Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus se navezl do papeže za uprchlíky. Švýcarům řekl, že František politikaří

Autor: kal - 
26. dubna 2016
06:30

Václavu Klausovi není zřejmě nic svaté – a teď se o tom přesvědčil i Svatý otec. „Papeži Františkovi nerozumím a nevěřím mu,“ řekl bývalý český prezident pro švýcarský internetový portál LaPravda.ch. Server se ptal na to, co si Klaus myslí o postoji papeže, který si z řeckého ostrova Lesbos vzal do Vatikánu tucet muslimských uprchlíků ze Sýrie jako „humanitární gesto“. Exprezident za tím vidí jasnou politiku. Dodejme, že do Švýcarska emigrovala Klausova sestra.

„Nevěřím, že dělá křesťanská či humanitární gesta, myslím, že dělá gesta navýsost politická,“ zmínil Klaus. Na jednu stranu přiznal, že sám katolíkem není a nemá církvi co mluvit do jejího konání. Obratem ale dodal, jak se diví, že uvnitř církve nevyvolává zřetelnější vnitřní pnutí. „Nedovedu dostatečně ocenit – jakkoli nespornou a historickou – symboliku velikonočního mytí nohou, ale je-li pravda, že to letos papež František spojil s líbáním nohou, pak opravdu nevím,“ prohlásil.

Švýcaři se ptali Klause také na selhání projektu přesídlení iráckých křesťanů do Česka, kde aktivitu Nadačního fondu Generace 21 nakonec zarazil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Tento ‚program‘, respektive toto nepromyšlené, pouze politicky korektní gesto, nemohl neselhat,“ opáčil Klaus, aby si přisadil: „Je pouze malým příkladem celkového selhání vítacích gest Angely Merkelové a dalších bruselských (či probruselských) politiků. Jestli to někdo nevěděl už dávno, možná mu výsledky a důsledky tohoto ‚projektu‘ pootevřely oči.“

Iráčané podle exprezidenta byli migranty, kteří před ničím neutíkali, ale chtěli zkrátka lepší a snadnější život. „Velmi rychle pochopili, že se lepší a snadnější život jen tak nezískává. Ten si musí člověk sám, usilovnou prací, vytvořit,“ dodal Klaus.

A kritice neušli ani americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová. „Oba propadli stejné nesmyslné ideologii evropeismu, i když každý z jiných důvodů. Americkému prezidentovi samozřejmě musí vyhovovat sjednocená Evropa s jedním velením, s jedněmi mezinárodně-politickými postoji, s jedním (jak před více než 40 lety řekl Kissinger) telefonním číslem. Jestli to také chtějí Evropané, je americkému prezidentovi naprosto lhostejné,“ zmínil.

„Německá kancléřka naopak chce sjednocenou Evropu proto, aby ji Německo mohlo řídit, aby nebyly části Evropy, které toto německé řízení kontinentu nechtějí respektovat, aby byla Evropa maximálně sjednocena (ne-li zglajchšaltována). Důvody jsou sice odlišné, ale vůči sobě jsou komplementární. Dobře se doplňují,“ doplnil exprezident.