Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zachránili život 13měsíční holčičce: Vojákům dal Stropnický metál

Autor: simao, ČTK - 
17. února 2016
15:45

Ministr obrany Martin Stropnický (za ANO) vyrazil ve středu na pravidelné velitelské shromáždění Armády ČR. Na samém začátku vzdal čest padlým vojákům, ale také vyznamenal trojici chrabrých členů armády, kteří zachránili lidské životy. Dva z nich 13měsíční holčičce, jeden mladé ženě při nehodě, kterou se mu podařilo vyprostit z havarovaného vozu.

Před začátkem pracovní části velitelského shromáždění důstojníci a ministr obrany Martin Stropnický vzdali čest padlým českým vojákům. Stropnický spolu s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem také vyznamenali trojici vojáků za záchranu lidského života.

Ocenění dostali a s ministrem si potřásli rukou kapitán Petr Ungermann a nadrotmistr Jaroslav Hálko z 22. základny vrtulníkového letectva a poručík Petr Michek z 25. protiletadlového raketového pluku. Dostali Záslužné kříže ministra obrany ČR a plakety náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Hrdinské skutky vojáků

První dva vojáci obdrželi vyznamenání za záchranu života třináctiměsíční holčičce, která ztratila vědomí a projevily se u ní febrilní křeče, uvádí oficiální armádní stránky. Holčičce poskytli vojáci první pomoc, přivolali záchranku a pomohli i matce dítěte, které byli psychickou oporou.

Poručík Michek pak pomohl při těžké dopravní nehodě mladé ženě. Její auto skončilo na střeše, Michkovi se však povedlo vyprostit ji.

„O lidském životě často rozhodují pouhé vteřiny a situace, do kterých se můžeme dostat, jsou zpravidla zcela nečekané. To, co tři vojáci Armády České republiky dokázali, je obdivuhodné. Velmi si vážím jejich činů a chci jim ze srdce poděkovat za jejich rozhodnost a odvahu, protože poskytnutí pomoci druhému člověku v okamžiku nejvyšší nouze je obrazem základního mravního principu lidské solidarity,“ uvedl Stropnický.

Během následné pracovní části pak armádní představitelé hodnotili rok 2015. Shodli se, že byl pro českou armádu náročný, ale úspěšný.

Podle Bečváře je důležité, že se daří nábory nových vojáků a armádě se zvolna navyšuje rozpočet. Od letošního roku si slibuje další personální posílení díky aktivním zálohám. „Byl to rok úspěšný a náročný, myslím, že se můžeme se ctí otočit k jeho výsledkům,“ řekl v úvodu shromáždění Bečvář. Armáda podle něj obstála v řadě úkolů, ať už šlo o střežení muničního skladu ve Vrběticích nebo účast českých vojáků v zahraničních misích.

Poskytnutí pomoci člověku v ohrožení života je obrazem základního mravního principu – lidské solidarity. Proto jsem dnes...

Zveřejnil(a) Martin Stropnický dne 17. únor 2016

Stropnický upozornil i na cvičení kvůli migrační krizi

Loni se do misí zapojilo 800 příslušníků armády, kteří působili v operacích NATO, OSN i Evropské unie. Ministr Stropnický připomněl, že vojáci také společně s policií absolvovali cvičení, jehož cílem bylo připravit se na ochranu jižní hranice Česka v případě, že to bude nutné v souvislosti s migrační krizí.

„Cvičení naplnilo svůj účel, zjistili jsme co všechno zvládáme dobře, co by vyžadovalo zlepšení. Pokud by ta situace nastala, nepředstavovala by pro nás překvapení,“ uvedl Stropnický.

Podle Bečváře se také postupně daří modernizace vybavení, i když na klíčové investice, jako jsou například multifunkční vrtulníky, armáda dál čeká. Vedle toho však Bečvář vyzdvihl i „malou armádu srdcařů“, čímž myslel příslušníky aktivních záloh, jejichž počet by měl v následujících letech dosáhnout pěti tisíc. Letos bude armáda připravena zajistit výcvik pro první tři stovky z nich.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pierot ( 17. února 2016 16:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa