Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zeman odměnil rakouského příbuzného Schwarzenberga. Předal mu Řád bílého lva

Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2016
18:45

Jeho prarodiče pocházeli z Československa. Někdejší rakouský velvyslanec v ČR Ferdinand Trauttmansdorff (65) přebral v Praze z rukou prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání. Je přitom vzdáleným příbuzným Zemanova rivala Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Mluví prý deseti jazyky. Německy, anglicky, francouzsky, španělsky, italsky, arabsky, maďarsky, rumunsky, portugalsky. A také česky. Ferdinand Trauttmansdorff přitom pochází z rakousko-moravského šlechtického rodu, který pojí příbuzenské svazky s předky Karla Schwarzenberga

Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě udělil tomuto bývalému rakouskému velvyslanci v ČR nejvyšší státní vyznamenání – Řád bílého lva. Na svém Twitteru to uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jak mohlo přijít toto vyznamenání právě nyní? Zatímco českým občanům náleží tzv. řádové dny (1. ledna a 28. října), cizincům může vyznamenání udělit či propůjčit prezident kdykoli.

„Prezident republiky ocenil přínos velvyslance Rakouské republiky pro rozvoj vztahů mezi oběma zeměmi,“ vysvětlil Ovčáček metál pro Trauttmansdorffa.

Rodinná pouta se Schwarzenbergem

Jeho předek stejného jména, rakouský šlechtic, poslanec říšské rady a velkostatkář Ferdinand Trauttmansdorff (1871–1915) si v roce 1895 vzal za manželku princeznu Marii Schwarzenberg, nejmladší sestru knížete Karla IV. Schwarzenberga, což byl pradědeček současného čestného místopředsedy TOP 09.

Rakouský diplomat se narodil v červenci 1950 a po studiu práv na univerzitě ve Štýrském Hradci absolvoval vojenskou službu u jednotek OSN na Kypru. Do Štýrského Hradce se vrátil coby zaměstnanec Institutu pro mezinárodní práva a mezinárodní vztahy, evropské právo studoval v belgických Bruggách.

Vyznamenán před návštěvou rakouského prezidenta v Lánech

V roce 1981 vstoupil do rakouských diplomatických služeb a mj. působil i jako spolupracovník někdejšího rakouského prezidenta Kurta Waldheima. Jako diplomat vystřídal různé štace – velvyslanectví ve Washingtonu (1987 až 1991), ale i v Budapešti, Egyptě, Súdánu či Portugalsku.

Jako velvyslanec v Česku působil v letech 2010–2015, skončil loni v listopadu. S manželkou Margit má dvě dcery a syna.

Vyznamenání přišlo jen několik dní předtím, než do Česka zavítá rakouský prezident Heinz Fischer, kterému končí mandát letos. A i zde se bude vzpomínat na minulost. Zeman totiž Fischera přivítá v pondělí na nádraží ve Stochově a následně na zámku v Lánech. Hold tak chtějí oba státníci vzdát prvnímu československému prezidentovi T. G. Masarykovi.

feather ( 7. dubna 2016 23:22 )

výborně si Zeman hraje se svými voliči

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa