil do vedení socialistů jsem při hovoru s jedním poslancem řekl, že Sobotka není žádná osobnost a chová se jako slaboch.Teď mu velí grázl Chovanec coby plzeňský rychlostudent.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa