Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Školáci se baví hazardem: Na internetu prohrávají kapesné i 15leté děti

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2016
12:50

V Česku čím dál tím víc přibývá neplnoletých hráčů hazardních her na internetu. Zkušenost má až sedm procent šestnáctiletých. Na konferenci o hazardním hraní to v pondělí novinářům řekl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj je nutné posílit regulace a prevenci.

Podle výsledků loňské školní studie ESPAD, do které se zapojilo přes 2700 šestnáctiletých školáků a školaček z Česka, si zahrála v herně 4,3 procenta dětí. On-line hraní se věnovala 6,4 procenta studentů. Zatímco kostky a karty v hernách hrála 4,2 procenta dotázaných, na webu sedm procent. Prodlužuje se také doba, kterou děti tráví u počítače.

„Nejvíc nás trápí, že nám začali hrát mladí do 16 let. Kolem sedmi procent z nich má zkušenost s on-line hraním a prohranými penězi. Před maturitou už 30 procent mladých uvádí zkušenost s prohranými penězi. To je nový fenomén,“ uvedl Vobořil.

Větší riziko vzniku problémového hraní je u chlapců. Závislost hrozí víc u žáků učilišť a základních škol. „Zdá se, že žáci základních škol, kteří hrají hry o peníze, hrají výrazně rizikověji proti svým vrstevníkům ze středních škol,“ uvádí monitorovací středisko závěry školní studie.

Od ledna začne platit nový zákon o hazardu. Má upravit i provozování on-line hraní. Normu hodlají odborníci po roce vyhodnotit, navrhnou pak případně další opatření.

agfor ( 21. listopadu 2016 14:14 )

Internet býval svobodné médium. To ovšem neplatí o tvrdě cenzurovaném českém internetu. Spousta serverů je odstřižených, ostatní bedlivě sledují gestapáci.

Zobrazit celou diskusi