Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Český komunista si připil šampaňským v Kremlu. Putin ho osobně vyznamenal

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. března 2016
15:35

Český europoslanec z KSČM Jiří Maštálka převzal Řád přátelství přímo z rukou prezidenta Vladimira Putina. Slavnostní akt se v Kremlu odehrál tento týden. Maštálka Blesk.cz řekl, že s Putinem stačili krátce promluvit, obsah hovoru si ale nechal pro sebe. Znímil však, jak na něj Putin působil, ale i to, jak vidí kauzu ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která u ruského soudu spěje do finále.

Europoslanec Maštálka se vydal do Moskvy pro ocenění, které je z těch ruských, udělovaných cizincům, vůbec nejvyšší. Společně s ním byli vyznamenáni politici z Číny, Ázerbájdžánu, Vietnamu, ale také Rakouska a Monaka. Plus řada rodilých Rusů.

„Byla tam velice pestrá sestava od kosmonautů přes lidi, kteří dělají do výzkumu, vysokého školství. Byli tam i lidé z literární a kulturní sféry, například známá osoba, herec Valentin Gaft. In Memoriam byl vyznamenán člověk, který byl iniciátorem povstání v koncentračním táboře Sobibor. Spektrum bylo velice, velice široké. Napočítal jsem 36 lidí, kteří byli ten den vyznamenáni,“ řekl Blesk.cz Maštálka.

Český komunista si odvezl zlatý řád se zeměkoulí zavěšený na zeleno-bílé stuze. Za co? „Obecně se dá říci, že na druhé straně vyznamenání jsou napsaná tato slova: Mír a přátelství. Takže za budování míru a přátelství mezi národy je přesný název,“ uvedl Maštálka.

Šiřší vyjádření přidala KSČM. „Prezident Putin ocenil dlouholetou práci Jiřího Maštálky, vykonávanou jak z pozice poslance EP v levicové frakci GUE/NGL, tak z úrovně českého politika a lékaře. Byl by to dlouhý a pestrý výčet aktivit, akcí a projektů, které Jiří Maštálka v posledních letech realizoval v zájmu rozvoje přátelských vztahů Evropské unie a Ruska, Ruska a České republiky,“ uvedli komunisté.

Rozhovor s Putinem si Maštálka nechá pro sebe

Maštálkovu fotku společně s Vladimirem Putinem už zprostředkovaly i agentury, stejně jako záběry ruského prezidenta a dalších vyznamenaných se šampaňským. Na dotaz, zda Maštálka stihl s Putinem osobně promluvit, řekl: „Stihli jsme si něco říci ve velice krátké chvíli, ale s dovolením si to nechám pro sebe.“

„Působil s velkou důstojností, velice svěže a myslím si, že v očích se dala přečíst i určitá míra radosti v této těžké době. Ta chvíle byla slavnostní asi nejen pro vyznamenané, ale i pro něj,“ míní český politik.

Maštálka přiblížil i průběh samotného slavnostního aktu. „Každý z nás dostal možnost vystoupit po udělení vyznamenání a říci tam pár slov. Někteří to nevyužili, já ano,“ řekl.

„Udělal jsem určitý souhrn, malinko životní. A to od svého prvního učitele ruštiny, který osvobozoval Československo a byl shodou okolností z katedry ruského jazyka z ruské univerzity Družby národů, se kterou mám podepsanou smlouvu a kde děláme výměnné pobyty stážistů,“ vzpomenul europoslanec svého někdejšího učitele Konopjolkin, ale i své aktivity na poli česko-rusko-unijní spolupráce. 

Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) převzal od Vladimira Putina Řád přátelství Europoslanec Jiří Maštálka (KSČM) převzal od Vladimira Putina Řád přátelství | Reuters

Negativní reakce přijdou,“ tuší Maštálka

Maštálka po vyznamenání Putinem očekává, že všechny reakce nebudou jen pozitivní. „Negativní reakce, myslím si, teprve ještě přijdou. Nejsem si jistý, jak to bude při své vyhrocenosti a velké vymezenosti vnímat třeba předseda parlamentu. Nicméně jako místopředseda skupiny pro spolupráci s ruskou Státní dumou chci doufat, že pozitivní bude to, že se tam konečně vypravíme a že se snad začne něco hýbat, co se týká i sankcí na poslance,“ řekl Blesk.cz.

Napětí mezi europoslanci a Ruskem přitom panuje i kvůli procesu s ukrajinskou pilotkou Nadijou Savčenkovou, které u ruského soudu hrozí 23 let vězení. Europoslanci během uplynulého týdne začali houfně podporovat výzvu k osvobození Savčenkové. 

Petice za Savčenkovou? Bez partnera není jednání

Maštálka se celý proces snaží prý nahlížet hlavně jako lékař. „Tipoval jsem si, že přece jen dojde k tomu, že začne v rámci hladovky alespoň přijímat tekutiny. Já jsem něco podobného zažil, když byla zavřená Julija Tymošenková a tady je přesně ta linie. Spis ale neznám a samozřejmě nejsem právník. Je to ale věc vnitřních soudů a patřičných orgánů činných v trestím řízení v Rusku,“ uvedl.

Maštálka studoval na lékařské fakultě ve Volgogradu-Stalingradu a graduoval v Kyjevském lékařském institutu. Už v případě dřívějšího věznění ukrajinské političky Tymošenkové prý byl připraven vycestovat jako poslanec k posouzení, nakolik bylo ohroženo její zdraví. V případě Savčenkové je prý připraven na to samé. Problém je ale i v tom, že Savčenková odmítla ruské doktory a ukrajinské k ní pro změnu Rusové nepustili.

„Čistě lidsky a čistě profesně se pokusím usilovat, aby byla v kondici a aby se mohla patřičným způsobem obhajovat. Ostatní je v rukou orgánů činných v trestním řízení,“ říká Maštálka.

„Rezoluce na osvobození se přijímat dají, ale to předpokládá jedno - že budeme mít partnera, se kterým budeme moci jednat. A zatím když jsou tzv. blacklisty i na poslance, tak my fakticky máme jako evropští poslanci limitované možnosti,“ dodává europoslanec. Věří ale, že by řešením byla oficiální delegace z Evropského parlamentu, která by se s kolegy z Ruska mohla pokusit najít „humánní řešení“.

villi ( 15. března 2016 06:30 )

AŤ ŽIJE KSČM !!! KSČM JE PRAVDA !!! KDO NECHCE SLYŠET PRAVDU JE ZLOČINEC,ROZVRACEČ A VLASTIZRÁDCE !!! DANĚ,PRÁCI,ŽIVOTY A JISTOTY VÁM NEBEROU KOMUNISTÉ !!! CHCETE SI DÁL UTAHOVAT OPASKY???KOMUNISTÉ VÍ,KDO VÁM JE UTAHUJE !! VÍTE TO TAKÉ ???!!!USA VYSÁVÁ CELÝ SVĚT !!!SOUČASNÝ SYSTÉM VRAŽDÍ V ČELE S ODS,TOP 09,USA A NĚMECKEM VÍCE LIDÍ NEŽ V OBOU SVĚTOVÝCH VÁLKÁCH !!!!

villi ( 14. března 2016 20:01 )

LEPŠÍ,NEŽ OPIČÁKEM ŘÍZENÁ BIS !!!!

ruprecht286 ( 14. března 2016 11:06 )

Konečně si zapařil "doma" i s řídícími pracovníky KGB !!

gabreta ( 14. března 2016 02:29 )

To je fakt a taky to potvrzuju. Zato s touhle partou jsme na tom stejně jak Rumuni!!

anka ( 14. března 2016 00:09 )

kazdemu slusnemu obcanu CR je z neho na bliti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa