Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šlachta požádal o odchod do civilu. Bradáčovou rezignace šéfa ÚOOZ znepokojila

Autor: simao, ČTK - 
9. června 2016
18:10

Členové vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho ředitele Roberta Šlachty požádali o odchod do civilu. Uvedl to server Lidovky.cz. Šlachta, jehož útvar prošetřoval i kauzu Nagyová, by měl skončit k 1. červenci. Ustál mnohé, nyní se však chystá skončit kvůli nesouhlasu s chystanými novými poměry. A někteří lidé jsou znepokojeni. Včetně Lenky Bradáčové a Iva Ištvana.

Důvodem Šlachtovy žádosti o odchod do civilu je plánované sloučení ÚOOZ a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (UOKFK) v rámci reorganizace policie.

Plány na reorganizaci vyvolaly spory ve vládní koalici či mezi státními zástupci, podle kritiků by změny mohly ovlivnit vyšetřování složitých kauz. Šlachta a další členové ÚOOZ podali žádost o odchod do civilu po čtvrtečním jednání s vedením policie. Odejít chtějí k 1. červenci, do tohoto data mohou podle serveru Lidovky.cz svou žádost podle zákona stáhnout.

„Robert Šlachta oznámil vedení Policie ČR, že s připravenými změnami nesouhlasí, nemůže se na nich podílet, a proto v následujících dnech doručí policejnímu prezidentovi svou žádost o uvolnění ze služebního poměru,“ potvrdil v tiskové zprávě mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. „Společně s ním na místě oznámil svou rezignaci i jeho 1. náměstek Stanislav Růžička a někteří vedoucí odborů a expozitur ÚOOZ,“ doplnil.

ČTĚTE VÍCE: Vše o krizi kolem reorganizace policie

Šlachta s Vildem jednali s policií. Mlčeli jako hrob

Lídři elitních policejních útvarů – šéf protimafiánského útvaru Šlachta spolu s vedoucím protikorupčního útvaru Jaroslavem Vildem – jednali s vedením policie ve čtvrtek přes hodinu. Výsledky schůzky ale nekomentovali a mlčeli jako hrob.

Zatímco na začátek jednání oba ředitelé prošli před novináři hlavním vchodem, po jednání budovu Policejního prezidia opustili auty z podzemních garáží. Šlo o ticho před bouří. Šlachta se postavil proti policejní reorganizaci.

„O slučování UOOZ a UOKFK se mluvilo již v minulosti, ale v době hospodářské krize pro realizaci záměru nebylo dostatečné zajištění financí ani personálu. Tyto útvary vznikly v době, kdy bylo jiné složení trestné činnosti. Ve struktuře kriminality dnes dochází k výrazným změnám, nejen v České republice, ale i v Evropě a prakticky na celém světě,“ vysvětlovala tisková mluvčí prezidia Jana Macalíková. Zmínila, že podobným způsobem se letos reorganizuje Europol a obdobné struktury fungují i v Německu.

Tuhý: Se Šlachtou jsem počítal

Cílem se má stát „vytvoření silného a efektivního útvaru“, uvedla Macalíková. Jenže v souvislosti s reorganizací se spekulovalo hlavně o pozici Šlachty. Objevily se i náznaky, že měl být vyšachován ze hry.

Policejní prezident Tomáš Tuhý to ale odmítl. „Počítal jsem s ním na podstatné místo i do nové organizační struktury,“ tvrdí nyní Tuhý. Šlachty si váží jako schopného policisty a manažera.

„Jestli se rozhodl odejít z policie, tak mě to mrzí, oficiálně tak neučinil. Za panem plukovníkem jsem stál, zůstal ve funkci ředitele i přes některé kontroverzní kauzy, které se staly předmětem kritiky ze strany veřejnosti a odborníků,“ dodal policejní prezident.

Chovanec: Nevím, proč Šlachta nepočkal

Plukovník Šlachta však svým krokem nahrál spekulacím, že se blíží jeho konec. Řadovým policistou v ÚOOZ byl od roku 1995, v roce 1998 se stal vedoucím oddělení zaměřeného na boj s drogovou trestnou činností. Ředitelem ÚOOZ se stal v lednu 2008, ve funkci nahradil Jana Kubiceho.

Jeho dnešní krok nechápe ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Nerozumím kroku plk. Šlachty, jenž ani nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“ uvedl Chovanec.

Bradáčová: Bylo silově zasaženo do policie

„Bylo silově zasaženo do policie. Tento krok nemůže mít legitimitu a důvěru policistů,“ uvedla po Šlachtově oznámení vrchní pražská státní zástupkyně Lenka Bradáčová pro Lidovky.cz. „Pana plukovníka Šlachtu bych mohla charakterizovat těmito vyjádřeními: Oddán své práci. Charismatický, ale pro mě především policista, jaký má být,“ doplnila.

V souvislosti s reorganizací napsal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dopis premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi (ČSSD), v němž píše o obavách ze snížení kvality policejní práce či vzniku velké policejní složky, která se bude jen těžko řídit.

„Naplnily se mé obavy, že špatně komunikovaná reforma může vést k odchodu zkušených a slušných policistů,“ reagoval Pavel Zeman na informace o Šlachtově odchodu.

„Odchází čestný člověk a s ním čestní lidé a všichni nyní vidí, kteří lidé tam zůstávají. Každý si může udělat obrázek sám a snad to některé lidi probudí,“ uvedl pro Aktuálně.cz Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce z Olomouce.

Účelový nátlak a politizace policie, zuří ministr

Kvůli reorganizaci sboru se na žádost vládního hnutí ANO uskuteční příští středu dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) však oznámil, že pokud změny projdou, zváží svou rezignaci. „Nezlobte se na mě, ale já to nepovažuji za normální politickou kulturu v této zemi,“ reagoval Chovanec. Hnutí se podle něj vydalo cestou politizace policie. „To chci říct naprosto otevřeně a naprosto nahlas,“ dodal Chovanec.

„Související výroky pánů Pelikána a Babiše na adresu vedení policie jsou hrubým útokem na její nezávislost. Je to náhoda?“ přisadil si Chovanec ve čtvrtek v podvečer na Twitteru. 

schelly ( 10. června 2016 17:49 )

Lžou, lžou a pořád jenom lžou.

tgbg ( 10. června 2016 07:21 )

Hnus Šlachta, Bradáčová, Ištvan, oba Zemani, M.Benešová , Randák, Okamura, Nacher !

aspekce ( 9. června 2016 20:53 )

Vivat Šlachta, Bradáčová, Ištvan, oba Zemani, M.Benešová (1.řekla, že tu je policejně-justiční mafie), Randák, Okamura, Nacher ! Já a Anna Kavanova, Morava a Praha Policajty nesnášíme. Většinou z dob KSČ jsou jen vyučení a takové tupce stále přijímají na kriminálku v Praze. Bez mozku a odbornosti, z dělnických rodin, tzv. rychlokvašky z 90 % zůstanou hlupáky. Jinak se klaníme dělníkům a řemeslníkům, kteří dělají svůj obor a dobře. Šlachta se tvrzení o blbečcích u PČR vymyká. Bystrý a nebál se pronásledovat i pohlaváry. Policejní prezident Tuhý, plz.rychlostudent Chovanec a jeho guru Sobotka toto přehnali. Opojení mocí a prachama. -------------------------------------------------------------------------- Asi ten organizovaný zločin chce někdo ještě víc zorganizovat !Silně mi to připomíná dobu, kdy účelově tehdejší ministr Langer rozvrátil finanční policii a nastartoval éru organizované zlodějny. -------------------------------------------------------------------------- Milan Horák, Praha ČT24 ministr Pelikána řekl, že Chovanec LŽE. O změnách nemá rozhodovat PP (policejní prezident), ale MV (ministr vnitra). Chovanec je zbabělý - schovává se za PP Tuhého. Ksakru, kde to jsme ? To samé, co Chovanec, řekl i Sobotka. --------------------------------------------------------------------------- Nevolme ODS, TOP a ČSSD, které se střídají u moci 27 let. Volme ANO, Okamuru a jiné strany !

kaaalda ( 9. června 2016 20:48 )

 „Nezlobte se na mě, ale já to nepovažuji za normální politickou kulturu v této zemi,“ reagoval Chovanec. Hnutí se podle něj vydalo cestou politizace policie. Šlachta tam byl dávno než vzniklo hnutí ANO,zato vepřové hlavy z ČSSD u koryt hrochtali už dlouho dlouho předtím,křišťálově čisté protikorupční myšlenky je neopustili ani dnes.VIVAT odChovanec

ikolop ( 9. června 2016 20:18 )

ČR : politicko-policejně-justiční mafie. ........................................................................... Franta Skuplík, Václavovice Nemlčí nějak podezřele dlouho ("už" 2 dny) k tomuto ten náš, co má na všechno názor, vše ví, vše zná, "expert" k_k_t Kalousek ? .......................................................................... Josef Šátava, Srubec a my V době vlády ODS finanční policie začala jejím kamarádům šlapat na paty, tak jí ÍÍčko Langer zrušil. Když jsou u moci socani a PČR začíná rozkrývat jejich lumpárny, tak jejich ministr odbor zruší. Ať vládne ODS+TOP nebo ČSSD, jež měly plnou hubu řečí, jak budou trestat lumpárny, tak ve chvíli, kdy jim hrozí stíhání, zničí toho, kdo je odhalil. ......................................................................... Dana Šrajbrová, Staňkovice a Petr Náhlovský, Podhradí Teď "neštěkají" Kalousek a Fiala ? Protože se Šlachtou odchází zákon, který je měl dostat za katr všechny, kteří korupčili a zaprodali naší zemi. Babiš by měl vzít Šlachtu do ANO a uvidíte, že je lidé budou volit. .......................................................................... Je toto ještě právní stát ? Věra Ivanová, Havířov-Šumbark Škoda, mohl nám Šlachta říci, na co přišel a po kom šel, že tak rychle začaly změny. Kubice jim šel na ruku, nic se nevyšetřilo, jen se "vytvářely kauzy na nepohodlné". Zase ty 20-leté kauzy budou zametené na dalších 20 let. Jak by to dopadlo s Langerem ? ........................................................................ Václav Chaloupka, Zlatá pokus ČSSD o polic.puč s cílem ovládnout všech.složky PČR,vč.ÚOOZ-dokázal zabránit únikům tajných informací do médií+politiky. 1/ Elitní policisti se dostali na kobylku Rittigovi. 2/ Obnovilo se šetření Chobotnice, vč. činnosti+smrti Fr.Mrázka, do níž jsou zapleteni politikové z tradič.stran, vč.ČSSD,a tato odhalení by srazila socdem vaz jako ODS+TOP.Čuňárnu připravil Chovanec+Sobotka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa