Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČSSD neuznává stamiliony Altnerovi. Viníky prý nehledá a tají, zda zaplatí

Autor: simao, ČTK - 
13. dubna 2016
09:55

ČSSD má do čtvrtka zaplatit obří dluh, který narostl po letech soudních tahanic s jejím někdejším advokátem Zdeňkem Altnerem. Ten sice pomohl straně vyhrát bitvu o Lidový dům, zaplaceno však řádně nedostal. Penále za léta prodlení vyhnalo částku do astronomických výšin, sociální demokracie však tuto pohledávku neuznává. Kvůli postupu při splácení dluhu se sešlo grémium ČSSD.

Sociální demokracie stále nechce říct, jestli do čtvrteční půlnoci zaplatí 337 milionů korun svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi za jeho služby ve sporu o Lidový dům. Rozhodne prý ve čtvrtek.

Pohledávku, o níž pravomocně rozhodl soud, ČSSD neuznává. Novinářům to po ranním jednání grémia ČSSD řekl Jiří Chvojka, který stranu v případu mediálně zastupuje. „Dohodli jsme se, že vzhledem k tomu, že stále ještě přibývají exekuční příkazy, pohledávky dalších věřitelů, přihlašují se další věřitelé pana doktora Altnera, tak, že tu lhůtu pro to řešení finanční jsme posunuli do zítra, kdy sdělíme, jakým způsobem budeme dál postupovat,“ řekl novinářům Chvojka.

Politici se k rannímu jednání zatím vyjadřovat nechtěli. Při příchodu většina z nich novinářům řekla, že neví, o čem přesně se bude jednat, a schůzku nechtěli komentovat ani poté. Podle Chvojky bylo jednání grémia především diskuzí o možnostech, které nyní strana má.

O tom, kdo za situaci, která stranu značně finančně zatěžuje, nese zodpovědnost, se prý nedebatovalo. „Rozhodně se nehledají viníci, ale hledá se řešení té situace, protože ČSSD nadále tu pohledávku neuznává, takže se necítí nikdo vinen,“ konstatoval Chvojka.

Sociální demokracie, která již podala dovolání k Nejvyššímu soudu, se podle něj nadále bude snažit maximálně domoci svých práv takovým způsobem, aby se v žádném okamžiku nedostala do problémů se zákonem. Rozsudek městského soudu v Praze prý strana považuje za nespravedlivý a neoprávněný.

Rozsudek se stal pravomocným v pondělí, kdy si ho vyzvedl Altnerův zástupce Václav Veselý. Od té chvíle běží ČSSD třídenní lhůta na zaplacení. Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

byvalyvoliccssd4 ( 13. dubna 2016 12:49 )

300 mega penále je prý málo, tak to oranžová pakáž natahuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa