Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Padání hlav kvůli policii? „Může být Chovance, Pelikána nebo obou,“ míní expert

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. června 2016
15:25

Spor kolem reorganizace policie nepůjde zahladit jen tak, zřejmě musí padat hlavy vysokých politiků nebo policistů, myslí si politolog Josef Mlejnek. V rozhovoru pro Blesk.cz také řekl, že za příčinou roztržky mohou být kauzy, které chtějí určité politické síly zarazit. 

Zatím to vypadá především na spor ANO a ČSSD. Myslíte, že tohle má potenciál rozložit vládu?

Určitě to ten potenciál má, ostatně spory o policii a státní zastupitelství mají tento potenciál už řadu let. A samozřejmě to nejdůležitější je patrně skryto, nebo o tom nevíme, poněvadž jde patrně o nějaké kauzy a nějaké záležitosti, nějaké vyšetřování, které může mít zásadní politické důsledky. V zákulisí samozřejmě probíhá boj o to, kdo bude mít jaký vliv. 

Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk Politolog Josef Mlejnek při rozhovoru pro Blesk | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Může to mít návaznost na průzkumy, kde ve většině případů ANO vede, a případnou potřebu ANO se z vlády vymanit, aby si třeba získali silnější pozici?

Nemyslím si, že je to takhle motivováno, na to je přece jenom docela brzo. Myslím si prostě, že hnutí ANO má zájem na tom, aby pan Šlachta zůstal tam, kde je, a ta takzvaná reorganizace patrně nějakým způsobem naráží na nějaké zájmy, ale přesně nevím na jaké, poněvadž jsou skryté.

To bychom asi museli znát probíhající vyšetřované kauzy, do nichž oficiálně nesmí nahlížet ani ministr vnitra, abychom znali tu pravou příčinu. Čili já si myslím, že příčinou sporu je skutečně to, že v jakýchsi živých, probíhajících kauzách je kdosi ohrožen a určité politické síly to chtějí zarazit a jiné zase naopak. Začíná to otřásat nejen policií, ale celou vládní koalicí.

Bude to stát podle vás hlavu někoho z ministrů? 

Je možné, že pokud tato vládní koalice má zůstat dál pohromadě, tak se to asi neobejde bez toho, aby došlo k nějaké remíze, urovnání sporu, což asi musí být provázeno tím, že padne nějaká výše postavená hlava. Může to být hlava policejního prezidenta, může to být hlava ministra Chovance, může to být hlava ministra Pelikána, nebo když to má být remíza, tak třeba Pelikána i Chovance a tak dál. Každopádně teď už se to asi nedá jen zahladit tak, že by všichni řekli: „Vracíme se zpátky, nic se nestalo, jedeme dál.“ Asi nějaká hlava padne.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

ikolop ( 10. června 2016 19:51 )

Hledejme čestné a čisté občany, vzdělané normálním studiem, které ale začíná kvalitními vysvědčeními ze ZŠ a následuje SŠ, ev. pak VŠ ! GIBS řídí původně jen vyučený Michal Murín, jenž v Praze udělal podivnou kariéru. Dálkově u PČR "vystudoval" tzv. dávačku poldům - školu. Je snad i bývalým na Slovensku za bolševika působícím StBákem, jeho děti údajně dělají v různých agenturách, jako byla Bártova (VV).

ikolop ( 10. června 2016 19:11 )

Není chyba v tom, že GIBS vede původně jen vyučený Michal Murín a MV ČR rychlostudent plzeňských práv Milan Chovanec ??? http://llp.cz/2015/12/otevreny-dopis-k-navrhu-premiera-sobotky-jmenovat-pana-murina-reditelem -gibs/

aaobcanka ( 10. června 2016 19:07 )

Přemysl Novák, Lysá Teď jde o to, kdo to myslí se státem dobře. Jestli státní zástupci a nebo policie ČR. Já osobně věřím státnímu zastupitelství. My dodáváme : nevěříme PČR vůbec, jen Šlachtovi a spol. Jinak je to banda nevzdělanců s móresy z dob bolševika, kdy tam natahali účelově vyučené hlupáky na místa komisařů, aby papaláše neohrozili a poslouchali je. SZ (st. zástupci) se poldům v manipulaci s důkazy a intrikách přizpůsobili. Známe st. zástupkyně, které lžou ve svých návrzích obžalob, u soudů, domlouvají se znalci výsledky znaleckých posudků a se soudci si předem domlouvají verdikty ! To se děje v Praze 4, 6, 8, 10 a zřejmě všude. Chce to revoluci a čestní by měli nastoupit do vedení OSZ a MSZ, VSZ, NSZ. Vivat JUDr.: Bradáčová, Marie Benešová a Pavel Zeman ! Zavřeme Rampulu a Grygárka ?

babamotorkarka ( 10. června 2016 18:50 )

Jaroslav Z., Hodkovičky, a my z Prahy a Brna něco dodáváme : PČR nebudí v občanech žádnou důvěru ! Máme politicko-policejně-justiční mafii. Za bolševika policie přijímala účelově jen vyučené lidi, aby poslouchali papaláše. Pozor, dnes se k tomu vrací. Zase berou na kriminálku do pozic komisařů vyučené, nepřemýšlivé hlupáky, a ti nás pak v roli svědků při "blbém" podání vysvětlení odstraní ze hry. Po nástupu k PČR si vyučený policajt dálkově "dostuduje" v podstatě pouhou docházkou tzv. dávačku, tj. policajtům dávají bez práce maturitu či diplom VŠ. Kdo by si z učitelů dovolil nenechat projít poldu, že ? Zbavit se policejního "svrabu" lze možná nevolením "stálic" ODS a TOP, bohužel i ČSSD. Volme ANO, Okamuru a jiné strany. Čestné, čestné, čestné lidi ve svých obcích. Věnujte chvíli "lustraci" kandidátů, nevolte neprověřené, pro vás neznámé lidi.

spitfajr ( 10. června 2016 17:09 )

 http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2493-chobotnice-dostala-ranu-na-komoru-mafie-napoje na-na-americkou-ambasadu-poprve-prohrava-babis-v-nebezpeci-co-udela-prezident-zeman-lesk-a-bida-medi alnich-kurtizan.htm

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa