Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Bělobrádek píše Putinovi na obranu pilotky. Kalousek marně burcoval poslance

Autor: ČTK, simao - 
8. března 2016
13:54

Ukrajinské letkyni hrozí u ruského soudu 23 let. Drží suchou hladovku a její život je v ohrožení. Český vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se chystá vložit do případu a připojuje se k politikům, kteří apelují na Rusko, aby Savčenkovou propustilo. Chystá se poslat dopis samotnému ruskému prezidentovi Putinovi. Podporu petice na osvobození Savčenkové pak vyjádřil ve sněmovně i Miroslav Kalousek (TOP 09).

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek chce dopis Putinovi zaslat prostřednictvím velvyslanectví a vymezit se v něm proti porušování lidských práv a mezinárodního práva v její kauze. Bělobrádek nejprve dopoledne na Twitteru upozornil na petici, která vyzývá evropské lídry, aby vyvinuli mimořádné úsilí kvůli propuštění ukrajinské letkyně Savčenkové.

Na odpolední tiskové konferenci ve Sněmovně pak Bělobrádek upřesnil, že nechystá podpis petice, ale chce psát sám přímo Putinovi. „Já se domnívám, že petice má slabší dopad, než když vicepremiér členské země Evropské unie napíše dopis prezidentu Ruské federace,“ řekl Bělobrádek.

 

Nadija Savčenková je obžalovaná z vraždy, pokusu o vraždu a nezákonného překročení ruských hranic. Podle obžaloby je odpovědná za smrt dvou ruských novinářů. Ruská prokuratura pro ni žádá 23 let vězení, Ukrajinka vinu popírá. Minulý týden u soudu pronesla svou závěrečnou řeč.

„Chci, aby celý demokratický civilizovaný svět pochopil, že Rusko je rozvojovou zemí s totalitním režimem a diktátorským samovládcem, která kašle na lidská práva i na mezinárodně platné zákony,“ uvedla v závěrečné řeči Savčenková.

Vicepremiér Bělobrádek se chce v dopisu vymezit proti porušování lidských práv a vyjádřit solidaritu Savčenkové v mezinárodním kontextu. „Budu vyzývat k tomu, aby bylo dodržováno mezinárodní právo,“ uvedl.

Ruského velvyslance je podle místopředsedy vlády připraven oslovit s podobnou záležitostí i poslanecký klub KDU-ČSL. Savčenková na protest proti svému věznění vyhlásila minulý týden hladovku, odmítá přijímat stravu i tekutiny. Její zdravotní stav se podle pondělních informací agentury Unian v souvislosti s tím rychle zhoršuje. Proces, v němž dosud nepadl verdikt, má být obnoven ve středu.

Kalousek: Ta holka drží čtvrtým dnem suchou hladovku

Situace kolem Savčenkové nenechala v klidu ani další české politiky. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek před úterním zasedáním sněmovny na Twitteru uvedl: „Za chvíli navrhnu Poslanecké sněmovně, aby svým usnesením podpořila Otevřený dopis evropským lídrům – Free Savchenko.“

 

Následně Kalousek ve sněmovně otevřený dopis přečetl a vyzval k přijetí usnesení, kterým by Poslanecká sněmovna podpořila otevřený dopis. Vysloužil si potlesk, ale také veto KSČM, které přednesl šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik.

Kalousek přístup komunistů odsoudil. „Ta holka drží čtvrtým dnem suchou hladovku, to znamená bez vody,“ upozorňoval Kalousek s tím, že se nyní hraje o čas. „Pokud jí své usnesení chceme poslat s věncem nad hřbitov, to samozřejmě můžeme,“ pokračoval šéf Topky a varoval před zarputilým putinovským odporem.

„Již připravuji dopis prezidentu Putinovi jako místopředseda vlád,“ navázal na Kalouska na jednání sněmovny Pavel Bělobrádek a potvrdil před poslanci svůj záměr. Miroslav Kalousek to komentoval slovy, že tato aktivita zasluhuje úctu, protože je lepší, než nic. Ale ře ve vší úctě by usnesení Poslanecké sněmovny jakožto ústavní instituce mělo větší šanci oslovit partnery. „Je mi líto, že Putinova pátá kolona v této sněmovně ho zavetovala,“ dodal Kalousek.

Poslance vyzval, aby i přes veto KSČM případné podpisové archy na podporu otevřeného dopisu za Savčenkovou dodali na klub TOP 09 a předseda zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg je ve středu předá na ruskou ambasádu.

Karel Schwarzenberg se právě podepisuje za Rusy vězněnou ukrajinskou občanku Nadiju Savčenkovou.

Fotka zveřejněná uživatelem Ondřej Jakob (@ondrejjakob),Bře 8, 2016 v 7:57 PST

Petici podepsal i Halík

Petice „Free Savchenko: Otevřený dopis evropským lídrům“, za kterou stojí ukrajinští a polští intelektuálové, přitom uvádí: „Ruské státní orgány se vysmívají lidským právům, mezinárodnímu právu a i ústavě vlastní země. Zároveň pohrdají mezinárodním společenstvím i Minskými dohodami. Jakékoliv úsilí mezinárodního společenství bylo doposud bezúspěšné. Na znak protestu proti jednání ruského soudu Nadija Savčenko ohlásila 4. března suchou hladovku. Skutečnost, zda se jí podaří zachránit život, bude testem účinnosti mezinárodní diplomacie a také naší oddanosti evropským hodnotám.“

Nese již podpisy řady českých politiků – poslankyně Markéty Adamové (TOP 09), europoslanci Pavel Telička (ANO) a Jaromír Štetina (TOP 09), svůj podpis však připojil také katolický kněz Tomáš Halík.

petrusaa ( 20. března 2016 19:13 )

  premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) udělal příšernou věc, když po EU požadoval, aby se postavila za ukrajinskou pilotku Nadiju Savčenkovou souzenou v Rusku. Podle autora tím předseda vlády jen dokázal, že slouží Miroslavu Kalouskovi z TOP 09. Kauza Savčenkové má napomoci ospravedlnit další mediální a sankční útoky na Rusko. Veřejnosti už totiž začíná být jasné, že ruský prezident Vladimir Putin není žádný zlý muž, který chce rozvrátit Sýrii a tak podobně. Je proto třeba zdůvodnit protiruské sankce jinak – skrze Savčenkovou. „Savčenková byla zadržena v červnu 2014 nedaleko města Metalist v Luhanské oblasti na Ukrajině. Kromě jiného byla vybavena americkým laserovým naváděčem pro řízení palby od firmy Elbit Systems. Ten se používá pro optické zaměření objektů a bojových vozidel nepřítele k navádění střel typu země-země nebo vzduch-země. Savčenková podle výpovědi zajatých spolubojovníků působila v nechvalně známé jednotce Ajdar jako ‚návodčí‘ pro koordinaci palby minometů a pěchotních řízených střel. Právě navedení střel na pozice domobrany, kde se vyskytovali i zmínění ruští žurnalisté, je jedním ze zločinů, z nichž je viněna. V průběhu soudního procesu však vyšly najevo i další zločiny, jichž se dopustila,“ píše autor. Celý text naleznete zde. Savčenková například měla mučit zajatce. Měla dokonce típat cigarety v jejich otevřených očích. Mlátila je trubkou a tak podobně. Mělo se jí říkat „krvavá Naděžda“. V projevech násilí si měla libovat. Danda si v této souvislosti klade otázku, zda její obhájci vůbec vědí, koho vlastně hájí. Kdyby se Savčenková vrátila do vlasti, nejvíc by to pomohlo někdejší ukrajinské premiérce Julii Tymošenkové, která pilotku dostala dokonce do parlamentu. To, po čem Západ volá, by naopak oslabilo současného prezidenta Petra Porošenka a Arsenije Jaceňuka. Psali jsme:

salto ( 9. března 2016 16:15 )

Jestliže se jí zastávají "kapacity" typu Bělobrádek a Kalousek, tak je jasné, že ta pilotka něco provedla a je vinna

cantre ( 8. března 2016 19:50 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace : http://dampres.blogspot.cz/

koliska55 ( 8. března 2016 16:35 )

Má tentoraz pravdu len tebe sa nehodí do boľševických intríg, COCOT!!!

potapec ( 8. března 2016 15:21 )

Očividně to na ni ušili. Stejně ji někde oddělají, chtějí výměnu za dva vojáky, to nám říká že ji prostě zneužili

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa