Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslankyně ANO tvrdě o Babišovi: Kličkuje, nevím, zda mu věřit

Autor: val - 
24. března 2016
20:17

Poslankyně hnutí ANO Kristýna Zelienková není příliš nadšená z kauzy Čapí hnízdo ani z toho, jak se její stranický šéf Andrej Babiš ve středu vypořádal s vysvětlováním ohledně eurodotace pro tuto farmu, kterou nyní zkoumají evropští vyšetřovatelé. Pro Aktualně.cz uvedla, že Babiš kličkuje a neví, zda mu má věřit.

„Hnutí ANO jsme založili na myšlence, že nekrademe, nelžeme a budeme dělat efektivnější, zodpovědnější a férovější politiku než ti před námi. Ale z postoje pana Babiše mám pocit, že kličkuje, lavíruje, a já už nevím, zdali mu mám jeho poslední verzi věřit,“ uvedla Zelienková.

Andrej Babiš vysvětluje poslancům kauzu Čapí hnízdo Andrej Babiš vysvětluje poslancům kauzu Čapí hnízdo | Blesk/ Zbyněk Pecák

Babiš ve středu před poslanci vysvětloval kauzu Čapího hnízda, které vlastní jeho Agrofert. Farmu nyní vyšetřuje evropský úřad proti podvodům OLAF kvůli 50milionové dotaci, kterou objekt získal v době, kdy byl její vlastník skryt za anonymní akcie. Ministr financí a šéf ANO ve středu řekl, že tou dobou byli vlastníky jeho dvě děti a bratr jeho partnerky. Problém je v tom, že dotace byla určená pro malé a střední podniky, zatímco Babiš je majitel miliardového holdingu Agrofert.

Zklamal mě, tvrdí poslankyně

Aktuálně.cz připomíná, že Zelienková dříve pracovala v cestovním ruchu. „Z té doby vím, že malé a střední firmy v tomto oboru jsou vděčné za každou korunu, aby se udržely na trhu a mohly se rozvíjet. Evropské dotace jsou pro ně důležité, ale kvůli 'operaci' pana Babiše o tyto peníze některé firmy přišly," uvedla.

Nelíbí se jí prý ani to, že předseda strany neinformoval o detailech případu ani své poslance. „Dozvědět se tyto detaily ve chvíli televizního přenosu je nedůstojné. I když je docela možné, že podle zákona bude vše v pořádku, je pro mě jeho chování zklamáním,“ uvedla.

Není to poprvé, co se Zelienková svým postojem vymezila proti politice ANO nebo vlády. Například loni na podzim na jednání výboru pro evropské záležitosti ostře kritizovala vládní politiku v otázce migrace.

Vclav Pos ( 26. března 2016 18:02 )

Paní poslankyni Zelienkovou znám pouze z vystoupení na zasedání berounského zastupitelstva. Je to "zkušená" politička a její názory jsou " skutečně konzistentní". Skutečně nikdy nekličkuje a teď nevím, jak je to s těmi vránami.Kdy, kde a kam sedají. Že by šedivá, třeba je nutno změnit výtah.

hejhej ( 25. března 2016 09:32 )

moiaza: Kalouskovi a jemu podobným vadí Babišova úspěšnost jako ministru finací, šlape zlodějům politikům na kuří oka, tak jako podnikatel. Pan Babiš zaměsznává stovky lidí, něco dokázal na rozdíl od Kalouska, který jenom chlastá a žvaní. Kalousek nemovotosti z nakradených peněz převedl na rodinné příslušníky a pro jistotu se ještě rovedl, abyl " čistý"-pitomec.

oltec ( 25. března 2016 06:44 )

moiaza

Samo ( 24. března 2016 23:48 )

Asi jsi na hlavu padlý. Farma Čapí hnízdo patřila před žádostí o dotace pod Agrofert. Poněvadž Evropská komise neposkytovala tyto dotace velkým firmám s velkým obratem, tak panko Babiš vyvedl firmu z Agrofertu, napsal ji na anonymní akcionáře a ti udělali čestné prohlášení, že jsou malá nemajetná firma, která podniká v turistickém ruchu 2 roky a potřebuje na rozjezd 50 milionů dotací. Už předtím Babiš, který tvrdil, že majitele farmy vůbec nezná, tak údajně půjčil těmto neznámým lidem 400 milionů korun. A protože každý příjemce dotací musí provozovat činnost na kterou dostane dotace nejméně 5 let, tak po 5 rokách se firma vrátila zpátky pod křídla Agrofertu. Babiš měl tolik drzosti, že ve svém projevu v Parlamentu řekl, že stát by mu měl být vděčný, že předluženou farmu Čapí hnízdo převzal, že kdyby to neudělal, pak by daňoví poplatníci museli těchto 50 Milionů vrátit EU za něho.

Samo ( 24. března 2016 23:29 )

Ty miliardy Babiš tahá ze státních zakázek pro své firmy. Vloni vyhral tendry na státní zakázky v 80 procentech případů. A to proto, že ministerstvo financí navrhuje ekonomické zákony, podle kterých pak se tendry řídí. A kdo je potom více informovaný o podmínkách tendrů než ministr financí. Samozřejmě nikdo. Další miliardy si přihrál z evropských dotací na příměsi do pohonných hmot, kdy mu evropská komise schválila výjimku do roku 2020 přestože už celá Evropa od přídávání řepkových olejů do pohonných směsí ustupuje. Žádná země v Evropě nemá za ministra financí oligarchu typu Babiše. Takový člověk má střet zájmu už tím, že vstoupil do politiky a volili ho pouze hlupáci, kteří nechápou tyto zákonitosti. Prý Babiš má peněz dost, ten krást nebude. A proč zahraniční státní dluh za šéfování Babiše na ministerstvu financí vzrostl nejvíce od roku 1989 a převyšuje 3 biliony. Takové vysvědčení dala Babišovi Česká národní banka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa