Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sobotkova ČSSD vyplácí za Altnera první „drobné“. Věřitelé dostanou 95 tisíc

Autor: ČTK, val - 
20. dubna 2016
12:45

Sociální demokracie vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) ve středu zaplatí první dvě pohledávky věřitelům advokáta Zdeňka Altnera. Právě jemu má podle soudu uhradit 337 milionů korun za dřívější právní služby ve sporu o sídlo ČSSD. Pohledávky mají hodnotu necelých 100 tisíc.

Strana i přes pravomocné rozhodnutí soudu nechce zatím Altnerovi platit přímo, ale nejprve uspokojovat jeho věřitele, kteří se na ni obrátili a kterým prý bývalý právník dluží až 20 milionů korun. Ve středu jim zaplatí 95 tisíc korun. Informoval o tom Jiří Chvojka, právní a mediální zástupce ČSSD ve sporu s Altnerem.

ČSSD má v plánu uspokojovat Altnerovy exekučně vymáhané závazky v pořadí, jak nabudou s nimi související exekuční příkazy právní moci. Ve středu podle Chvojky uhradí přes 72 tisíc korun Oborové zdravotní pojišťovně a více než 22 tisíc korun České advokátní komoře.

Advokát Zdeněk Altner Advokát Zdeněk Altner | ČTK

Strana podle Chvojky tímto postupem plní rozhodnutí pražského městského soudu, podle kterého měla do minulého čtvrtka poslat Altnerovi 18,5 milionu korun, dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě a nahradit náklady řízení ve výši 816 tisíc korun. „ČSSD tímto krokem plní povinnost vůči Z. Altnerovi, zároveň se tak brání hrozbě exekuce ze strany jeho věřitelů,“ uvedl Chvojka.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. V minulých dnech se Altner pokusil zabránit ČSSD disponovat s penězi na účtech návrhem na vydání předběžného opatření, ale Obvodní soud pro Prahu 1 ho z formálních důvodů dvakrát odmítl.

ČSSD vedle uspokojování Altnerových věřitelů rovněž sází na rozhodnutí Nejvyššího soudu, ke kterému se dovolala a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. Napadá hlavně oprávněnost vysoké smluvní pokuty a průtahy v řízení.

Co řekl o sporu mezi Altnerem a ČSSD prezident Miloš Zeman? Podívejte se na rozhovor:

Video Miloš Zeman o ČSSD a kauze Altner - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa