Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hlas z politického záhrobí: Karolína Peake kope do „Babišova hnízda“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. března 2016
10:17

Exministryně Karolína Peake se ozvala z politického záhrobí a přidala se k řadě těch, kteří během prošetřování dotačního případu ekofarmy Čapí hnízdo útočí na miliardáře a ministra financí v jedné osobě Andreje Babiše (ANO). Podle Peake by něco takového bylo za dřívějších „zkorumpovaných a zlodějských vlád“ důvodem k okamžité rezignaci.

Sama byla vicepremiérkou ve vládě Petra Nečase. A také osmidenní ministryní obrany. Skončila neslavně, stejně jako Věci veřejné, se kterými se původně do vlády dostala.

Karolína Peake se nyní připomenula na sociální síti, když si rýpla do současného vicepremiéra Andreje Babiše. Kvůli prošetřování dotací pro ekofarmu Čapí hnízdo. „Tohle by samozřejmě byl za dřívějších ‚zkorumpovaných a zlodějských vlád‘ důvod k okamžité rezignaci. Teď je ale ‚líp‘ vlastně, že ANO?“ napsala Peake na Facebooku.

V kauze Čapího hnízda jde o to, že farma získala padesát milionů z dotací EU, které však byly určeny pro malé a střední podniky. Babišova společnost Agrofert sice připouští, že v projektu stavby Čapího hnízda došlo k administrativnímu pochybení během čerpání dotací, společnost však prý tehdy farmu nevlastnila (v opačném případě by nesplňovala podmínky pro čerpání euromilionů).

„Považujeme za nutné zdůraznit, že společnost Agrofert, a.s., v uvedené době neměla s Farmou Čapí hnízdo nic společného. Jedná se o zavádějící interpretaci,“ hájí se Babišův Agrofert. Na případ si přesto posvítil OLAF, tedy unijní Úřad pro boj proti podvodům. Na základě anonymu jej prošetřuje i česká policie. A audit ohledně Čapího hnízda má sestavit na žádost z EU Auditní orgán Ministerstva financí, kterému šéfuje Stanislav Bureš.

V pořadu Matrix AB z cyklu Český žurnál se přitom Andrej Babiš při setkání s pozvanými velvyslanci a dalšími hosty na půdě Čapího hnízda kasal: „Myslím, že je to nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě na zoo.“ Nyní se mu tato slova vrací jako bumerang.

Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda. Andrej Babiš mluví v pořadu České televize o projektu Čapího hnízda. | Reprofoto ČT / Český žurnál: Matrix AB

Andrej Babiš je rázem pod tlakem. „Vyšetřuje to OLAF, auditní orgán, policie. Já o tom nic nevím, obraťte se někam jinam,“ reagoval pro Novinky.cz Babiš a nikdy prý neslyšel o pokutě šest milionů, která měla být za Čapí hnízdo v minulosti vyměřena. „O žádné pokutě nevím, nikdy jsem o ní neslyšel a vůbec se mě to netýká,“ reagoval Babiš a ohledně vlastnictví Čapího hnízda dodal: „Není to moje. Je to nějaký firmy, která patří do holdingu.“

Jeho vyjádření strhlo na sociálních sítích lavinu ironických komentářů. Do ministra financí si rýpli nejen politický komentátor Jindřich Šídlo či publicista a vydavatel Ján Simkanič.

Vodou na mlýn je kauza i pro opoziční politiky. Přímo ve sněmovně se ozvali již Babišův tradiční kritik Miroslav Kalousek (TOP 09) či šéf ODS Petr Fiala. „ Po celá dvě desetiletí svobody zde ministři museli pokládat své funkce při mnohem méně závažném podezření,“ reagoval Fiala. Topkaři si při té příležitosti rýpli rovnou i do prezidenta Zemana. „Pan prezident by měl pověřit J. Ovčáčka, aby vypátral, komu patří Čapí hnízdo. Než to Ovčáček zjistí, musí všichni ctít presumpci neviny,“ navrhl ironicky Kalousek na Twitteru. 

Přidala se k němu i místopředsedkyně topky Markéta Adamová. „Tak co myslíte, může i za tohle Kalousek? A co myslíte, mohl by takto usvědčený lhář v časech ještě nedávno minulých být nadále ministrem? Za normální situace je to na odstoupení. Ne tak u nás. Proč by nemohl lhát ministr, když může prezident, že? Degradace politiky v přímém přenosu, od těch, kteří měli plná ústa toho, jak do ní jdou s cílem ji změnit k lepšímu...,“ napsala Adamová na Facebooku.

Nad vývojem kolem Čapího hnízda se podivuje i exministr Martin Kuba (ODS). Na čtvrteční odpoledne jsou přitom ve sněmovně naplánované ústní interpelace. Dojde opět na kritiku kvůli Čapímu hnízdu? Během dopoledního jednání sněmovny Babiš ve sněmovně přítomný byl, projednávaly se však především mezinárodní smlouvy.

plebejec ( 27. dubna 2017 16:10 )

Za její éry armáda začala opravdu od,..."píky"

stejmar ( 13. března 2016 14:40 )

A jak to bylo s barákem paní "Pík"? Taky dobrý kšeft, že paní Pík??

11karel11 ( 12. března 2016 19:04 )

Viděli jste Kalouskovu vilu? To je palác.

11karel11 ( 12. března 2016 19:02 )

Píka vystrkuje růžky. Máme dobrou paměť Píko.

t.novak ( 10. března 2016 17:18 )

Karolína

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa