Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Sýrii přišel o nohu, v Řecku ponese olympijskou pochodeň. Uprchlíkovi se splnil sen

Autor: lm - 
25. dubna 2016
06:47

Sedmadvacetiletý Ibrahim Al Hussein ze Sýrie si ve své domovině prošel peklem. Profesionální plavec, který snil o olympiádě, přišel při výbuchu o nohu a z válkou rozervané země se mu podařilo jen taktak utéct. Teď si splní svůj dlouholetý sen...

Ibrahim Al Hussein (27) se narodil do rodiny trenéra plavání, a tak už od útlého věku se svými sourozenci obrážel různé plavecké soutěže. Jeho velkým snem byla olympiáda. Dokud to šlo, plavec trénoval ve městě Dajr az-Zaur, pak ho ale o olympijskou kariéru připravila válka.

Syřan přišel při výbuchu bomby o část pravé nohy a tím pro něj velký sen skončil. Al Hussein se rozhodl, že z válkou zmítané země odjede do bezpečí, a vydal se jako tisíce jeho druhů do Řecka. Uprchlík musel podniknout nebezpečnou cestu přes Egejské moře ve vratkém gumovém člunu, ale naštěstí dorazil v pořádku. V roce 2014 pak získal i azyl.

Na sport ale uprchlík nezanevřel. Dále plave a začal hrát i basketbal na speciálním vozíku. Jeho odhodlání ocenili i pořadatelé letošních letních olympijských her. Ibrahim Al Hussein se díky nim stane jedním z nosičů olympijské pochodně.

Pro Ibrahima je to samozřejmě velká čest. „Po dvaceti letech... Taková pocta,“ říká dojatý plavec, který s pochodní poběží přes uprchlický tábor v Athénách.