Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš tweetoval: Zvířata nelžou. Má co vysvětlovat, říká Bělobrádek o Hnízdě

Autor: simao, ČTK - 
15. března 2016
20:25

Také lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se jako koaliční partner ANO Andreje Babiše rozpovídal ke kauze Čapího hnízda, která v posledních dnech hýbe českou politickou scénou. Podle Bělobrádka jde především o Babišovu věc a vicepremiér má každopádně co vysvětlovat. I proto lidovci podpoří program mimořádné schůze vlády ohledně Čapího hnízda, o kterém Babiš v roce 2013 psal, že je „jeho farma“ nejlepším místem k životu.

„Z politického hlediska je to velmi závažné, na druhou stranu já si myslím, že kvůli tomu se Česká republika nezastaví ve svém chodu,“ uvedl Pavel Bělobrádek ke kauze Čapí hnízdo v Interview ČT24.

Podle něj však KDU-ČSL program mimořádné schůze k Čapímu hnízdu příští středu 23. března podpoří. „Ať pan Babiš má možnost to vysvětlit a ať mají možnost se zeptat všichni poslanci, kteří o to budou mít zájem,“ uvedl Bělobrádek, který prozradil, že Andrej Babiš dnes rozeslal koaličním partnerům dopis, ve kterém se již snažil některé okolnosti vysvětlit.

„Vzhledem ke svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kterou iniciovaly opoziční strany ODS a TOP 09, bych vás rád informoval, že jsem zrušil dlouho plánovanou rodinnou dovolenou a této schůze se dne 23. 3. od 15:30 hodin zúčastním. Počítám, že na této schůzi vystoupím, a rád vysvětlím všechny dezinformace, které se v těchto dnech objevují v různých médiích,“ citovala ČTK z Babišova dopisu.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2007 do Babišova koncernu Agrofert. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby farma jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci. Podle Babiše se to stalo na přání nového investora, který do Farmy vstoupil.

Pokud by však firma patřila pod Agrofert, dotaci by patrně nedostala. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se však Farma Čapí hnízdo vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Babišův tweet: Čapí hnízdo jako nejlepší místo k životu

Bělobrádek upozornil, že o ní v roce 2013 psal Andrej Babiš údajně na svém Twitteru. Skutečně, Blesk.cz Babišův tweet dohledal. „Zkušenosti v podnikání i politice mě ujistily, že nejlepší místo k životu je moje farma. Zvířata nelžou, nekradou a nemají lidské problémy,“ uvedl doslova Babiš v dubnu 2013.

Na tento tweet přitom upozorňoval v pondělí v Událostech, komentářích i šéf TOP Miroslav Kalousek. Upozorňoval, jak Babiš označoval farmu za „svoji“. Pětiletá lhůta ohledně dodržování podmínek k obdržení dotace však uběhla až v roce 2014.

Takhle psal Andrej Babiš o Čapím hnízdě na svém Twitteru v roce 2013. Takhle psal Andrej Babiš o Čapím hnízdě na svém Twitteru v roce 2013. | Twitter

Šéf KDU-ČSL Bělobrádek si přitom do Babiše rýpl. „Slova jako lež používá pan Babiš a pak se ukázalo, že občas lže i on,“ upozorňoval na ČT24 Bělobrádek.

Pozastavil se také nad Babišovými protichůdnými vyjádřeními z poslední doby. „Ta situace je poměrně nepřehledná v tom, že pan Babiš některé věci řekl, pak je popřel, takže je potřeba si vyjasnit, jak to skutečně je,“ míní Bělobrádek.

„Samozřejmě to příliš důvěryhodně nepůsobí, pokud si protiřečíte ve svých výrocích. Na druhou stranu chápu, že pokud jste pod tlakem a jedná se o nějakou záležitost, která je mnoho let stará, hned na první dobrou si na všechno nevzpomenete, navíc v tom impériu, které pan Babiš má,“ dodal a snažil se přitom najít pro svého koaličního partnera i pochopení.

Video Babiš: Čapí hnízdo? Brutální kampaň, abych odešel z politiky - Petr Soukup, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...
Bělobrádek se domnívá, že jde především o věc Andreje Babiše. „Já rozhodně pana Babiše vyslýchat nehodlám, on se mi konečně ani nemusí zodpovídat a ani já mu nemůžu dávat žádné rozhřešení, já ho nebudu ani zpovídat. To není moje věc,“ upozornil Bělobrádek.

O čem se však na zítřejším plánovaném setkání vládního kabinetu kvůli Čapímu hnízdu bavit chce, je fungování koalice jako celku. Rozpadu vládní koalice se však nebojí, ale upozorňuje, že lidovci nejsou těmi, kdo by chtěl odcházet od rozdělané práce. Bělobrádek však prý nyní chápe i opozici, že Andreji Babišovi vrací to, že označil několik poslanců za zloděje.

Video Sobotka: Doufám, že vyšetřování Babiše a Čapího hnízda bude důsledné - Blesk TV
Video se připravuje ...

Do Andreje Babiše se přitom i dnes pustil šéf ODS Petr Fiala. Kritizoval však pro změnu přístup Hradu. „Je pozoruhodné, jak se Miloš Zeman zastává A. Babiše a celý skandál okolo Čapího hnízda zlehčuje. Osa Hrad-Čapí hnízdo funguje na jedničku...,“ napsal na Twitteru Fiala.

Andreje Babiše se pak pro změnu zastal poslanec ANO Martin Komárek. „Andrej Babiš řekl slovo muže a já mu věřím. Babiš říká, že nic neudělal. Když mě soused obviní, že jsem mu snědl psa, a já mu řeknu, že jsem to neudělal, ale on za mnou bude pořád s nařčením chodit, tak můžu jen opakovat: já jsem nic neudělal, já psa nesnědl,“ uvedl pro Novinky.cz.

Kattka ( 17. března 2016 09:53 )

Babišovo arogantní chování je výsměch všem slušným lidem. Prostě podvedl, aby získal dotaci přes 50 mil.! A on se usmívá, vysvětluje, myslí si, že jsou lidi debilní a že mu to projde, hajzlík! Ale voda už se vaří. Tohle se pod kobereček nezameteš, agente Bureši, teď si ještě chvilku pindej, ale šetří to Evropská unie. Soudruzi tě nepřikryjí, jak si byl zvyklý!

kosmonaut ( 17. března 2016 02:37 )

zdenkuk,ale jak sleduji tvoje příspěvky v diskuzích narůzná témata,tak se mi jevíš,že jsi to ty kdo to Šalamounovo h-o-v-n-o pozřel.

rumungro ( 15. března 2016 22:50 )

Babišovo vysvětlení je logicky, transparentní a způsob získání dotací je právně v pořádku. Ten, kdo chce znát majitele anonymních akcií, porušuje zákon. Ať ale řekne cokoliv na svoji obhajovu, budou o něm političtí podvodníci tvrdit, že lže.

okoIonas ( 15. března 2016 21:37 )

A že na to soudruzi z ODS a TOP09 přišli až teď?

bullshit ( 15. března 2016 21:31 )

Připomíná mi to křišťálovou čistotu Standy Grosse...Gauner ministrem financí, inu banánovka jako hrom, ještě profesor Franz prezidentem a je to dokonalé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa