Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šlachta rezignoval na funkci šéfa ÚOOZ, vedení policie prověřují žalobci

Autor: ČTK, val - 
10. června 2016
09:25

Po tahanicích ohledně reorganizace policie rezignoval na svou funkci dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Elitní policista to oznámil po ranní schůzce na policejním prezidiu, informovala Česká televize. Případ reorganizace policie už šetří také olomoučtí žalobci, kteří se zaměřili na policejní prezidium. 

Vyřízení rezignace podle ČT trvalo zhruba 15 minut, než byla přijata. Ve funkci Šlachta skončí k 30. červnu, o den později by měly být spuštěny změny uvnitř policie. „Reorganizace je důvod mého odchodu. Nemínil jsem odejít od policie,“ uvedl. Změny ve struktuře elitních útvarů jsou podle něj neodvratné, protože policejní prezident Tomáš Tuhý už mu sdělil, že jiná možnost není. Šlachta také podle televize řekl, že nyní jako řadový občan nemá důvěru ve vedení policie.  

Šlachtově rezignaci předcházela vypjatá diskuse o změnách v policii. Ty počítají se sloučením jeho ÚOOZ s protikorupční policií. Šlachta už ve čtvrtek oznámil, že bude chtít kvůli reorganizaci, která má začít v červenci, odejít do civilu.  

Událost otřásá i vládou. Kvůli reorganizaci pohrozil odchodem z funkce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Vicepremiér Andrej Babiš zase zkritizoval ministra vnitra Milana Chovance a uvedl, že ANO bude muset zvážit setrvání v koalici. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pouze uvedl, že by se do této záležitosti neměli politici vměšovat. 

Reorganizaci policie začali v pátek ráno prověřovat i žalobci z olomouckého zastupitelství. Podle Aktuálně.cz řeší, zda za reorganizací policie není tři roky starý plán na odstranění Šlachty z funkce.  

Vyšetřovatelé podle náměstka olomouckého vrchního žalobce Pavla Komára informace získali ve dvou případech, kterými se zabývají. Na příští týden si zvou k výslechu lidi z policejního prezidia. 

Komár serveru sdělil, že nejzávažnější je skutečnost, že sloučení bylo plánováno před třemi lety s cílem se elegantně zbavit plukovníka Šlachty. Objevuje se i podezření, že důvodem plánů na odstavení Šlachty je snaha dosáhnout na informace ze živých kauz. 

„Budeme samozřejmě žádat o podání vysvětlení jak policejního prezidenta (Tomáše Tuhého), tak jeho náměstka (Zdeňka Laubeho),“ řekl náměstek olomouckého vrchního žalobce Pavla Komára serveru Novinky.cz.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Podle informací Práva si žalobci stáhnou spisy a důkazy ke dvěma největším otevřeným kauzám, a to kauzy někdejší šéfky kabinetu Jany Nagyové (nyní Nečasové) a kauzy Vidkun. Žalobci se obávají, že spojením jednotek dojde k únikům či ovlivněním, anebo nezákonným zásahům do případů. 

Do případu se chce vložit také prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček informoval na Twitteru, že hlava státu bude chtít s aktéry kauzy hovořit.  

Politici se hádají

Ministr vnitra Milan Chovanec během pracovní návštěvy Lucemburska potvrdil, že analýza chystané policejní reorganizace je hotová. Zatím se s ní prý ale neseznámil. Schůzku k věci má až v pátek večer. O rezignaci šéfa ÚOOZ Šlachty ví Chovanec jen z médií. Se Šlachtou si psali SMS, ale policista jej o záměru odejít neinformoval. 

Zato s ministrem financí Andrejem Babišem si Chovanec čile dopisuje na sociálních sítích. Babiš se podivil nad zmíněnou analýzou: „Analýza reformy policie má plných pět stran. Kluci to asi psali celou noc. A vyšla tak jak to nikdo nečekal: neohrozí živé kauzy!“

„Do živých kauz nevidím. Zato jsem v novinách dost četl o korupci Agrotecu, čachrech kolem Čapího hnízda a řadě trest. ozn. Dost důvodů vlámat se do policie, že?!“ odpověděl mu Chovanec. 

Podle Babiše Chovanec záměrně destabilizuje policii před krajskými volbami. 

suov ( 10. června 2016 11:15 )

zdenekk43- mazej do prd ele ty termití zas raný,,,

suov ( 10. června 2016 11:12 )

Kdybych mohl, tak v první řadě vyrazím Sobotku, Chovance, Bělobrádka, a některé další, pane Zemane, udělejte s tím něco, proč by měli trpět občané ČR, jenom proto, že politici neumí vést stát, žádná snaha o ochranu občanů, jenom boj o co nejvíc peněz utržit,Šlachta byl dobrý policista, Chovanec mu nesahá ani po kotníky, ČSSD by mělo odstoupit z funkcí,a KDU také,,,,

wandzzi ( 10. června 2016 10:59 )

ČSSD má enormní zájem na likvidaci UOOZ, protože šlape na paty soukmenovcům (m.j. OKD). Je mi hanba, co tu vládne za zkorumpovanou svoloč.

modelska ( 10. června 2016 10:59 )

Tak to se nevyšetří už nic! Vysoká politika zasahuje, aby ten hnůj odklidili. Doufám, že se to nepodaří. Nechci tady ty korupčníky, nechci ty ksindly, co mají zaměstnání politik. Lidé, probuďte se! Vládné nám lůza. ODS v kopru, tak se nyní bojí socani. A právem v čele se Sobotkou.Tuhý na pochůzky kolem parku a přibrat Chovance!

hejhej ( 10. června 2016 10:51 )

Cílená uspěchaná akce k odstranění pana Šlachty. Potřebují zamést pod koberec zloděje Bakalu, kobylu Nagyovou-Nečasovou a její kumpány a další politické zloděje, kterým pan Šlachta šlapal na paty. Do zlodějny ODK je především namočená ČSSD. Politická, policejní a justiční mafie má moc dlouhá chapadla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa