Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus odmítl smutek Schwarzenberga: Lidé v Evropě se začínají bouřit

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. dubna 2016
06:50

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si nedávno posteskl, že populisté vyhrávají všude možně. Exprezident Václav Klaus na dotaz Blesk.cz ohledně výsledku rakouských voleb naopak zajásal. Lidé v Evropě podle něj konečně začínají otevírat oči a bouřit se. Úspěch kandidáta rakouských Svobodných v prvním kole ho potěšil. Ve druhém kole se však dle průzkumů očekává v Rakousku lítá bitva.

První kolo rakouských prezidentských voleb přineslo překvapení. Se značnou převahou vyhrál kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer před Alexanderem Van der Bellenem, kandidátem Zelených.

Až na třetím místě skončila jediná kandidující žena Irmgard Grissová, někdejší šéfka rakouského Nejvyššího soudu. A tak bude v květnu druhé kolo stejně jako naposledy při volbě Čechů ryze „pánskou jízdou“.

Neúspěšný český kandidát Karel Schwarzenberg však nad úspěchem Hofera a FPÖ nijak nejásal a naopak si v reakci pro ČTK posteskl: „Jsem z toho smutný, všude vítězí populisté, pomáhej nám pánbůh.“ Sám žil léta v Rakousku a poukázal na problémy tamních vládních stran, které nyní pohořely. „Svobodná strana Rakouska má oproti tomu motivované nas*ané, jak jinak to říct, voliče. To to způsobilo,“ dodal Schwarzenberg.

Klaus: „Úžasný výsledek“

Když Blesk.cz požádal o zhodnocení Hoferova úspěchu exprezidenta Václava Klause, i on se pozastavil nad problémy rakouských vládních lidovců a socialistů. Jinak ale nemohlo být Klausovo hodnocení od toho Schwarzenbergova rozdílnější.

Exprezident jej pronesl naopak s úsměvem na tváři. „Je to úžasný výsledek rozumu a já jsem tomu velmi rád. O tom, že rakouské politické strany, ty standardní zavedené, jsou v naprosto beznadějném stavu, víme všichni. Že dopadnou tak špatně, jak dopadly, se čekalo. Ale že to bude takhle drtivé vítězství reprezentanta Svobodných skutečně skoro nikdo netušil,“ řekl Klaus. 

„Nicméně kdo se dívá šířeji, vidí, že byly mimořádné volby v Německu ve třech zemích a AfD (Alternativa pro Německo – pozn. red.) nesmírně uspěla, víme, že bylo referendum v Nizozemsku, víme, že teď bylo první kolo prezidentských voleb v Rakousku… Jsou to všechno jasné signály, že lidé v Evropě začínají otvírat oči a začínají se bouřit,“ pokračoval pro Blesk.cz Klaus. 

Exprezident míří do Stuttgartu. Za odpůrci Merkelové

Sám Klaus přitom tento víkend míří do německého Stuttgartu na kongres Alternativy pro Německo (AfD), která se ostře vyhraňuje proti migrační politice německé kancléřky Angely Merkelové. „Chtějí se předvést v posílené verzi po úspěchu ve volbách a s tou stranou vykročit dále kupředu,“ řekl Blesk.cz.

A na dotaz, co říká na to, že se v německých médiích objevily i narážky, že je úspěch rakouského kandidáta Hofera, odmítajícího migranty, vzkazem a upozorněním pro Merkelovou, Klaus s úsměvem dodal: „Ano, to je obří zpráva pro Německo a pro paní Merkelovou, ale nevím, jestli ona tu zprávu bude vnímat.“

Alternativu pro Německa i rakouské Svobodné spojuje odmítání vstřícného přístupu k migrantům, jaký razila od začátku uprchlické krize právě Merkelová. Také ve svém komentáři na stránkách svého Institutu exprezident vyzdvihl, že u úspěchů AfD či Hofera „jazýčkem na vahách se stal lišící se postoj veřejnosti a politiků k dnešní masové migraci“ a položil si řečnickou otázku, zda „dnešní vládci Evropy dovolí, aby vyhrál jimi odmítaný, a jako populista označovaný vítěz 1. kola“.

Rakouskou situaci chápe Klaus jako „obzvlášť pikantní“, protože proti Hoferovi „nestojí nikdo z evropského mainstreamu“, ale zástupce strany Zelených. Považuje to za „zajímavý test pro rakouské voliče“.

Kandidáti na rakouského prezidenta: Alexander Van der Bellen s Norbertem Hoferem Kandidáti na rakouského prezidenta: Alexander Van der Bellen s Norbertem Hoferem | ČTK

Odpůrce vs. obhájce imigrace: Šance vyrovnané?

V čem rakouský test spočívá? Na jedné straně stojí Hofer, někdejší letecký inženýr a kandidát k imigrantům výrazně kritických Svobodných. On sám do rakouského parlamentu chodí se zbraní, prý kvůli strachu z migrantů. Je pro uzavření hranic a kritizuje rakouskou vládu za příliš mírnou protiimigrační politiku.

Jeho vyzyvatelem je profesor z Vídeňské univerzity a expředseda zelených Van der Bellen, který naopak rakouskou vládu kritizuje za příliš tvrdý postoj k uprchlíkům. Vyberou Rakušané spíše odpůrce, nebo zastánce imigrace?    

Druhé kolo rakouských prezidentských voleb se uskuteční 22. května a rozhodne o nástupci Heinze Fischera, kterému letos končí mandát a potřetí se o prezidentské křeslo ucházet nemůže.

Podle rakouského listu Österreich jsou šance obou kandidátů Hofera a Van der Bellena naprosto vyrovnané. Vychází přitom z průzkumu agentury Gallup, která vidí šance skutečně padesát na padesát. Rakušané jsou však při sledování podobných prognóz opatrní. Drtivé vítězství Hofera v 1. kole se skutečně nečekalo, naopak favoritem byl Van der Bellen.

hejhej ( 30. dubna 2016 19:53 )

A co byl Schwarzenbereg před prezidenstkými volbami s čírem na hlavě jako idot ? Taky populista !!!!

paraIenka ( 30. dubna 2016 17:31 )

Zeman a Klaus jsou dnes dvojčaty

Sergpro ( 30. dubna 2016 16:11 )

Druhé kolo rakouských prezidentských voleb se uskuteční 22. května a rozhodne o nástupci Heinze Fischera, kterému letos končí mandát a potřetí se o prezidentské křeslo ucházet nemůže. [url=http://www.euluxhouse.com/]Недвижимость Италия[/url]

cicihala ( 30. dubna 2016 15:15 )

přesně tak, nebude to dlouho trvat, a chudáci obyčejní Němci budou utíkat k nám....

agfor ( 30. dubna 2016 12:44 )

Pan Schwarzenberg by už neměl říkat pomáhej nám Pánbůh, ale pomáhej nám Alláh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa