Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na recidivisty tvrdší metr. Vandaly a zlodějíčky začne evidovat registr přestupků

Autor: ČTK, Mii - 
30. září 2016
13:20

V sobotu stát spustí Centrální evidenci přestupků, která má přinést tvrdší postihy recidivistů. Za opakované přestupky bude hrozit vyšší pokuta. Údaje o přestupcích se budou v evidenci uchovávat pět let. V pátek to oznámil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Evidence začne fungovat 1. října, přestupky spáchané před tímto termínem v ní uvedené nebudou.

Cílem evidence je přísnější a účinnější trestání recidivy vybraných závažnějších druhů přestupků. Ředitelka rejstříku Radka Paulová tvrdí, že půjde o přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku. „Jsou to nejzávažnější přestupky z hlediska páchání,“ vysvětlila Paulová.

Zároveň se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit. Třeba za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20 000 korun musel zaplatit až o 10 000 korun více. Orgány v Česku podle Paulové pravomocně každý rok rozhodnou o zhruba 500 000 přestupcích.

Druhým hlavním cílem evidence je podle Paulové to, že různé orgány budou mít lepší přehled o pachatelích přestupků. „Nyní jsou informace pouze roztříštěné a není možné zjistit, jestli se osoba nedopustila přestupku v jiném místě,“ uvedla Paulová. V evidenci budou moct údaje získat například městské úřady, policisté, státní zástupci či soudy. Výpis z rejstříku se svými informacemi budou moct získat i občané na základě podané žádosti.

Evidence pouze závažných přestupků

Které přestupky se do registru budou zapisovat? Hlavně ty z oblasti ochrany majetku před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku, na úsecích zemědělství a myslivosti či obrany České republiky. Podle Pelikána jde o přestupky, které nejsou trestným činem a jejich evidování má smysl. „Zejména jde o přestupky proti majetku a proti veřejnému pořádku. Drobné krádeže, poškozování věcí, strkanice, rvačky a výtržnosti,“ vyjmenoval Pelikán.

Evidence vznikla na základě nového zákona o Rejstříku trestu z loňského srpna. Systém vytvořila společnost CCA Group a.s. za celkovou cenu 8,5 milionu korun. Podle Paulové před spuštěním nejsou žádné problémy. „Bude moct být spuštěn,“ uvedla v pátek Paulová.

Zobrazit celou diskusi