Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ODS běsní kvůli kauze Fajád: Je v ní namočený Pelikánův bratr?

Autor: zst, ČTK - 
1. března 2016
19:52

ODS chce vytvořit vyšetřovací komisi kvůli kauze pětice Čechů unesených v Libanonu a postupu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) při jejím řešení. Zástupci strany to řekli v úterý na tiskové konferenci. Upozornili také na spekulace, že za ČR v případu údajně vyjednával Pelikánův bratr, arabista Petr Pelikán. Ten to ale pro Blesk.cz odmítl. Ministr spravedlnosti se ho prý ptal pouze na osobní názor.

Bylo by lákavé nechat si to připsat, ale obávám se, že by byl průšvih, kdyby se ukázalo, že kecám,“ žertoval na dotaz Blesk.cz arabista a honorární konzul Súdánu v Česku Petr Pelikán a odmítl tak spekulace o svém zapojení do vyjednávání v případu Fajád. Se svým nevlastním bratrem a ministrem spravedlnosti se nicméně o tématu v osobní rovině bavili.

„Vyslovil jsem politování, že na ministra Němce vyšel katarský princ (policie prošetřovala možnou korupci spojenou s propuštěním Sáního – pozn. red.), zatímco na něj tento případ,“ vtipkoval dále Petr Pelikán s odkazem na případ, kdy byl katarský princ v roce 2004 obviněn a později souzen za sexuální zneužívání.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu ale korupci nakonec neodhalil, i když byl Sání vydán proti vůli českých soudů. Předání případu do Kataru podepsal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec v dubnu 2005.

Spekulace o zapojení Petra Pelikána jsou podle Fialy „novým rozměrem“

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová uvedla, že se na ní obracejí média s dotazem, zda je pravda, že ministr Pelikán pověřil jednáním svého bratra. „Nevíme, jestli bratr ministra spravedlnosti skutečně odjel do Libanonu a zda součástí pověření byl i příslib amnestie pro pana Fajáda, nebo nebyl. Nabízejí se ale další otázky. Zda podnět, aby ministr pověřoval někoho ze své rodiny, vznikla na Bezpečnostní radě státu nebo z hlavy pana premiéra,“ řekla.

Předseda strany Petr Fiala prohlásil, že informace vnášejí do kauzy nové pochybnosti a rozměr. „Na ty informace musí reagovat ministr spravedlnosti a pan premiér, pokud ty informace jsou pravdivé, tak jsou velmi závažné,“ řekl Fiala.

O postupu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) v případu propuštění Libanonce Alího Fajáda dříve hovořila TOP 09, podle které bylo porušeno české i mezinárodní právo.

Ministerstvo spravedlnosti názor odmítlo. Zdůraznilo, že Spojené státy Českou republiku nepožádaly o provedení trestního stíhání v ČR a ani tento úmysl nenaznačovaly. Nebyly tak splněny všechny podmínky pro to, aby Česko mohlo Fajáda stíhat.

ODS už o zřízení komise v souvislosti s Fajádovým případem mluvila v souvislosti s úniky utajovaných informací. Narážela na slova ministra obrany Martina Stropnického (ANO), který potvrdil, že podmínkou propuštění pěti Čechů bylo, aby Česká republika nevydala zadržovaného Fajáda do USA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 2. března 2016 08:55 )

Lidi já viděl hodně: koně blít hada chc... močit, převrácený cirkusový vůz, ale kam se to všechno hrabe na to co předvádí ódéeska s topkou

byvalyvoliccssd4 ( 2. března 2016 01:04 )

Nyní máme nejhorší vládu od r.1917.

tymitaky ( 1. března 2016 22:20 )

Vyšetřovací komise to je evergreen, ale ještě jsem nezažil pořádné vyšetření čehokoliv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa