Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nasr*ní voliči promluvili, míní Schwarzenberg. Rakousko varovalo Merkelovou

Autor: simao, ČTK - 
25. dubna 2016
14:50

Karel Schwarzenberg má k Rakousku blízko, žil tam po komunistickém převratu v emigraci – v Salzburgu a poté ve Vídni. O to smutnější je nyní z vítězství populisty Norberta Hofera v 1. kole rakouských prezidentských voleb, ke kterému se vyjadřují i další čeští politici. Německý tisk v Hoferově triumfu vidí jasné varování pro německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Vítězství kandidáta pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera v prvním kole rakouských prezidentských voleb přičítá řada českých politiků vzestupu populismu v Evropě.

„Jsem z toho smutný, všude vítězí populisté, pomáhej nám pánbůh,“ reagoval na výsledek rakouských voleb exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Svobodná strana Rakouska má oproti tomu motivované nasr*né, jak jinak to říct, voliče. To to způsobilo,“ dodal.

Kandidát rakouských Svobodných Hofer získal v 1. kole 36,4 % hlasů, kandidát a expředseda Zelených Alexander Van der Bellen 20,4 %. Zatímco vyhrál populista, druhého v pořadí označil Schwarzenberg za počestného pana profesora, který ale zřejmě konzervativní voliče vládních sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP) neosloví.

Podle knížete je však samotné Hoferovo vítězství také důsledkem neschopnosti tradičních stran, které jsou nyní u vlády, oslovit voliče.

Mach: A tohle hrozí i dalším tradičním stranám

Také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) vidí za výběrem rakouských voličů populismus v Evropě. „Ale je to pouze první kolo,“ poznamenal.

Prezident Miloš Zeman nedávno přivítal v Lánech s vojenskými poctami současného prezidenta Heinze Fischera, kterému letos končí druhý mandát a potřetí kandidovat nemůže, i když v Lánech přiznal, že by to jinak klidně udělal.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je nyní třeba zamyslet se nad příčinou neúspěchu tradičních stran. „Takový scénář se může opakovat i v jiných zemích. Možným receptem je začít více naslouchat občanům,“ reagoval Ovčáček na výsledek rakouských voleb, jejichž druhé kolo je naplánované na 22. května. 

Raduje se naopak Petr Mach, europoslanec a šéf českých Svobodných. „Vítězství kandidáta Rakouské strany svobodných v prvním kole rakouských prezidentských voleb jasně ukazuje, jak postupně dopadnou všude tradiční politické strany, když budou dál ignorovat vůli občanů a ohrožovat svojí nezodpovědnou politikou bezpečnost a svobodu obyvatel a základní evropské hodnoty,“ napsal na Facebooku.

Dle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) lze výsledek rakouského hlasování interpretovat jako další varování před „koncem starý časů“ v Evropě. „To neznamená, že vše již bude jiné a tradiční strany že dosloužily. Naopak. Evropa málokdy potřebovala tradiční demokratické postupy a lídry více než dnes. Jen o tom musíme přesvědčit občany každodenní prací. V Rakousku jako u nás,“ míní Zaorálek.

Evropští populisté se radují: Bravo, Rakušané

Vůdci krajní pravice v Evropě – tedy další populisté – však nad rakouskými výsledky jásají. Nadšené reakce se dostavily z Francie, Nizozemska či Itálie.

„Upřímně blahopřeji mému příteli ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) k tomuto skvělému úspěchu. Bravo, Rakušané!“ napsala na Twitteru šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová. „Fantastické!“ zhodnotil krátce na Twitteru Hoferův nečekaný triumf vůdce nizozemské populistické pravice Geert Wilders.

Také šéf italské Ligy severu Matteo Salvini označil Hoferův úspěch za velkolepý. „Překvapuje mne a rozhořčuje povrchnost označení FPÖ jako xenofobní a rasistické pravicové strany. Kdo žádá svobodu, regulovanou migraci a jinou Evropu, je okamžitě odsuzován. Politická korektnost zabíjí pravdu a realitu,“ míní Salvini. 

Rakouský tisk: Tsunami a začátek nové éry

Nad rakouskými volbami se samozřejmě pozastavují komentáře rakouského, ale i německého tisku. Neúspěch rakouských vládních stran vévodí komentářům v rakouském tisku a komentátoři spekulují, jak dlouho se stávající vládní koalice a šéfové vládních stran udrží u moci.

„Rakušané hlasovali pro změnu,“ hodnotí výsledky voleb list Kronen Zeitung. Komentátor Klaus Herrmann předpovídá konec koaliční vlády ještě před řádným termínem parlamentních voleb, které by se měly konat v roce 2018. Roste přitom i podpora rakouských Svobodných – FPÖ je dle průzkumů již nad hranicí 30 procent.

Také deník Wiener Zeitung označuje volby za facku do tváře SPÖ a ÖVP. „Ani jedna z vládních stran nepředkládá občanům řešení nejvýznamnějších problémů,“ konstatuje deník. Deník Tiroler Tageszeitung označuje výsledky nedělních voleb za „politické tsunami, zemětřesení, které vyvolá v obou vládních stranách následné otřesy – v personální oblasti i v dalších rovinách“. Deník Standard píše o „začátku nové politické éry“ v Rakousku.

Die Welt: Varování pro Angelu Merkelovou

Také podle komentátorů v Německu musí kancléřka Angela Merkelová brát výsledek rakouských voleb jako varování i pro svou vládu.

Příčinu Hoferova vítězství totiž vidí němečtí komentátoři v migrační krizi. „Pokud se někdo v Německu divil, proč rakouští sociální a křesťanští demokraté na rozdíl od svých německých kolegů vystupují tak tvrdě proti migrantům a de facto stanovili horní hranici pro jejich počet, nyní vidí důvod: Strana může vyhrát volby s kampaní zaměřenou proti islámským přistěhovalcům a pro zachování státu blahobytu. Ani odvrácení se od vstřícné politiky Merkelové rakouské velké koalici nepomohlo,“ píše o důvodech Hoferova úspěchu Die Welt.

Podle Spiegel Online si rakouské vládní strany nechaly vnutit uprchlické téma od pravicově populistické FPÖ. „Pravičáci předkládali stále nové požadavky a vláda na ně zdráhavě přistupovala ve víře, zřejmě mylné, že tímto způsobem ještě zachrání svou moc,“ uvedl server.

Die Welt nyní také píše, že ve druhém kole se musí kandidát Zelených Alexander Van der Bellen pokusit sjednotit za sebou celé politické spektrum. „Jinak bude mít rakouská republika poprvé prezidenta z krajní pravice. Už jen taková vyhlídka znamená mene tekel (výstraha, naléhavé varování – pozn. red.) pro jakoukoli vstřícnou politiku vůči uprchlíkům na západ od Vídně,“ uvedl deník.

 

zkzkz ( 25. dubna 2016 20:22 )

zkzkz ( 25. dubna 2016 20:19 )

kerloss ( 25. dubna 2016 19:54 )

Schwarzenberg ma koukam jiny metr na cechy a jiny na rakusaky. Nam rikal jaci jsme proti muslimsky narod ze tady nechceme ty poloopice a ted je to i v Rakousku ze tam nechteji fanaticke poloopice a u nich je to normalni ale u cechu je to xenofobni. Mel by uz prestat blafat o politice kdyz neni nestranej. at jde zase chrapat udela lip.

brunos ( 25. dubna 2016 19:44 )

 Tak Karel se sice probudil ale neví o čem mluví !

al.bunda ( 25. dubna 2016 19:36 )

A že trautenberg mluví jak hovado to nevadí.A!! já zapoměl u něho to je elegantní,vyjeb.nec rakouský

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa