Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vládu rozdělily církevní restituce. Odklepla kontroly stavebních spoření

Na jednání vlády dorazilo jen devět ministrů. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) kvůli jarním prázdninám…
Na jednání vlády dorazilo jen devět ministrů. Podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) kvůli jarním prázdninám…  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
11. dubna 2016
12:57

Efektivnější kontrolu ministerstva financí u dodržování podmínek pro poskytování státní podpory stavebního spoření nebo doplnění registrovaného partnera mezi osoby blízké by měla umožnit novela zákona o stavebním spoření, kterou dnes schválila vláda. Ministři se naopak neshodli na postoji ke zdanění náhrad v rámci církevních restitucí.

„Kontroly probíhaly již v minulosti a budou probíhat i nadále. Navržená novela zákona však usnadní jejich provádění tím, že zpřesní úpravu možnosti vyžadovat od stavební spořitelny informace a objasnění skutečností souvisejících s kontrolou,“ uvedlo ministerstvo financí v materiálu. Návrh neřeší otázku výše státní podpory.

Další změnou v novele je doplnění registrovaného partnera mezi osoby blízké. „Proto bude nově umožněno poskytnout úvěr ze stavebního spoření také k financování bytových potřeb této osoby, čímž dochází k odstranění neodůvodněné diskriminace těchto osob,“ uvedl úřad.

Ministerstvo v materiálu rovněž uvedlo, že návrh úřad konzultoval s Asociací českých stavebních spořitelen (AČSS). Podle asociace přinese změna stavebním spořitelnám náklady v souvislosti se zásahem do jejich softwaru a systémové podpory. Na tuzemském trhu působí pět stavebních spořitelen. Ty evidují podle údajů MF necelých 3,6 milionu smluv o stavebním spoření.

Pro ANO, proti lidovci. Zdanění restitucí rozdělilo vládu

Koaliční ministři se dnes neshodli na jednotném postoji k návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad ve věci církevních restitucí. Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer na Twitteru. Pro zdanění se před jednáním vyslovili zástupci ANO, proti vystupují lidovci. Sociální demokraté, kteří byli proti církevním restitucím, vysvětlují svůj zdrženlivý postoj snahou zachovat současnou koaliční vládu.

Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem KSČM budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí. Dá se předpokládat, že postoj vládních stran ve Sněmovně bude nejednotný. Podle KSČM by stát mohl zdaněním ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun. Pražský arcibiskup Dominik Duka začátkem dubna řekl, že pokud by parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

„Již jednou v roce 1948 KSČM sebrala majetek církvím a perzekvovala duchovní i laiky. Dnes vláda projednává druhý pokus KSČM na zdanění. Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finančního vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO,“ uvedl na Twitteru k dnešnímu jednání místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) před jednáním ministrů novinářům řekla, že podpora návrhu by znamenala porušení koaliční dohody.

villi ( 11. dubna 2016 16:34 )

ČSSD RYCHLE ZAPOMĚLA NA VOLEBNÍ SLIBY !!! LHÁŘI VLASTIZRÁDNÍ !!! VOLTE KSČM !!!

villi ( 11. dubna 2016 15:31 )

NEVOLTE ČSSD !!! AŤ ŽIJE KSČM !!!

Kaja123 ( 11. dubna 2016 15:09 )

A co prohlásil kardinal Tomášek Havlovi ze nejsou žádné požadavky jak hmotné ani finanční na stát , tak co pořad řeší ?????

auslak ( 11. dubna 2016 14:48 )

Kalousek už je pozván na ČT 24 o " srdcervoucím " vyjádření až do konce dubna

rumungro ( 11. dubna 2016 14:39 )

Je jen pro všechny na škodu,že církev neustále ničí zhlouplý František.Vítá-li teroristy a ještě uznává korán,tak pak jim patří odebrat všechen majetek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa