Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotkova ČSSD vyhodí 22 lidí, dalším ubere práci. Kvůli stamilionům pro Altnera

Autor: ČTK, kal - 
9. dubna 2016
12:00

Širší vedení ČSSD v sobotu schválilo návrh předsednictva, který má straně zvýšit příjmy a snížit výdaje. Vezme si úvěr 338 milionů korun, protože musí zaplatit 337 milionů bývalému advokátovi Zdeňkovi Altnerovi. Novinářům to během jednání ústředního výkonného výboru strany řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kvůli platbě bývalému advokátovi ČSSD propustí 22 zaměstnanců v centrále. V některých okresech jim zkrátí úvazky. „V pěti okresech bude místo celého úvazku poloviční úvazek na jednu okresní organizaci. V 29 okresech se zkrátí úvazek o 25 procent. Struktura tajemníků v okresních a krajských organizacích zůstane zachována,“ upřesnil Sobotka.

„Návrh jak na vzetí úvěru, tak i na snížení provozních výdajů schválilo nejen užší vedení strany, ale dnes také ústřední výkonný výbor, takže ta rozhodnutí už jsou v tuto chvíli konečná, platí a vedení strany je bude v nejbližších dnech, měsících a letech realizovat,“ shrnul Sobotka. Letos chce strana ušetřit 50 až 55 milionů korun.

Kandidáti si na volby mají připlatit ze svého

Kromě propouštění zatím úsporná opatření, která by se podle dřívějších informací měla skládat z 20 bodů, premiér konkrétněji nekomentoval. „Sbíráme po malých částkách, ale v celé struktuře sociální demokracie. Snažíme se, aby fungování strany nebylo ohroženo v žádném směru. Každý musí přispět, to znamená, že každá úroveň sociální demokracie musí nějakým způsobem přispět k tomu, abychom snížili provozní výdaje,“ řekl jen.

„Zčásti snížíme výdaje na volby, nicméně pravděpodobně to nebude znamenat absolutní pokles, protože počítáme s větší aktivitou kandidátů. Tedy s tím, že kandidáti ve svém vlastním zájmu poskytnou finanční prostředky ze svých zdrojů, takže by měli dorovnat to, co jsme zkrátili z hlediska centrálně poskytovaných dotací,“ uvedl šéf ČSSD.

Sobotka zmínil, že schválené změny, které se týkají volební kampaně, nejsou zásadní, protože jsou jednorázové. „Pro nás je důležité, abychom šetřili pravidelně,“ dodal.

Za úvěr ČSSD ručí Lidovým domem

Úvěr na 338 milionů korun se splatností 20 let si sociální demokraté berou od Fio Banky, ručí za něj stranickým sídlem v Lidovém domě.

Právník Altner vyhrál spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Strana mu musí podle soudu zaplatit do pondělí. Sociální demokraté v kauze v pátek podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Nemá ale odkladný účinek pro zaplacení dlužné částky.

e.44 ( 9. dubna 2016 15:24 )

Čím je to v rozporu s tím mnou napsaným? Ono by v takovém případě penále nějak pomohlo k vymahatelnosti? Ani omylem. Jen by se častěji střídali majitelé firmy až by se jedním krátkodobým majitelem stal někdo komu by stálo za to krachnout a převést firmu na dalšího majitele, který by dluhy nepřevzal a na tom krachlém byste vymohli prd. Penále by zkrátka bylo ve vztahu zaměstnavatel/zaměstnanec vždy jen brzdou plnění. Těch platů jste se nakonec dočkali jenom díky tomu, že na ně nebylo penále uvaleno. A že to trvalo tak dlouho? To byla chyba zaměstnanců, co si v takovém počtu nebyli schopni najmout společného právníka, který by během hodiny zjistil skutečného dlužníka platů podle výpisu, kde je uvedeno jestli nový majitel koupil firmu včetně dluhů nebo ne, a který by okamžitě na skutečného dlužníka podal žalobu. Když se někdo nechá odbýt tím: "Ale to vám dluží jiná firma, my ne." tak je to bohužel blb.

lahny ( 9. dubna 2016 13:59 )

Hovoříte nesmysly.V devadesátých letech jsem byl 5 let zaměstnaný ve firmě, KTERÁ PO DOBU MÉHO ZAMĚSTNÁNÍ 3X!!!! měnila název ale ve vedení byli stejní lidé, procovali jsme ve stejné továrně na stejných strojích a vyráběli stejné výrobky, akorát z každé té firmy nám dlužili výplaty. Když jsme je na nich chtěli, tak jejich reakce byla:"Ale to vám dluží jiná firma, my ne." A skoro celá devadesátá léta jsme čekali (já a dalších 50 zaměstnanců) než jsme se dočkali výplat a BEZ ÚROKŮ a přitom si majitelé vesele užívali dovolené v zahraničí a kupovali drahá auta.

tony535 ( 9. dubna 2016 13:57 )

To není kvůli stamilionovym dluhum,ale kvůli nedodrzovani smluv a slijavascript: insAtCur(document.getElementById('frmCont'), ' ')bu.

ohrazenice ( 9. dubna 2016 13:11 )

Soudruh miliardář Sobotka to může zaplatit ze svých poctivě ušetřených úspor z Panamy.

e.44 ( 9. dubna 2016 12:58 )

Zaprvé zákony týkající se vztahu zaměstnanec/zaměstnavatel nemohou být kvůli principiální rozdílnosti stejné jako u vztahu zákazník/prodejce, poskytovatel služeb, ..... a za druhé kdyby zákon o penále v případě pozdního vyplacení platů nějakým podivným řízením osudu prošel, naopak by šanci na vyplacení dluženého platu ve většině případů snížil na nulu ..... jelikož by vedl jen k rychlejšímu krachu zaměstnavatele (jedno jestli skutečnému nebo záměrnému) a tam kde nic není, ani exekutor nic nevezme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa