Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Babiš je jako Skrblík,“ opřel se odborář do vicepremiéra. Kvůli půjčce pro OKD

Autor: kaj, simao, ČTK - 
7. června 2016
18:40

Chová se prý jako strýček Skrblík. Vicepremiér Andrej Babiš to v Karviné „schytal“ od jednoho z odborářů z OKD. Ministr financí se přitom chystá prověřit, za jakých podmínek by mohl stát OKD půjčit. Upozorňuje však, že nepůjde o státní dotaci, ale o půjčku, která se musí státu vrátit. Česko nemůže jít do rizika, že se mu peníze nevrátí, uvedl Babiš a zdůraznil slovo půjčka. Pomůže tedy stát zadlužené společnosti, které budou v srpnu chybět stovky milionů?

„Ministr financí se chová jako strýček Skrblík. My jsme se ho snažili přesvědčit, že působnost OKD je závislá od státní pomoci. Je potřeba zajistit pro lidi práci, aby v momentální situaci dostalo OKD úvěr na to, aby přežili,“ uvedl po setkání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Na otázku, zda stát pomůže OKD, reagoval Babiš po jednání také. Vedle toho potvrdil, že 10. června horníci výplaty za květen patrně dostanou, horší to ale zřejmě bude s platy za červen.

„Ptal jsem se hlavně na výhled. Společnost má 10. června vyplatit výplaty, na to má prostředky,“ uvedl Babiš pro ČT po jednání s odboráři ohledně nejbližších mezd pro horníky. Do konce srpna však prý již zaznamenal propad mezi příjmy a výdaji OKD o stovky milionů korun. A je ve hvězdách, zda bude i na platy.

Půjčí OKD stát? Babiš zvažuje možnosti

OKD proto dle Babiše hledá úvěr na překlenutí propadu a obrátila se na banky kvůli půjčce. „Uvidíme, jak ty banky budou reagovat. A samozřejmě my to posoudíme na úrovni vlády, za jakých podmínek bychom mohli společnosti půjčit peníze bez toho, abychom o ně přišli,“ pokračoval v ČT ministr financí. „Není to pomoc, je to úvěr a ten úvěr by se měl vrátit. Bavíme se o stovkách milionů,“ doplnil Babiš.

Stát by tedy mohl pomoci překlenovací půjčkou, kterou chce Babiš s koaličními partnery prodiskutovat už ve středu 8. června. „Znovu opakuju půjčili, protože by to nebyla dotace, ale byla by to půjčka, která by musela být zajištěná, musela by být vratná. Stát si nemůže dovolit jít do nějakého rizika, že by se mu ty peníze nevrátily,“ zdůraznil Babiš.

Podle něj je teď řada na insolvenčním správci a je otázkou, zda najde nějakého investora pro OKD, zda dojde na restrukturalizaci společnosti, příp. zda OKD skončí v konkurzu. „Všichni máme zájem, aby ta společnost přežila za nejmenších ztrát,“ ujišťoval vicepremiér.

Rýpnutí do uhlobarona Bakaly

Babiš také upozornil, že peníze jsou třeba i jinde – pro učitele, lékaře a sestry, další pracovníky. Ministr financí upozornil, že stát pomáhá v OKD ze „sociálních důvodů“, ale že „plno firem v minulosti zkrachovalo, vlastníci přišli o peníze a o ty lidi se nikdo moc nepostaral“.

A vicepremiér si rýpl i do bývalého vlastníka OKD Zdeňka Bakaly. „Pokud by tady pan Bakala a spol. nevytáhli desítky miliard majetku, dokonce více než 100 miliard, a nechali by nějaké rezervy, tak jsme vůbec nemuseli tenhle problém řešit,“ míní. 

„OKD je na tom, slušně řečeno, špatně. Všechno se hází na Bakalu, ale že mu to stát umožnil, to už tu nikdo neřekl! Stát nám možná pomůže s financemi na výplaty a provoz. To je jediný výsledek jednání,“ reagoval po schůzce s ministrem Jiří Zátopek, odborář z Dolu Paskov.

Babiš navštívil i studenty a občany

Andrej Babiš měl na severu Moravy poměrně bohatý program, nejednal „jen“ o OKD. Před volbami ostatně jako by se na severní Moravě roztrhl pytel s návštěvami českých politických špiček.

Ministr financí se setkal také se zaměstnanci Třineckých železáren. Diskutoval s gymnazisty z Třince. Jednal v největších podnicích na Ostravsku ArcelorMittal a Vítkovice STEEL, setkal se s obyvateli Ostravy. Během druhého dne návštěvy pak zajel do ostravské městské nemocnice, prohlédl podnik Tatra Kopřivnice a setkal se s občany Karviné a Orlové.

1pepan ( 8. června 2016 08:55 )

ad-ga přesně tak.

ad-ga ( 7. června 2016 21:34 )

Proč by měl stát zachraňovat soukromou firmu? Jen ať si došlápnou na Bakalu. !!!!

havran2 ( 7. června 2016 20:26 )

Jako vždycky má Babiš pravdu ! ! !

tgbg ( 7. června 2016 19:10 )

Soudruh odborář toho asi moc nenapracoval!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa