Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Srovnáváte zmeškaný oběd s leteckou tragédií, zpražil Stropnický hejtmana

Autor: Václav Lang - 
13. dubna 2016
13:18

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) po sobě jdou kvůli stavu vládních letadel. Netolický byl totiž v delegaci, která mířila do Indonésie, ale kvůli poruše jednoho ze speciálů musela zrušit svůj tamní program. Hejtman v té souvislosti připomněl leteckou katastrofu ve Smolensku, při které zahynuly polské politické špičky. Stropnický označil takové přirovnání za vrchol nevkusu.

Pardubický hejtman se před týdnem zúčastnil coby zástupce českých regionů pracovní cesty sněmovní delegace do Kuvajtu, Malajsie a Indonésie. Skupinu politiků ale zastihly problémy vládního speciálu, který měl údajně problémy se záložním systémem zobrazení umělého horizontu.

Vládní speciál Vládní speciál | Blesk/ David Malík

Netolický se o patáliích s letounem rozepsal v komentáři pro středeční Právo, který uveřejnila na svých stránkách ČSSD: „Byl naplánován velmi nabitý pracovní program, cesta se však uskutečnila pouze zčásti, neboť do Indonésie vládní letoun nedoletěl. Závada jednoho z přístrojů znamenala, že musel být program v Indonésii zrušen, což s sebou nese nepříjemné diplomatické důsledky. A to jen kvůli technické závadě na letadle,“ postěžoval si mimo jiné. (Celý text čtěte zde.) 

Ostře zkritizoval stav vládní letky, kterou podle něj stíhá jedna závada za druhou, „a přitom česká armáda není několik let schopna nasmlouvat servis u airbusů zakoupených před deseti lety.“ Upozornil také, že těmito letouny cestují kromě politiků i vojáci nebo lékaři. A varoval před podobnou havárií, která před šesti lety stála život nejvyšší politické představitele Polska včetně prezidenta Lecha Kaczynského. 

Stropnický: Vrchol nevkusu

„Byl to pro mne obrovský zážitek a střet s realitou. Nebylo by dobré konečně začít resort obrany manažersky řídit tak, jak bylo mnohými v minulosti slibováno? Nebo snad čekáme na letecké neštěstí, které postihlo sousední Polsko a při kterém na palubě 20 let starého letounu Tupolev zemřeli vysoce postavení činitelé včetně prezidenta Lecha Kaczynského?“ otázal se. 

Ministra obrany Martina Stropnického ale takové přirovnání popudilo. Navíc se podle něj v případě českých airbusů jedná o běžné poruchy. „Srovnání rutinní závady vládního airbusu, kvůli které hejtman Netolický nestihl oběd v Indonésii, s tragédií ve Smolensku je vrchol nevkusu,“ prohlásil na Twitteru. 

Do debaty na sociální síti se zapojil i předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který delegaci s Netolickým vedl. Svého spolustraníka se proti Stropnickému zastal: „Místo útoků na hejtmana Netolického bych uvítal systémové řešení dlouhodobě neuspokojivého stavu dopravního letectva AČR,“ vzkázal ministrovi obrany.  

 

Stropnický ale na dotaz Blesk.cz, zda skutečně neplánuje obměnu vládní letky, odmítl zatím odpovědět. „Ale už teď vám mohu říct, že závěry pana hejtmana jsou zcela mimo,” naznačil.  

V minulých dnech se kromě zmíněné poruchy údajně jeden z vládních speciálů srazil s ptákem. Všechny potíže byly ale podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce rychle vyřešeny. Podobné komplikace nejsou ojedinělé, například v roce 2014 zkomplikovala závada na elektroinstalaci cestu premiéra Sobotky do Bělehradu, odletět musel starším letounem challenger, který dříve trápil například Václava Klause nebo Karla Schwarzenberga.

Od letecké tragédie u ruského Smolenska uplynulo v neděli šest let. Polský letoun Tu-154 havaroval 10. dubna 2010, když vezl delegaci, která měla v nedaleké Katyni uctít památku tisíců padlých polských vojáků. Zahynulo všech 96 lidí, kteří byli na palubě.   

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa