Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rakousko bude mít nového kancléře: Stane se jím šéf tamních drah Kern

Autor: ČTK, mb - 
12. května 2016
13:34

Novým rakouským kancléřem se podle všeho stane dosavadní šéf rakouských drah Christian Kern. Na padesátiletém manažerovi, který byl od začátku jedním z favoritů na post uvolněný Wernerem Faymannem (56), se podle webu rakouského listu Kurier shodly špičky sociální demokracie. V pátek by jeho nominaci měly oznámit veřejnosti.

Faymann rezignoval překvapivě začátkem týdne kvůli tomu, že ztratil podporu části členů sociální demokracie (SPÖ) po nezdaru stranického kandidáta v prvním kole prezidentských voleb. Vedení vlády dočasně převzal předseda koaličních lidovců (ÖVP) Reinhold Mitterlehner (60).

Lidovci se zatím ke spekulacím o možných kandidátech na kancléře nechtěli příliš vyjadřovat, stanovili si ale trojici podmínek pro pokračování ve vládě velké koalice. Ta nejdůležitější se týká udržení restriktivní migrační politiky.

Kern se narodil 4. ledna 1966 ve Vídni, kde se také věnoval mediálním studiím. Poté pracoval jako novinář nebo asistent sociálnědemokratického státního tajemníka pro veřejnou službu Petera Kostelky. Zkušenosti má i z rakouské energetické společnosti, rakouské dráhy vede od roku 2010.

Padesátník, který by měl převzít také vedení sociální demokracie, nepřichází za jednoduché situace. SPÖ je v krizi, k níž výrazně přispěl propad jejího kandidáta Rudolfa Hundstorfera (64) ve volbách hlavy státu. Hundstorfer získal jen jedenáct procent hlasů a výrazně zaostal za vítězem prvního kola Norbertem Hoferem (45) ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Hofer si získal přízeň voličů svým nekompromisním postojem k nelegální migraci.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi