Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

„Ťok je řádný hospodář.“ Resort dopravy se brání kritice za mýto a Kapsch

Autor: kal - 
4. března 2016
18:35

Mohl by se mýtného systému v Česku ujmout někdo jiný, aniž by mu firma Kapsch jako stávající provozovatel podala pomocnou ruku? Slovenská společnost SkyToll v týdnu uvedla, že ano. Podle ministerstva dopravy nic takového ale není možné. V prohlášení pro Blesk to zmínil šéf odboru komunikace Jakub Stadler, který zároveň hájil ministra Dana Ťoka (za ANO) jako řádného hospodáře.

„Pan ministr se nyní chová s péčí řádného hospodáře, vybral krizovou variantu, která nepochybně může zajistit pokračování provozu stávajícího mýtného systému. Nedojde tak k výpadku příjmů ve výši až 10 miliard korun ročně a nedojde ani ke kalamitám na českých dálnicích, kdyby se nějaký čas mýto neplatilo,“ zmínil Stadler.

„V této situaci, kdy se stát potýká s chybami, kterých se dopustil v minulosti, poutá pozornost dalších subjektů na trhu, které mají ambici mýto provozovat. Možnost, jak během jednoho roku vybrat, implementovat a zprovoznit nový systém, je ale v realitě prakticky nulová. A to jak v právní, tak odborné rovině. A to přes deklarace například firmy SkyToll, že to dokáže. Dle odborné veřejnosti by šlo o světový rekord v této oblasti,“ dodal šéf odboru komunikace.

Stát v současnosti podle resortu dopravy není schopen poskytnout komukoliv potřebnou součinnost a firma SkyToll to podle Stadlera „také dobře ví“.

Ťoka tepe opozice i Sobotka, Babiš už ministra dopravy měnil

Součástí navržené krizové varianty je podle resortu dopravy co nejrychlejší vypsání soutěže na nový mýtný systém a ministerstvo dopravy již vyhlásilo v této věci svůj záměr na výběr poradce a fakticky tím tento proces odstartovalo.

Ministra Ťoka za průtahy s výběrem nového provozovatele mýta v Česku kritizuje opozice, ale například i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale za Ťokem stojí. S mýtem se měl vypořádat už Ťokův předchůdce Antonín Prachař (ANO), ale neuspěl a ve funkci po prohraných senátních volbách skončil.

rumungro ( 5. března 2016 00:53 )

Kapsch "vyhrál" zmanipulovanou soutěž o mýtné brány v r. 2005. Smlouvu, šitou na míru, kterou nelze ještě 3 až 5 let vypovědět, podepsala s Kapschem vláda Paroubka,- min. fin. SOBOTKA, dopravy ŠIMONOVSKÝ, zahr. C. SVOBODA, obch. a průmysl URBAN, ... Korupci následná vyšetřovací komise neprokázala. Kapsch 22mld. satelit 7,5mld. Chacha chocho chichi ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa