Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Senátní výbor nepodpořil přísnější pravidla pro hazard. Chyběl jediný hlas

Klasický výherní automat, jemuž se občas přezdívá jednoruký bandita.
Klasický výherní automat, jemuž se občas přezdívá jednoruký bandita.  (Autor: Foto Blesk - Zdyněk Schnapka)
Autor: bru/ČTK - 
17. května 2016
18:01

Přísnější regulaci hazardu dnes senátní hospodářský výbor nepodpořil. Zastáncům tohoto vládního návrhu k tomu chyběl jediný hlas. Podobně dopadly i senátorské snahy zrušit nebo upravit možnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. Ministerstvo tak chce blokovat stránky s nepovoleným hazardem, kritici této pravomoci mluví o cenzuře internetu.

Zákon má uložit povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka, aby zablokovali přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her. Toto opatření má ve svých právních řádech 18 z 27 členských států Evropské unie, většina z nich však umožňuje blokaci jen na základě rozhodnutí soudu.

Na to poukazovali nejen zástupci poskytovatelů internetu, podle nichž žádné ministerstvo nemůže nařídit zablokování stránek například s dětskou pornografií. Argumentovali také tím, že blokování stránek bude technicky komplikované a pro poskytovatele bude znamenat až miliardové investice. Senátor Libor Michálek (za Piráty) však ve výboru neuspěl s návrhy, aby blokaci nařizoval soud a aby nebylo možné blokovat jednotlivé stránky, ale celé internetové domény.

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský rozptyloval obavy ODS z toho, že bude jeho úřad opatření zneužívat k cenzuře. „Nedomnívám se, že by tady byl zásah do práva na informace,“ uvedl. Poukázal rovněž na to, že poskytovatelé se budou moci proti rozhodnutím o blokaci podat správní žalobu.

Zákon má zavést také opatření proti patologickému hráčství. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný například lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Zákon také umožní zaměstnancům Celní správy vstupovat do heren a kontrolovat je a vymáhat sankce. Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce.

 

anka ( 17. května 2016 19:01 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa