Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Skandální chování Babiše.“ Fiala chce kvůli Čapímu hnízdu mimořádnou schůzi

Autor: ČTK, simao - 
11. března 2016
16:40

ODS a TOP 09 chtějí vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny k Čapímu hnízdu. Na svém profilu na Facebooku bouří šéf občanských demokratů Petr Fiala, který označil za skandální chování Andreje Babiše (ANO), ale také premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Tlak pravicové opozice na vicepremiéra Andreje Babiše a potažmo i Bohuslava Sobotku coby premiéra stoupá. Pravicová opozice požádá o svolání mimořádné schůze sněmovny kvůli kauze kolem Farmy Čapí hnízdo. Novinářům to řekli předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek a ODS Petr Fiala.

Úřady v minulosti za neoprávněný způsob čerpání dotací při stavbě farmy udělily několikamilionovou pokutu. Babiš přitom tvrdil, že úřady žádnou chybu nenašly. Vláda podle Fialy čelí největšímu problému od svého vzniku, ale ministr financí Babiš i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dělají, že se jich to netýká.

Budeme iniciovat svolání mimořádné schůze Sněmovny ke kauze Čapí hnízdo.Chování Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky v...

Zveřejnil(a) Petr Fiala dne 11. březen 2016

„Chování Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky v kauze Čapí hnízdo je skandální,“ uvedl Petr Fiala na Facebooku. „Vadí nám nejen to, že Andrej Babiš lhal, když tvrdil, že audity Čapího hnízda neshledaly žádné pochybení, ale především to, že zde existuje vážné podezření, že pan vicepremiér podváděl se svou firmou, aby mohla dostat dotace určené pro malé a střední podnikatele ze středních Čech,“ upozornil Fiala.

Sobotku kritizuje Fiala kvůli „mlčení či mlžení“. „Premiér nemůže dělat, že se ho kauza Andreje Babiše netýká. Týká, protože to je Bohuslav Sobotka, který s ním vytvořil vládu a je to také on, kdo za vládu a její jednotlivé členy jako premiér nese odpovědnost,“ dodal Fiala. 

Miroslav Kalousek si myslí, že kauza Čapího hnízda nese všechny znaky dotačního podvodu. „Pan ministr Babiš se do ní zaplétá, evidentně nemluví pravdu v řadě případů. Přitom on je členem vlády, který garantuje transparentnost a poctivost při čerpání strukturálních fondů,“ upozorňuje šéf TOP 09.

Zeman: Na Čapí hnízdo nemám čas

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila do roku 2008 do koncernu Agrofert, který Babiš vlastní. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu akcií, aby jako malá firma dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Dotaz na kauzu Čapího hnízda přitom dostal i prezident Miloš Zeman, který v pátek osobně vyrazil na jednání Sněmovny. Uvedl však, že ho žurnalisté přeceňují. „Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas,“ glosoval celou záležitost prezident.

Honosná víkendová rezidence versus dětské tábory

Samotné Čapí hnízdo přitom označil Fiala za Babišovu honosnou víkendovou rezidenci, „která je však postavena z peněz, které měly sloužit úplně k jinému účelu.“ 

„Odmítám, že jde o luxusní sídlo pro vybranou společnost, jak píší někteří novináři. Právě naopak. Čapí hnízdo zaměstnává několik desítek lidí z regionu a pro tisíce dětí a rodin je skvělým místem pro víkendovou relaxaci. Organizují se tu i školní výlety a dětské tábory,“ bránil projekt taktéž na Facebooku Andrej Babiš.

„Po neúspěšných dlouholetých kampaních proti mně o StB, biopalivech nebo střetu zájmu je stávající kampaň, která se týká kauzy staré 8 let, další politickou objednávkou s cílem poškodit moji osobu,“ uvedl Babiš.

Tedy to koukám, co jedna věta, kterou jsem řekl do Novinek, možná dost blbě řečená, dokáže udělat na Facebooku. Je to...

Zveřejnil(a) Andrej Babiš dne 10. březen 2016

Babiš přitom reagoval i na snahu ODS a TOP 09 o mimořádné zasedání. Podle něj nemají tyto strany jiný program než útoky na jeho osobu. „Jejich programem je Antibabiš. Proč opozici zajímá osm let stará dotace až teď? Znovu opakuji, že já osobně ani žádná firma ze skupiny Agrofert jsem nevlastnili při podání žádosti o dotaci v roce 2008 firmu Farma Čapí hnízdo. Z toho logicky vyplývá, že jsem já ani skupina Agrofert nemohli zneužít dotaci z EU,“ brání se Babiš.

rumungro ( 13. března 2016 18:33 )

Zkorumpovaní podvodníci a lháři kydají lži na Babiše. Stačí si zadat politické aféry a potom teprve si člověk uvědomí, proč se říká, že *** kvičí nejvíc před porážkou.

osinek ( 12. března 2016 16:51 )

P.profesor Fiala má pravdu ty "experte" pějící ódy na oligarchu Babiše, který podobným naivům jak ty hejhej vymývá mozky Babiš tvrdí (účelově lže), že o firmě Čapí Hnízdo v podstatě nic neví!! že tu firmu nevlastnil a mlčí též o dotaci 50 melounů Přitom firma Čapí Hnízdo vznikla přejmenováním jiné Babišovy firmy ZZN Agro Pelhřimov. Valná Hromada, na které proběhla "transformace" tj. přejmenování ZZN Agro Pelhřimov na společnost Čapí Hnízdo se konala v sídle Agrofertu. Do vedení firmy Čapí Hnízdo byli najmenování nejbližší Babišovi přibuzní tj. jeho dcera Adriana a brat jeho "družky" Martin Herodes. Myslíš, že to je náhoda?! Babiš půjčil firmě Čapí Hnízdo 400 milionů korun!! Myslíš, že někdo půjčí stamiliony malé, novovzniklé firmě, která začne podnikat až několik let po svém vzniku? Z čeho by firma Čapí Hnízdo tento úvěr splácela... Tyto a další pádné urgamenty uvádí profesor Fiala o kauze Čapí Hnízdo. A na oplatku Babiš každý den říká něco jiného a očividně lže. Nejprve, že o kauze Čapí Hnízdo nic neví (investigativní novináři tvrdí, že své příbuzné do vedení společnosti Čapí Hnízdo prosadil) Firma Čapí Hnízdo má sídlo ve stejné budově jako Agrofert. Budova patří Agrofertu. To je taky náhoda? Za nehorázné lži jak to předvádí Babiš, by neseriozní politik v každé zemi EU bez pardonu letěl z vlády pokud by se sám za pochybení neomluvil a nepodal demisi

hejhej ( 12. března 2016 10:59 )

Fiala, tím svým hloupým poučováním je k smíchu. Není divu, vždyď ho do strany přivedl jeho kamarád Nečas. Chová se stejně jako Kalousek a Stanjura - všechno, všude byl, všemu rozumí - chudák !!!

Samo ( 11. března 2016 23:11 )

Babiš je miliardář tzv. na hliněných nohou. Své firmy nakoupil většinou z řízených konkursů, takže poměrně levně, ale většinou na dluh, a ten je třeba bankám splácet. Proto šel do politiky, aby se přisál na evropské a státní dotace a zakázky, aby měl práci pro své firmy a mohl splácet své dluhy u bank.

Samo ( 11. března 2016 23:03 )

Do ***e běž Trampingu ty i s těmí svými kamarády z řad bývalých bolševiků v hnutí ANO a vůbec se všemi bolševiky, ať už jsou v kterékoliv straně. Babiš se jednoznačně dopustil dotačního podvodu a při tom svém lhaní sám sebe usvědčil a přesto to s ním nikdo neřeší. Tak to opravdu vypadá, že až skončí, nebude v tomto státě už co ukrást.Na druhé straně policisté jsou schopni obvinit, státní zástupci obžalovat a nestranné soudy odsoudit nevinného člověka tak jako se to stalo v kauze Vitásková. Ta byla odsouzena na 8,5 roku nepodmíněně jenom proto, že vadí současné vládě a solárníkům. Na druhé straně předchozí vedení ERU, které ERU šéfovalo v době, kdy došlo k podvodu se solární elektrárnou potom ještě 7 měsíců, nebylo ani zmíněno v celé kauze a už vůbec ne obviněno, přesto je to všechno jajich dílo. Už je to u nás jako v Putinově Rusku. Ten také na koho ukáže, toho ruské soudy obviní a zavřou na 15 roků a ti opravdu nepohodlní už nežijí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa