Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Začlení se mezi Čechy? Uprchlíci se staví na vlastní nohy a pilují češtinu

Autor: ČTK, tmp - 
25. dubna 2016
10:25

Do Českého Těšína na Karvinsku míří devatenáctičlenná skupina křesťanských Iráčanů, kteří momentálně bydlí v Areálu Přístav v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. Na úterý jsou na čtyřech místech pro ně již nachystané byty. V pondělí to řekl Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, která se o uprchlíky v regionu stará.

V uplynulém týdnu se dělaly v bytech ještě drobné úpravy, úklid. Bylo třeba je zařídit nábytkem a dalším nutným domácím vybavením. Poslední přípravy na stěhování budou ukončeny dnes,“ uvedl Kašpárek.

Při výběru bytů hrála roli jednak jejich velikost, aby nové zázemí odpovídalo počtu členů iráckých rodin, jednak vzdálenost bytů o sebe, protože Slezská diakonie bude s lidmi dále pracovat a pomáhat jim s integrací do společnosti. Do školy by irácké děti měly chodit v Třinci na Frýdecko-Místecku. V regionu pobývají čtyři rodiny uprchlíků. Dospělí jsou ve věku od 19 do 69 let a osm dětí od dvou do 16 let.

„Všichni uprchlíci pocházejí z oblasti Mosulu, v současné době obsazeného takzvaným Islámským státem. Do České republiky byli dopraveni z uprchlického tábora v Erbílu v iráckém Kurdistánu v únoru a březnu tohoto roku po prověření bezpečnostními složkami a absolvování lékařských prohlídek. Všem byl udělen v České republice azyl,“ připomněl Kašpárek.

Čeká je úspěšné začlenění?

Lidé nejdříve obývali středisko Karmel ve Smilovicích, byty se pro ně ale nepodařilo najít tak rychle, jak diakonie očekávala, takže pak dočasně pobývali v areálu v Soběšovicích. Podle Kašpárka diakonie s lidmi od jejich příjezdu neustále pracuje, aby se mohli začlenit do společnosti, v Česku samostatně žít a najít si zaměstnání. Podstatnou součástí je výuka českého jazyka.

Mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková v pondělí řekla, že město má s uprchlíky po staletí zkušenosti. „Po stovky let zde vedle sebe žili v poklidu Češi, Poláci, Němci, Židé a další národnosti,“ uvedla mluvčí. Představitelé města proto věří, že rodiny se do života s pomocí pracovníků Slezské diakonie začlení.

Uprchlíky na několik míst v Česku přivezl se souhlasem vlády Nadační fond Generace 21. Vláda ale před časem program přesídlení iráckých křesťanů zrušila, protože část z nich v zemi být nechtěla. Někteří odjeli do Německa, někteří se vrátili do Iráku. Ve skupině v Moravskoslezském kraji ale problém s odchodem lidí nenastal. V Česku zůstává 40 uprchlíků, kromě Soběšovic jsou také v Praze.

lug70 ( 25. dubna 2016 13:50 )

Stejně jako cikánům, z průměrného výdělku nás pracujících. Znám cikána, který dělal kopáče na konci 80 let a v nové "demokratické" době už na práci nešáhl. Dnes je v důchodovém věku a má přes 12 tisíc důchodu, tedy o víc než 2500 je na tom líp než moje máma, která na úpravně šachty makala 40 let v prachu a hluku.

santikxauz ( 25. dubna 2016 13:29 )

Mě by jen zajímalo,z čeho těm v důchodovém věku budou vypočítávat důchud a kolik dostanou.

y1xcvbnm ( 25. dubna 2016 13:17 )

Nějak mi uniklo, to jsou ti kteří mířili do Německa a chytili je ještě na našem území, věřím že jsou šťastni že se můžou tady začlenit, dle mého názoru jsou to vyhozené peníze protože stejně prchnou ale v menší skupině, tady je to nenadchne.

1pepan ( 25. dubna 2016 13:16 )

Národnostní idylka v Těšíně brzo skončí.

1pepan ( 25. dubna 2016 12:35 )

Komplet zařízených bytů, určitě nechybí ani pračka. A kdo jim bude platit nájem, než začnou pracovat, pokud vůbec začnou?

Zobrazit celou diskusi