Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vrchní žalobce Ištvan: Změny v policii určitě ovlivní i živé kauzy

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se nehodlá s reorganizací policie smířit. Vyslechne vedení policie.
Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan se nehodlá s reorganizací policie smířit. Vyslechne vedení policie.  (Autor: Tomáš Frait / MAFRA / Profimedia)
Autor: zst - 
10. června 2016
15:10

Plánovaná reorganizace elitních policejních útvarů se nelíbí vrchnímu státnímu zastupiteli Ivo Ištvanovi, který řešil například tzv. kauzu Nagyová. Ištvan se bojí úniků informací z choulostivých spisů a ovlivnění neukončených kauz. To odmítá ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Žalobce si chce přesto „k výslechu“ předvolat například policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Řekl to v rozhovoru pro Českou justici.

Policejní prezident Tomáš Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube budou plánovanou reorganizaci policie vysvětlovat na vrchním státním zastupitelství.

„Máme poznatky o tom, že určitým způsobem se plánovala reorganizace v minulosti, určité osoby spolu jistým způsobem domlouvaly okolnosti, za kterých by mohly být zpřístupňovány informace ze spisů, případně za kterých by mohl být odstraněn plukovník Šlachta ze své funkce. A protože v tuto chvíli jsme byli konfrontováni se záměrem, který tyto obavy může naplňovat, tak samozřejmě musíme z úřední povinnosti konat,“ vysvětlil neobvyklý krok Ištvan s tím, že oba policisté souhlasili.

Žalobce je přesvědčen, že změny v elitních útvarech by ovlivnily stávající kauzy i přesto, že to ministr vnitra odmítá. Ištvan nechtěl specifikovat které, ale stále neukončený je například případ bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové.

„Jsou to různé kauzy a já je nebudu specifikovat, protože to není podstatné. Podstatné je, že chceme učinit opatření k tomu, aby nedošlo k únikům informací nepovolaným osobám,“ řekl Ištvan.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

 

aaobcanka ( 12. června 2016 03:26 )

Cinkali jsme klíči na Václaváku v r.1989, volili jsme po revoluci OF, pak ODS, později ČSSD/KDU/TOP, poté jen ČSSD a dosud, ale změníme to na ANO, Okamuru apod. Valorizaci důchodů ODS + TOP zcela stoply, tak na to nezapomeňte u voleb. Kdyby se jinak docela schopný Bohouš Sobotka nenalepil na rychlostudenta plz. práv, Milana Chovance (a ten, kdyby nelhal, tak by nevadil, má aspoň regulérní SŠ), tak by i policii zřejmě obsadil kvalitními VŠ či SŠ, ale originál vystudovanými, tj. počínaje jedničkami a dvojkami na vysvědčení ze ZŠ s následným studiem SŠ, VŠ. Neobsazujte vedoucí místa na PČR (vč. místa komisařů) původně jen vyučenými lidmi a poté dálkaři, jimž se maturita či diplom VŠ dává za docházku ! Inteligenci, logické, analytické a kompatibilní myšlení vyučený člověk na škole nezíská. Jako např. Michal Murín, šéf GIBS, jenž je údajně původně pouze vyučený. Jinak se klaníme dobrým řemeslníkům, dělníkům apod.Jak potom asi vyučení, tj. čtyřkaři (v lepším případě trojkaři) ze ZŠ mohou řídit jakýkoliv útvar ? Josef L., Chicago : Nejlepsi by bylo, kdyby volby vyhrali komuniste. Ti by tu sebranku zlodeju a poskoku Merkelové potrestali. Co to mele Belobradek, vetsina lidi stoji za Babisem, nez za Belobradkem a Sobotkou, lidovci vzdycky byli rozvraceci republiky a konfidenti s Nemci ! Kdyz to padne, tak by mel vladu prevzit Babis. CSSD a KDU se schovavaji za Babisovy uspechy a tomu podkopavaji cestu. Kdyz nebude korupce a zlodejny ,tak Babis by CR postavil zpet na místo, kam v Evrope a svete patri - zaprodanci a zlodeji ji dostali mezi zeme 3. sveta, zivotni uroven nasich lidi je nezajima ,staraji se o svou a buduji zivotni uroven Nemcum - zacal to Kalousek a Svarcik a dnes v tom CSSD pokracuje s pomoci Lidovcu a podporou TOP ! Skoda, ze Okamura ma malou podporu lidi,byl by dobry premier,president. Meli by vyhrat volby komunisti a ti by to vycistili a se zlodeji by zatočili. Jiří N., Čelákovice : Had na 6 = KDU-ČSL.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa