Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Sobotka to od Babišovy poslankyně schytal za uprchlíky i za vztahy s Němci

Autor: Václav Lang - 
14. října 2015
10:25

Nejen opozice, ale dokonce i vládní poslankyně pranýřovala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na středečním jednání výboru pro evropské záležitosti. Kristýna Zelienková (ANO) zkritizovala rétoriku vlády v otázce migrace a postěžovala si, že naše vztahy s Německem jsou nejhorší za posledních 20 let. Sobotka to důrazně odmítl.

Poslankyně zkritizovala, že vláda pouze dokola tvrdí, že odmítá kvóty, ale nemá žádný plán B. „Kdybychom se zeptali pana Chovance, co koupil manželce k Vánocům, tak řekne: ‚Kvóty nechceme.‘,“ řekla. „Máme nějaký plán B, nebo budeme opět na evropské půdě prosazovat názor ‚kvóty nechceme‘ a budeme si zavírat dveře k partnerům?“

Sobotka jí opáčil, že se jedná o stanovisko vlády, na kterém se shodly všechny koaliční strany.

Vztahy s Německem jsou v pořádku, ohradil se premiér

Zelienková namítla, že premiér poslancům výboru pro evropské záležitosti nesdělil, jaký má Česká republika připravený kompromis v případě, že se bude v Evropě jednat o trvalých kvótách. Sobotka odvětil, že ČR je proti trvalému relokačnímu mechanismu, informoval, že tuto myšlenku nejčastěji otevírají Německo a Švédsko.

Dále odmítl kritiku Zelienkové, že naše vztahy s Německem jsou na nejhorší úrovni za poslední dvě dekády. „To je úplný nesmysl, s Německem velmi intenzivně komunikujeme na všech úrovních,“ ohradil se. „Ano, máme rozdílné názory, ale to se prostě občas stane,“ dodal.

Sobotka poslance výboru pro evropské záležitosti informoval o mandátu, s kterým jede na čtvrteční jednání Evropské rady v Bruselu. Ocenil, že mají tentokrát představitelé státu řešit striktně příčiny krize a nikoli následky. Odmítl, že by se Rada měla zabývat otázkou trvalého relokačního mechanismu. „V případě, že by byl v příštích měsících předložen, tak opozice vůči takovému návrhu bude širší než v případě dočasného mechanismu,“ předpověděl.

Video se připravuje ...
Další videa